Hoewel het recept van Campari nog steeds geheim is, is bekend dat het 60 ingrediënten bevat, waaronder kinine, rabarber, bittere sinaasappel, brandewijn en suikersiroop. Opvallend is de levendige rode kleur, die is ontdekt als een kleurstof die wordt verkregen uit de cochenille.
Campari werd in 1860 uitgevonden door Gaspare Campari in Novara, Italië. Het werd oorspronkelijk gekleurd met karmijnkleurstof, afkomstig van vermalen cochenille-insecten , wat de drank zijn kenmerkende rode kleur gaf.
Campari is een kruidige drank met een aangename, eigenzinnige en bitterzoete smaak. Campari wordt gemaakt van planten, fruit en zo'n 70 kruiden.Waaronder gentiaan en kinine, aangevuld met suiker en gedestilleerd water.
Dit is geen vreemde nieuwe ambachtelijke distillatietrend: Cochenilles (KAHCH-i-neels), afkomstig uit Amerika, worden al eeuwenlang gebruikt om kleur te geven aan alles, van stoffen tot cosmetica tot eten. Campari was tientallen jaren lang de beroemdste drank die gemalen cochenilles gebruikte om te kleuren.
Vul een glas met ijsblokjes en schenk hier de Campari over, vul het glas daarna met sinaasappelsap, niet roeren om het effect van de kleurlagen niet te verstoren. Garneer met een half schijfje bloedsinaasappel voor extra kleureffect.
Hoewel het recept van Campari nog steeds geheim is, is bekend dat het 60 ingrediënten bevat, waaronder kinine, rabarber, bittere sinaasappel, brandewijn en suikersiroop. Opvallend is de levendige rode kleur, die is ontdekt als een kleurstof die wordt verkregen uit de cochenille.
Aperol wordt net als Campari gemaakt, maar in tegenstelling tot zijn dieprode tegenhanger bevat Aperol als hoofdingrediënten plantaardige gentiaanwortel en cinchona. Het smaakt naar sinaasappelschil met een beetje vanille, waardoor het een lichte zoetheid heeft.
Cochenille wordt in de Verenigde Staten niet meer gebruikt om Campari te kleuren , maar het wordt wel gebruikt in Bruto Americano en Leopold Aperitivo, naast andere drankproducten. Het lijkt erop dat Campari in sommige landen nog steeds cochenillekleurstof kan bevatten [link].
Campari wordt gemaakt met 70 verschillende kruiden, fruit en suiker. Een heerlijke zoete en bittere drank is het resultaat. Campari is heerlijk puur te drinken, maar kan ook worden gemixt met tonic.
Aperol dankt zijn opvallende oranjerode kleur aan de twee toegevoegde kunstmatige kleurstoffen: E110 (geeloranje S) en E124 (cochenillerood A) , die op basis van petroleum zijn. Deze “azokleurstoffen” worden als “zeer controversieel” beschouwd, aldus het consumentenadviescentrum van Berlijn.
Gebruik binnen 6 maanden na openen.
Het exacte proces van het maken van Campari blijft geheim, maar het begint met een basis van gedestilleerd water en alcohol . Dit wordt gemengd met een assortiment van aromatische kruiden, planten, wortels en vruchten (zoals kinine, rabarber, ginseng, chinotto en cascarilla schors).
Campari heeft, wanneer ongeopend, een onbeperkte houdbaarheid . Eenmaal geopend, moet u het binnen een jaar opdrinken. Zorg ervoor dat u de originele dop bewaart om het te verzegelen en bewaar het op een koele plek uit direct zonlicht.
Campari is uiterst geschikt als basis voor heerlijke cocktails. In combinatie met andere ingrediënten kan je lekkere aperitieven als Campari Orange, Campari Tonic en de Americano mixen. In het lijstje van die klassiekers hoort ook de Negroni thuis. Die cocktail vierde in 2019 zijn 100e verjaardag.
Campari wordt nog steeds gemaakt volgens het originele recept van Gaspare Campari uit 1860 en is geheel natuurlijk , op smaak gebracht met 68 verschillende vruchten, kruiden en specerijen.
Campari is gekleurd met Karmijn, een natuurlijke kleurstof (E 120). Verder bestaan er Cochenille Rood A (E 124), een synthetische kleurstof met dezelfde kleur, en Indigo-Karmijn (E 132), een andere kunstmatige kleurstof. Allergieën zijn vooral bekend voor Karmijn met ernstige klinische gevolgen, vaak als beroepsziekte.
Sommige mensen die graag Campari in een cocktail drinken, weten niet hoe lekker het kan zijn als je het puur serveert . Met een flinke scheut frisdrank en een schijfje sinaasappel is Campari een ideale pre-dinner sipper, en dit recept is vrijwel onmogelijk om fout te doen.
Vroeger kreeg de likeur zijn felrode kleur van karmijn, of de vermalen schubben van schildluizen, maar Campari stopte in 2006 met het gebruik van karmijn en vertrouwt nu op kunstmatige kleurstoffen. De intensiteit van Campari betekent dat het het beste is om het met wat verdunning te serveren, dus het wordt zelden puur gedronken.
Prijs €18,15.
Cochenillerood is een veilig, natuurlijk voedingsadditief . In China wordt het veel gebruikt voor roodgeverfde eieren. Echter, overmatige consumptie van voedsel dat cochenillerood bevat of beroepsmatige blootstelling aan het cochenillerood pigment kan allergische reacties, urticaria, allergische astma en hartritmestoornissen veroorzaken.
Wist je dat de kenmerkende rode kleur van Campari eigenlijk komt van de toevoeging van cochenillekleurstof, afkomstig van vermalen cochenille-insecten? Dit unieke ingrediënt voegt niet alleen kleur toe, maar ook een vleugje bitterheid aan het iconische aperitief. Neem een slokje van iets citrusachtigs met een bitterzoete Campari Sour.
Campari heeft een levendige en intense rode kleur. In de neus zijn er aroma's van kruiden en sinaasappelschil.In de mond heeft het een intense bittere smaak met citrustonen van sinaasappel en een zoetzure afdronk.
De keuze hangt puur af van uw persoonlijke smaakvoorkeuren. Aperol heeft een zoete smaak, terwijl Campari een sterke en bittere smaak heeft . De Negroni is de meest beroemde cocktail van Italië en favoriet voor een middagaperitivo. De ingrediënten die u nodig hebt voor een Negroni zijn gelijke delen gin naar keuze, vermout en Campari.
Zo werd in 1919 in Padova de eerste Aperol geschonken, een warmoranje drankje met onder andere bittere sinaasappel, gentiaan, rabarber en kina. Het viel meteen in de smaak en de flessen waren niet aan te slepen. De broers bleken met dit oranje drankje goud in de handen te hebben.