Mensen kunnen ultrageluid niet horen, maar veel dieren wel. Dat geldt bijvoorbeeld voor honden en dolfijnen. Sommige dieren brengen geluiden met dezelfde hoge frequenties voort om te communiceren en zich te oriënteren. Vleermuizen, walvissen en muizen gebruiken bijvoorbeeld dagelijks ultrageluid.
Een ultrasoon toestel zal heel effectief werken in de ruimte waar het is geplaatst maar het geluid gaat niet door vaste materialen (muren, plafonds, vloeren).
Ultrasoon geluid is niet direct schadelijk voor mensen. Wel kunnen sommige tonen gezondheidseffecten bij mensen teweeg brengen. Zo kan hoogfrequent geluid bij voldoende sterkte en langdurige blootstelling leiden tot gehoorverlies. Geluidshinder kan al optreden vanaf een geluidsniveau van 75 decibel (dB).
Ultrasoon geluid heeft de eigenschap om vrij snel uit te 'doven'. Het geluid reikt maar een meter of 4 ver.
Geluiden met een frequentie van 20 kHz en hoger worden ultrageluid (of ultrasoon geluid) genoemd. Onder hoogfrequent geluid verstaat men geluid waarvan de frequentie tussen 8 en 20 kHz ligt. Hoogfrequent geluid met een frequentie boven 16 kHz is slecht hoorbaar, maar helemaal onhoorbaar is het niet.
Ultrasone* ongedierteverdrijvers werken op frequenties die wij niet kunnen horen, maar die de hond wel degelijk goed kan waarnemen. Voorbeelden hiervan zijn knaagdier- en kattenverdrijvers en ultrasone vlooienbanden.
Een ultrasoon kattenverjager produceert geluiden met een zeer hoge frequentie: meer dan 20.000 hertz. Hoewel het menselijk oor deze geluiden niet kan onderscheiden, kunnen veel dieren ze wel horen. Dit geldt in het bijzonder voor katten, die deze geluiden kunnen onderscheiden, en die er niet van houden!
Ransuilen broeden vaak in halfopen (natuur)gebieden, waar ook veel campings zijn te vinden. Je hoort ze 's nachts al van ver met hun typische hoge, piepende, bijna klagende aanhoudende geluid. Ransuilen zijn tijdens de zomer zo luidruchtig omdat de uilskuikens hun nest verlaten en door de omgeving gaan zwerven.
'Het apparaat van de buren heeft een bereik tussen de 14 kHz en 25 kHz en kan worden afgesteld. Het feit dat de geluiden worden gehoord geeft aan dat het product niet correct is ingesteld. ' Met name jonge mensen kunnen dit soort ultrasone geluiden tot 20 kHz goed horen.
Over het algemeen maakt een steenmarter geen geluid. Wanneer een marter angstig is of opgewonden, maakt hij grommende of schreeuwende en fluitende geluiden. Wanneer er onderling confrontaties zijn, zoals in bovenstaande filmpje, gaat de steenmarter krijsen als een kat of grote vogel (papegaai).
Het slakkenhuis is een opgerolde buis met vloeistof waar duizenden trilhaartjes de trillingen doorgeven aan de gehoorzenuw. Het begin van het slakkenhuis verwerkt de hoge tonen, verder in het slakkenhuis worden de lage tonen verwerkt. De zenuw geeft het signaal door aan de hersenen, waar het geluid herkend wordt.
Mensen kunnen tonen horen van 20 tot 20.000 Hz. Dat is een enorm bereik, maar daarbinnen is het gehoor niet overal even gevoelig. Het beste horen we tussen 100 en 5.000 Hz. Dat is precies het spraakgebied.
Op papier kan de mens toonhoogtes horen van 20 tot 20.000 Herz. Maar het bereik van je oren begint al snel af te nemen als je ouder wordt, zeker boven je twintigste. Als gehoorschade hebt opgelopen komen je oren ook minder ver.
Boven de 300 MHz neemt de absorptie nog maar lichtjes af. Wel kunnen in het frequentiegebied tot enkele GHz'en nog lokale zogenaamde “hot-spots” onstaan. (N.B. Dit is het frequentiegebied waarin de mobiele telefoon werkt.) Bij zeer hoge frequenties (> 10 GHz) dringen de radiogolven niet meer het lichaam in.
De geluidsgolven variëren in hoogte, lengte en toon. Zo wordt voorkomen dat de dieren resistent worden tegen de geluiden. Daarom is de verjager blijvend effectief. De frequentie van het geluid is zo hoog dat honden, katten, vogels en mensen hier geen last van hebben.
Jaag muizen weg met ultrasone geluiden
Er zijn apparaatjes in de handel die ultrasone geluiden uitzenden. Dit ultrasoon geluid hoor je zelf niet, maar als de muizen het horen, vluchten ze weg. Klinkt logisch. Doen wij mensen ook als we hoogfrequente geluiden horen.
De kattenverjager produceert een toon van 21.000 hertz. Dat is nogal hoog. Mensen kunnen over het algemeen maximaal een frequentie van 20.000 hertz waarnemen, al neemt dat met de jaren af. Kinderen kunnen tonen van 20.000 hertz horen, bij 30 jaar is dat gedaald tot 15.000 en bij 60 jaar tot 12.000, legt Mansveld uit.
De hamvraag is dan wel of je eigen katten die andere katten waarderen of eerder zien als indringers. Paar keer met een flinke waterstraal raken zou ook kunnen werken. Tuinslang afrollen en zodra een andere kat komt even flink raken zodat hij goed verzopen is. Dan zullen ze hopelijk wel weg blijven.
Als je 's avonds heel stil bent, kun je ze mogelijk horen keffen en schreeuwen. Dat is om hun territorium af te bakenen of om een partner te roepen. Vossen zien er in de ranstijd ook op hun mooist uit. Ze zitten dik in hun vacht zijn prachtig rood.
Door de rode vos (Vulpes vulpes) krijg je het idee dat Jack the Ripper de straten onveilig maakt. De roep van deze wilde stadsbewoner lijkt soms eng veel op het schreeuwen van mensen.
Toestellen om dieren af te schrikken
Deze dieren kunnen geluiden horen met een frequentie tot respectievelijk 45 en 65 kHz, wat ver boven de bovengrens van het menselijk gehoor ligt. Het geluidssignaal dat de hondenfluit produceert wordt omschreven als “nauwelijks hoorbaar door mensen, maar goed hoorbaar door honden”.
Honden afschrikken met ultrasoon geluid
Mensen kunnen dit niet horen, maar voor honden en andere plaagbeesten is dit heel vervelend. Ook kun je kiezen voor een ander soort hondenverjager met bijvoorbeeld lichtflitsen, waterstralen of een hard alarm.
Vos- en marterverjager met ultrasoon geluid - eigenschappen
Doordat dit toestel een bereik heeft tot 200m² kan je de roofdieren zeker op afstand houden van je kippen zonder gebruik te moeten maken van giftige of gevaarlijke middelen.