Criminaliteit als maatschappelijk probleem Criminaliteit is een sociaal probleem: veel mensen hebben er last van en het is in strijd met normen en waarden. Mensen vinden dat er actie moet worden ondernomen om het tegen te gaan. Er is in de samenleving veel schade door criminaliteit.
Jeugdcriminaliteit houdt in dat er schade en/of overlast is ten gevolge van jongeren tussen de 12 en 24 jaar die zich niet verantwoord gedragen. Daarom is dit ook een maatschappelijk probleem. Iedereen kan last krijgen van jongeren die zich niet aan de normen en waarden en de wetgeving houden.
Een misdrijf is een ernstig strafbaar feit. Een strafblad krijg je als je een misdrijf pleegt. Onder criminaliteit verstaan we alle misdrijven zoals die in de wet staan. land strafbaar kan zijn.
Denk daarbij aan volksvertegenwoordigers, ambtenaren en onschuldige burgers. Daarbij passen criminelen soms ook zwaar geweld toe, tot aan liquidaties en explosies in woonwijken toe. Het effect is dat bovenwereld en onderwereld met elkaar verweven raken.Dit ondermijnt en bedreigt de samenleving en rechtsstaat.
Crimineel gedrag kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Vaak stapelen problemen zich op. Het gaat bijvoorbeeld thuis niet goed, er zijn geldproblemen, relatieproblemen of geweld. Tegelijkertijd gaat het op school misschien niet lekker en heb je problemen met je docenten (we noemen dit ook wel gedragsproblemen).
Criminaliteit is een sociaal probleem: veel mensen hebben er last van en het is in strijd met normen en waarden. Mensen vinden dat er actie moet worden ondernomen om het tegen te gaan. Er is in de samenleving veel schade door criminaliteit. Criminaliteit moet worden opgelost door de politiek of een gezamenlijke actie.
In 2021 werd 1,6 procent van de jongeren van 12 tot 25 jaar verdacht van een misdrijf. Tussen 2010 en 2021 nam het aantal als verdachte geregistreerde jongeren af, alleen in 2019 nam dit toe. Het percentage jongeren dat slachtoffer werd van traditionele criminaliteit is tussen 2012 en 2021 gedaald.
Slachtoffers van veel voorkomende criminaliteit hebben vooral te maken met financiële schade, maar ook letsel en emotionele problemen komen voor.
Crimineel gedrag is een complex fenomeen. Het omvat klassieke delicten zoals vandalisme, diefstal en geweld, maar ook meer georganiseerde en geavanceerde vormen van misdaad zoals internationale drugs- en mensenhandel, online afpersing en cryptojacking.
Bestuur en samenleving weerbaar maken tegen criminelen
De Rijksoverheid maakt bestuur, burgers en ondernemers weerbaarder tegen ondermijnende criminaliteit en de macht van drugscriminelen. Bijvoorbeeld met speciale trainingen voor politici en bestuurders en campagnes gericht op burgers.
Criminaliteit kan zeer algemeen worden gedefinieerd als 'alles wat door een wet of decreet strafbaar is gesteld'.
De meest voorkomende soorten misdrijven in Nederland in december 2023 zijn diefstal (27.932 meldingen) en verkeersovertredingen (10.642 meldingen). Grafiek met het aantal geregistreerde misdaden in Nederland per categorie delicten.
Terugkijkend op de laatste elf jaar (van 2012 tot en met 2022) daalde de door de politie geregistreerde criminaliteit met 30%. Het geschatte aantal door burgers ondervonden traditionele delicten, zoals geweld, vermogensdelicten en vandalisme, daalde in die periode met 40%.
Het gaat om: (1) Ongelijke kansen in het onderwijs; (2) Armoede en onzeker werk; (3) de Arbeidsmarktpositie van mensen met een migratieachtergrond; (4) Langer thuis wonen van ouderen met een zorgbehoefte; (5) Meedoen aan woningverduurzaming.
Jeugdcriminaliteit is strafbaar gedrag gepleegd door jongeren tot en met 24 jaar. Dit kan gaan om een diefstal, maar ook om drugshandel. Jongeren zijn vaak nog in ontwikkeling wanneer ze een strafbaar feit plegen. Daardoor vraagt jeugdcriminaliteit een specifieke aanpak.
Criminaliteit is een tijdgebonden begrip: opvattingen over criminaliteit en hoe dit kan worden voorkomen of bestreden veranderen in de loop van tijd. Hierdoor ontstaan nieuwe rechtsregels. Ook is Criminaliteit is een plaatsgebonden begrip: opvattingen over criminaliteit verschillen per land/cultuur.
Sommige wetenschappers denken dat crimineel gedrag iets is wat aangeboren is. Zij geloven dat sommige mensen een grotere kans hebben op het plegen van delicten omdat zij daarvoor bepaalde genetische kenmerken met zich meedragen. Andere wetenschappers stellen dat crimineel gedrag aangeleerd is.
Een criminele jeugdgroep, waarin vaak gewelddadige drugdealers zitten, kost zo'n 1,9 miljoen euro per jaar. Een zogeheten overlastgevende jeugdgroep, met iets minder zware criminelen, kost de belastingbetaler jaarlijks ongeveer 1,5 miljoen euro.
Ongunstige demografische en sociaal-economische factoren
Dat Nederlanders met een niet-westerse achtergrond in de criminaliteitscijfers oververtegenwoordigd zijn, komt voornamelijk door (ongunstige) demografische en sociaal-economische factoren, zoals woonomgeving en inkomen, legt Jennissen uit.
Geregistreerde criminaliteit stijgt in 2022 met 3%, grootste stijger zakkenrollen. In het jaar 2022 (januari t/m december) stijgt in Midden-Nederland de totaal geregistreerde criminaliteit met 3% ten opzichte van 2021.
Een maatschappelijk probleem heeft de volgende kenmerken: het is een probleem waarbij relatief veel actoren betrokken zijn (burgers, bedrijven en organisaties); er bestaan verschillende opvattingen over de oorzaken en de aanpak van het probleem; de overheid speelt een rol bij de oplossing van het probleem.
Kort samenvattend is een probleem een maatschappelijk probleem wanneer: – Veel mensen ermee te maken hebben;– Het probleem op de politieke agenda staat;– Er sprake is van meerdere groepen, meningen en oplossingen.
Volgens data van de Nationale Politie blijken de volgende 5 gemeenten de rustigste op het gebied van criminaliteit: Terschelling (Friesland)Ameland (Friesland)Vlieland (Friesland)
Het percentage slachtoffers van traditionele criminaliteit onder de bevolking is de afgelopen jaren afgenomen. Ook in 2021 zet deze afname door, en werden minder mensen slachtoffer van een misdrijf dan twee jaar eerder. Dit geldt voor alle herkomstgroepen.