Warme dranken zoals thee en koffie zijn eigenlijk altijd vegan, tenzij er melk aan toegevoegd is. Ook de meeste koude dranken zijn vegan. Dierlijke melk is uiteraard niet veganistisch, maar alle soorten plantaardige melk wel. Daarnaast zijn ook vrijwel alle frisdranken veganistisch.
Frisdrank. In de frisdranken Rivella en Taksi zit melk. En ook heldere appel- en perensap bestaat bijna altijd uit dierlijke producten. Kies dus liever voor de biologische of troebele versie als je voor een vegan drankje wilt gaan.
Gesorteerd per smaak. Wist je dat paprika chips niet altijd vegan is? Veel paprika chips bevat melkpoeder. Gelukkig is er ook genoeg keuze in melkprijs chips.
Zijn Coca‑Cola producten geschikt voor veganisten? Ja, het merendeel van onze dranken is geschikt voor veganisten. Fernandes. In het verleden werd vis gelatine gebruikt als oplosmiddel voor de kleurstof betacaroteen in enkele varianten, nu worden hier plantaardige oliën voor gebruikt.
Sterke drank en likeur
Gedestilleerde dranken zijn dus vaker veganistisch dan niet (gin, vodka, rum = groen licht). Likeurtjes daarentegen kunnen dierlijke kleurstoffen, eieren, zuivel, of honing bevatten (zoals Baileys met room, advocaat met eieren en melk, Oranjelikeur met karmijnzuur).
De vier basisingrediënten van bier zijn vegan: graan (om mout van te maken), water, hop en gist. Aan sommige bieren wordt ook honing toegevoegd, wat het niet meer vegan maakt. Net als wijn wordt ook bier vaak gefilterd of geklaard om gistresten en troebele deeltjes te verwijderen.
Witte suiker
In sommige gevallen is suiker niet vegan. In het verwerkingsproces voor witte suiker wordt het gefilterd en gebleekt met beenderkool van runderen. Deze kool komt niet in het suiker terecht, maar het komt er wel mee in aanraking. In Europa gebeurt dit niet meer, maar in Amerika soms wel.
Vers geperst sinaasappelsap bevat meestal geen klaarmiddel, maar is helaas ook vaak niet vegan. Het is namelijk (tenzij gemaakt van biologische sinaasappels) gemaakt van sinaasappels waarop schellak gespoten is om ze langer houdbaar te maken.
Chips is toch gemaakt van aardappel en dus altijd vegan zul je misschien denken. Zo simpel is dat niet. Zeker niet als je kijkt naar de verschillende soorten chips die er inmiddels bestaan. Van gefrituurde aardappelchips tot popped chips en van groentechips tot kikkererwtenchips.
Toch zijn niet alle dranken geschikt voor veganisten. Dit komt omdat ze worden vaak geklaard (helder gemaakt) met behulp van gelatine, caseïne (melkeiwit) of ander eiwit (in geval van vruchtensappen), of met gelatine, vislijm, caseïne, albumine, of chitosan (in geval van alcoholische dranken).
“Gewoon” brood bevat geen dierlijke ingrediënten en is dus volledig plantaardig. Bruin- en volkorenbrood zijn dan ook heel geschikt, als je kiest voor meer plantaardig of helemaal vegan Het Voedingscentrum raadt zelfs aan om volkorenbrood te eten om voldoende ijzer en eiwit binnen te krijgen.
Tijdens een vakantie in Duitsland kocht ik een blauwe zak chips met de overtuiging dat het paprikachips was. Achteraf bleek dit naturel te zijn. In Duitsland staat blauw dus voor naturel en rood voor paprikasmaak.
In dat jaar vond de Amerikaanse apotheker John Pemberton de eerste versie van Coca-Cola uit. Hij verkocht het oorspronkelijk als een verkwikkend middel tegen allerlei kwaaltjes, vol krachtige ingrediënten zoals cafeïne gehaald uit kolanoten en, jawel een extract van cocabladeren met sporen cocaïne.
Het 'coca' in coca cola verwijst dan ook naar de cocaplant. In het oorspronkelijke recept, in 1885 gebrouwen door ene John Stith Pemberton, werd 5 ounce (iets meer dan 140 gram) cocablad per 'gallon' (3,8 liter) toegevoegd. In de drank was niet alleen cocaïne, maar ook alcohol verwerkt.
De Coca-Cola Company is een wereldwijd bekend bedrijf. Het produceert in vele landen de drank Coca-Cola. Met uitzondering van Myanmar, Noord-Korea en Cuba wordt deze overal ter wereld verkocht.
Despite Nutella being associated with dark chocolate and hazelnuts, did you know that the spread is actually primarily made from sugar and palm oil? We also really hate to break it to you, but Nutella is not suitable for vegans. That's because Nutella contains non-vegan ingredients like milk.
Soms zijn er van die gerechten die zó makkelijk te maken zijn dat je je verbaast waarom er kant-en-klare varianten van in de supermarkt liggen. Popcorn is zo'n voorbeeld. Popcorn is van zichzelf al vegan (maar in olie gebakken helaas niet volwaardig).
Hoewel bijna alle vegan producten als Halal aangemerkt kunnen worden, zijn er uitzonderingen. De voornaamste hierbij is alcohol. Vegans kunnen zich in principe laveloos zuipen, maar vegan Moslims niet omdat alcohol Haram is. Producten als sojasaus, vanille extract en wijnazijn kunnen alcohol bevatten.
In principe eet een veganist niets waar dieren voor gebruikt zijn/dierenleed aan verbonden is. In de praktijk betekent het dat veganisten geen vlees, gevogelte, vis, gelatine, ei, en dierlijke melk gebruiken en ook geen dingen waar dat in verwerkt zit zoals mayonaise, kaas, yoghurt, vla, melkchocolade etc.
Lactosevrij is niet standaard vegan, vegan is wel altijd lactosevrij. Dat zit zo. Vegan producten zijn 100% plantaardig, 0% dierlijke ingrediënten dus. Koe-, geiten- en schapenmelk is dierlijk en dus voelt het zich niet senang in een vegan voedingspatroon.
Waarom is snoep niet vegan? In eerste instantie lijkt snoep natuurlijk altijd plantaardig, maar in veel gevallen is dit niet zo. Snoep wordt bijna altijd gemaakt met gelatine afkomstig van dieren, waardoor het niet vegan is. Hierdoor is het snoep dus niet geschikt voor veganisten en vegetariërs.
Kauwgom: Bij de productie van kauwgom kan gelatine gebruikt zijn. Dit hoeft niet op de verpakking te staan. Wil je zeker weten dat er geen dierlijke producten zijn gebruikt, koop dan kauwgom met een vegetarisch of veganistisch keurmerk.
Voor de productie van honing moeten honingbijen gehouden worden.Hierdoor is honing per definitie niet veganistisch. Om honing te produceren, wordt deze bijensoort geëxploiteerd. De honing waar de honingbijen hard voor werken, maken ze voor zichzelf, maar wordt van hen afgenomen.
Mensen die veel plantaardig voedsel eten worden simpelweg gezonder oud, hebben minder kans op hart- en vaatziekten, hebben een lager LDL-cholesterol, minder kans op een hoge bloeddruk, kanker, minder kans op diabetes en een gezonder gewicht.