Het is normaal dat de linker- en rechterzaadbal niet precies even groot zijn. Bij sommige mannen is de ene zaadbal van nature iets groter dan de andere. Groeit de zaadbal plotseling en voel je een verandering aan je ballen? Ga dan naar je huisarts.
Een zaadbal heeft een ovale vorm en is vier tot vijf centimeter lang. De zaadballen zijn omgeven door een kapsel en door een spier die betrokken is bij de temperatuurregeling van je zaadballen. Iedere zaadbal bestaat uit ongeveer 200 tot 300 lobjes, die weer uit verschillende zaadbuisjes bestaan.
Om te kijken of je zaadbalkanker hebt, onderzoekt de arts je lichamelijk. Voor de diagnose krijg je verder nog een bloedonderzoek en een echografie van de balzak. Met een CT-scan van je buik en longen kan de arts zien of er uitzaaiingen zijn. Soms is ook nog een MRI-scan of PET-CT-scan nodig.
Normaal worden de zaadballen omgeven door een met vocht gevuld vlies waarbinnen de zaadbal kan bewegen. Een hydrocèle ontstaat wanneer onder bepaalde omstandigheden de hoeveelheid vocht rond de bal sterk toeneemt. Dit kan gebeuren na een ongeval of infectie, maar vaak ook zonder aanwijsbare oorzaak.
Heeft u pijn in de lies, maar is er geen bobbel te zien of te voelen, dan doet uw huisarts onderzoek. U moet bijvoorbeeld op uw hand blazen om de zwakke plek (beter) zichtbaar te maken.
zichtbare aders op de teelbal. vaak geen pijn. soms wel een drukkend en onaangenaam gevoel in de balzak. balzak voelt zwaar aan vooral bij warme temperaturen (warm weer, warm baden, bij het sporten)
Klachten en symptomen
een knobbel in de zaadbal die geen pijn doet. een dof, zwaar gevoel in onderbuik, achter of in de balzak. minder zin in seks hebben. afvallen zonder duidelijke oorzaak.
Om met zekerheid te bepalen of er sprake is van teelbalkanker is er een microscopisch onderzoek van het weefsel nodig. Hiervoor moeten de teelbal, de bijbal en de zaadstreng van de balzakken operatief worden verwijderd via de lies. Een patholoog-anatoom onderzoekt deze organen vervolgens onder de microscoop.
Grote teelballen worden vaak als een positief teken gezien voor de mannelijke vruchtbaarheid.
Onder 11 - onder 15
Voor de jeugd van onder 11 tot onder 15 jaar wordt de standaard balmaat, maat 5, geadviseerd.
De pijn kan komen door bijvoorbeeld een ontsteking van de bijbal, een bultje met vocht in de bijbal, te veel vocht in de balzak of een liesbreuk. Bel direct uw huisarts of de huisartsenpost: als u opeens heftige pijn heeft. als u pijn heeft en ook ziek bent.
Als beide zaadballen verwijderd zijn, maakt u niet meer voldoende testosteron aan. Door een testosterontekort kunt u last krijgen van verschijnselen zoals minder zin in seks, erectieproblemen en een vrouwelijke vetverdeling. Het testosterontekort kan gelukkig aangevuld worden.
Een tumor in de zaadbal kan stoffen aanmaken die op kanker wijzen. Die stoffen komen in het bloed terecht. Met een bloedonderzoek kan de arts zien of deze stoffen in je bloed zitten. Een andere naam voor deze stoffen zijn tumormarkers of tumormerkstoffen.
Niet-ingedaalde teelbal bij volwassenen
Met één teelbal kan je gewoon seks hebben. De andere teelbal zal ook de zaadproductie overnemen. Die ene functionerende teelbal staat dan in voor de aanmaak van testosteron en zaadcellen. Het is niet noodzakelijk erg zichtbaar dat je maar één teelbal hebt.
Castratie vond bij jongens meestal plaats als ze ongeveer acht jaar oud waren. Het kwam vooral in Italië veel voor. Op het hoogtepunt, in de 18e eeuw, werden jaarlijks 4000 jongens gecastreerd. Een bekende methode was de zaadleiders door te snijden, waarna de testikels 'indroogden'.
Jongetjes komen niet tot geslachtsrijpheid, missen de typisch mannelijke ontwikkeling maar vertonen wel vaak een opvallende lengte groei. Volwassen Eunuch mannen zijn gekenmerkt door een klein mannelijk lid, kleine teelballen (indien geen castratie heeft plaatsgevonden) en geringe lichaamsbeharing.
Dat sommige mannen geboren worden met één bal in plaats van twee, weten we inmiddels. Maar er zijn ook heren met een zogenaamde derde bal. Wat is het precies, hoe komen mannen eraan en belangrijker: hoe komen ze er weer vanaf? Een derde bal wordt ook wel karbunkel genoemd en komt eigenlijk vooral voor bij wielrenners.
De ene zaadbal is groter dan de andere
Het is normaal dat de linker- en rechterzaadbal niet precies even groot zijn. Bij sommige mannen is de ene zaadbal van nature iets groter dan de andere. Groeit de zaadbal plotseling en voel je een verandering aan je ballen? Ga dan naar je huisarts.
In de eerste zes maanden kan het balletje alsnog vanzelf indalen in de balzak. Op de leeftijd van 1 jaar komt NST bij ongeveer 2% van de jongentjes nog voor. Wanneer het vanzelf indalen na 6 maanden nog niet is gebeurd, volgt een verwijzing naar de kinderuroloog.
Gemaakt van geschikt materiaal. De omtrek mag niet groter zijn dan 70 cm en niet minder dan 68 cm. Het gewicht moet liggen tussen de 410 en 450 gram bij het begin van de wedstrijd. De druk moet liggen tussen de 0,6 en 1,1 atmosfeer op zeeniveau.
Bij aanvang van de wedstrijd moet de bal een gewicht hebben van 396 à 453 gram (14 à 16 ounces), maar hoe zwaar hij later wordt door opname van regen, dauw en plantenvocht uit het natte gras, dat was tot voor kort niet vastgelegd.
Mini bal (maat 1) - hoogwaardige voetbal | Teamsports.com. U ontvangt een kwalitatief hoogwaardige mini bal maat 1 van Teamsportbedarf.de en met een diameter van 15 cm. U kunt ook een complete ballen-sets, extra mini ballen of de bijpassende ballenzak in onze webshop kopen.
Bikkel is een man met 1 bal.
Hierbij wordt de bal in de buik opgezocht en beoordeeld. Een balletje dat in de lies is gevonden, wordt meestal met een operatie in de zak gebracht en vastgezet: inguinale orchidopexie. Een balletje dat in de buik zit, kan soms in een of twee operaties naar de balzak worden gebracht.