Er kan een zogenoemde 'plastic nasmaak' ontstaan. Bovendien zorgt het continu open- en dichtdoen van de plastic flessen ook voor een bepaalde smaakverandering. Een blikje is bekleed met polymeren om een reactie tussen het drankje en het metaal tegen te gaan.
Lichter blikje beter voor het milieu
"Ze zijn gemaakt uit aluminium en ze zijn dus lichter. Dat betekent minder impact op het transport." De blikjes bestaan ook voor een deel uit gerecycleerd materiaal.
Cola is een koolzuurhoudende frisdrank. Het smaakt zoet (maar is qua pH zuur) en bevat circa 28-32 mg cafeïne per 33 cl. Andere belangrijke ingrediënten zijn vanille, kaneel, karamel en citroen. Anders dan de meeste frisdranken bevat het geen citroenzuur, maar fosforzuur.
Suiker in vloeibare vorm
Dat zoveel cola niet goed is voor je lichaam, is geen verrassing. "In principe is alle frisdrank gewoon suikerwater: suikers in vloeibare vorm. Teveel daarvan is nooit goed", zegt voedingswetenschapper Jaap Seidell. "Je krijgt calorieën binnen, maar je eetlust wordt er niet minder van."
Cola is oorspronkelijk bedoeld als medicijn tegen lichamelijke klachten. Voor dat doeleinde is het dan ook erg geschikt! Het werkt tegen opkomende misselijkheid en diarree en bij een zere keel. Reizigers in Azië wordt bovendien vaak geadviseerd om na elke maaltijd een blikje te nemen.
De nieuwe Coca‑Cola light zal nog steeds een frisse, delicate en aromatische smaak met subtiele citrustoetsen hebben, maar zal nog lichter van smaak worden, met het citrus-accent dat nog net iets meer naar voor komt. Ideaal voor een nieuwe generatie Coca‑Cola light-fans!
Een blikje is geoptimaliseerd om het maximum volume te bepalen en niet de minimale oppervlakte. Bij minimale oppervlakte krijg je een blik van ongeveer 7 cm hoog met een diameter van ongeveer 8cm.
Blikjes kunnen gemaakt worden van zowel staal als aluminium. De can-ends en can-tabs voor drankblikjes worden eigenlijk altijd van aluminium gemaakt ook als de can-body van staal is. In dit onderzoek naar 15 verschillende blikjes hebben 4 blikjes een body van staal en de overige 11 hebben een body van aluminium.
Uit blik eten of drinken kan je bloeddruk aanzienlijk doen stijgen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek aan de Seoul National University in Zuid-Korea. Heel vaak bevat de binnenkant van blikjes de chemische stof bisphenol A, ook wel afgekort als BPA.
Heel veel geld verdienen zal je niet met het inleveren van lege blikjes. Maar ervan uitgaande dat alle kleine beetje helpen, is het zeker de moeite waard om te sparen. Tachtig drankblikjes maakt ongeveer een kilo. En dat levert vandaag de dag zo'n 50 cent op (prijzen fluctueren nogal).
Een blikje is geoptimaliseerd om het maximum volume te bepalen en niet de minimale oppervlakte. Bij minimale oppervlakte krijg je een blik van ongeveer 7 cm hoog met een diameter van ongeveer 8cm.
Het blikje bestaat al ruim 80 jaar, hij werd in 1935 voor het eerst verkocht door een Amerikaanse bierbrouwer Krueger's Beer. Het blikje was zwaar, maar liefst 100 gram en gemaakt van tin. Je moest hem met een scherpe priem openen.
Zo'n 90% van al het blik is namelijk gemaakt van staal en dus magnetisch.
Het blikje bestaat dus uit twee delen: onderkant plus zijkant zijn gemaakt uit een stuk staal of aluminium, en dan is er nog de losse bovenkant. Met daarop dat lipje om het drinkgat open te wippen.
Goedkope Coca Cola blikjes zijn niet in de supermarkt te vinden. Waarom de goedkope Coca Cola dan niet overal te vinden is? Omdat de Deense productie te beperkt is om Nederlandse winkels permanent van Deense Coca Cola te bevoorraden. Hierdoor zijn supermarkten dus nog steeds op andere bottelarijen aangewezen.
De kunstmatige zoetstoffen in je frisdrank zorgen ervoor dat je smaakpapillen te druk zijn met het verwerken van deze stoffen, waardoor andere smaken minder goed worden verwerkt. Stop je met het drinken van suikervrije frisdrank, dan krijgen je smaakpapillen weer de kans om de smaken in je gerechten goed te verwerken.
Nee, de cafeïne in onze producten zoals Coca‑Cola, Coca‑Cola light en Coca‑Cola zero sugar, is niet verslavend. The Coca‑Cola Company gebruikt al meer dan 130 jaar cafeïne op een veilig manier.
Een leeg blik kun je uitstekend gebruiken als plantenpotjes voor verse kruiden of andere planten. Je kunt het blik zo laten of je kun het blikje versieren of schilderen. Je kunt het zo creatief mogelijk maken!
Blik is 100% recyclebaar. Een leeg blikje mag je gewoon in de afvalbak weggooien. Met behulp van magneten wordt het eenvoudig uit de afvalstroom gehaald.
SipNShut heet het, oftewel 'slok en sluit'. Het blikje is van 100% aluminium en daarmee volledig recyclebaar. Ook niet onbelangrijk in deze tijd.
Bierblik is ruim tachtig jaar oud. Hoera voor het bierblik! Het is ruim 80 jaar geleden dat het eerste blik bier werd verkocht. Krueger Beer verkocht voor het eerst bier in blik in Richmond (Virginia) in 1935.
Blik is dun gewalst plaatstaal. Afhankelijk van het doel wordt er een beschermlaag tegen corrosie op aangebracht. Traditioneel was dat tin, door onderdompelen in een bad van gesmolten tin of door galvanisatie aangebracht, tegenwoordig is het vaak een op epoxy gebaseerde kunststof.
Een blikje voor frisdrank of bier woog in 1992 nog 11,4 gram. Inmiddels is het gewicht teruggebracht tot 9,9 gram. De wanddikte van een blikje was in 2006 nog 0,103 mm. Door nieuwe technieken is die op dit moment verdund tot 0.097 mm.
1,98 l 1.