Is er veel modder en zand? Precies, dan wordt het zeewater bruin. Dat is dus ook het geval bij de Noordzee. De bodem wordt steeds omgewoeld door golven en daardoor wordt er veel bruin zand en kleideeltjes in het water zweven.
Als het water heel troebel is door bijvoorbeeld veel plantjes of zand of modder dan botst het licht er tegen aan en wordt het teruggekaatst. Dus als er veel plantjes zijn dan wordt het water groen. Is er veel modder en zand? Precies, dan wordt het zeewater bruin.
In de Noordzee zitten meer algen dan in bijvoorbeeld de Middellandse zee. Hierdoor worden de zonnestralen in het water eerder gebroken en is de kleur van het Noordzeewater eerder grijsgroen dan blauw. Bovendien lijkt het water minder helder omdat je de bodem niet makkelijk kunt zien.
De kleur van de zee komt uit zonlicht
De kleur in water komt uit zonlicht. Elke zonnestraal heeft de kleuren van de regenboog, maar dat is voor ons blote oog niet te zien. Ook zijn niet alle kleuren even sterk. De blauwe kleur dringt diep door in de zee en wordt goed gereflecteerd door het water.
Middellandse Zee vier keer vuiler dan Noordzee: Dweilen met de kraan open.
Uit een bundeling van de verschillende studies van de afgelopen vijftien jaar blijkt volgens Greenpeace dat de Middellandse Zee met stip wint van alle andere wereldzeeën, als het gaat om de vervuiling. De grootste boosdoener zijn de plastics.
Waarom de Noordzee niet blauw is
Het zeewater voor de Nederlandse kust is troebel, omdat er veel algen in het water zitten. Dat maakt de Noordzee niet viezer dan bijvoorbeeld de Middellandse zee, maar wel minder blauw. En dan speelt ook het weer nog een rol in de kleur van het zeewater.
Bora Bora in Frans-Polynesië hoort zeker in de lijst thuis als het gaat om kristalhelder zeewater. Waar anders vind je zulke prachtige lagunes, oogverblindende stranden en mooie koraalriffen? Als je kleurrijke zeedieren wilt zien zwemmen, moet je hier zeker heen.
Rood wordt als eerste afgebroken omdat het een lange golflengte hebben en blauw als laatste omdat die een korte golflengte heeft. Daarom is zie je vaak mooie blauwe zeeën omdat de kleur blauw wordt weerkaatst. Maar de Noordzee zit vol stofdeeltjes en plantdeeltjes.
Met stip op nummer één: Bora Bora. Daar hoeven we eigenlijk geen woorden aan vuil te maken, maar we zullen je toch wat vertellen over deze sprookjesachtige bestemming. Bora Bora is een klein eiland dat bij Frans-Polynesië hoort.
Spijts het vele zwerfvuil en de alarmerende uitstoot van broeikasgassen, is de Noordzee vandaag een stuk properder dan pakweg enkele decennia geleden. Er is minder olievervuiling, het strandwater is doorgaans van prima zwemkwaliteit en de vervuiling met diverse zware metalen is sterk geminderd.
Vroeger hadden we ook de Zuiderzee, nu het IJsselmeer.Dus de zee die zuidelijker lag heette de Zuiderzee en de zee die noordelijker lag de Noordzee. Tot aan de Eerste Wereldoorlog noemden de Engelsen de North Sea de German Ocean. Wil jij de Noordzee van dichtbij komen bekijken?
De huidige Noordzee is geologisch gezien een jonge zee, die ontstond nadat aan het einde van de laatste ijstijd (ongeveer 11.000 jaar geleden) het zeeniveau begon te stijgen.
Halverwege tussen het Noorse vasteland en de Noordpool vind je de eilandengroep Spitsbergen, waar de ijsberen wonen. Hier kun je echt spreken over een eindeloze dag. De zon cirkelt de hele zomer lang door de hemel.
Het diepste punt van de Noordzee bevindt zich bij Noorwegen en ligt op 700 meter onder de waterspiegel. Het Nederlandse deel van de Noordzee heeft een gemiddelde diepte van slechts zo'n 30 meter.
Golven worden voor een groot gedeelte geproduceerd door wind. Stormen op de open oceaan blazen als het ware rimpels op het wateroppervlak. Wanneer deze rimpels hoger worden, krijgt de wind meer grip op de golf waardoor de golf zal groeien. De golven beginnen dus klein, maar worden hoger naarmate ze de kust naderen.
Dat zout in het zeewater komt van rivieren die in de zee uitmonden. Voordat ze dat doen stromen ze eerst door allerlei gebergten en landschappen. Daarbij voeren ze kleine stukjes gesteente mee. Die steendeeltjes kunnen chemische verbindingen met elkaar aangaan waardoor er zout wordt gevormd.
De Noordzee is een rijke zee die zich kenmerkt door een grote diversiteit aan zeeleven. Door die natuurlijke rijkdom en de geografische positie van de Noordzee is het druk: scheepvaart, olie- en gasinstallaties, zandwinning, visserij, windmolenparken en kustbescherming beconcurreren elkaar om ruimte.
De blauwe tot blauwgroene kleur van het meer ontstaat doordat de langere golflengtes (rood) van het invallende licht meer door het water worden geabsorbeerd dan de kortere golflengtes (groen en blauw).
Daardoor komt er weinig zout in, terwijl er wel veel zoet water in komt uit rivieren en regen. De Dode Zee is de zoutste zee ter wereld: meer dan tweehonderd gram per liter water.
Maar wat is de zoutste zee ter wereld? De Rode Zee heeft het hoogste zoutgehalte voor open zeeën, met een saliniteit van 41 tot 42 promille. Voor duikers betekent dit dat ze meer lood mee moeten nemen dan ze gewend zijn in Nederlands zout water.
Anse Source d'Argent: ruig en sierlijk (Seychellen)
De allermooiste stranden ter wereld vind je volgens velen in de Indische Oceaan, net boven Madagaskar. De Seychellen bestaan uit meerdere eilanden, het ene nog mooier dan het andere.
Water van de Rijn nog steeds te vies, vooral door chemische stoffen en medicijnen. De Rijn is nog steeds viezer dan gewenst. Er zitten met name industriële chemicaliën en medicijnresten in het rivierwater. Voor 2050 moet de lozing van dit soort vervuilende stoffen met 30 procent dalen.
De Weddellzee wordt door veel wetenschappers ook wel gezien als het zuiverste zeewater ter wereld. Ondanks de nabijgelegen gyre blijkt het water bijzonder zuiver te zijn. Sterker nog, juist de dichtbijgelegen gyre zorgt ervoor dat er hier nauwelijks afval voorkomt in het zeewater.