Rijk aan mineralen en goed voor spijsvertering Bepaalde mineraalwaters bevatten bovendien een aanzienlijke hoeveelheid bicarbonaat, wat ons lichaam dan weer kan helpen om gezonde PH-waardes te handhaven. Onderzoek toont bovendien aan dat bruisend water kan helpen bij de spijsvertering.
Koolzuurhoudend water staat bekend om zijn goede eigenschappen op het gebied van je transit en spijsvertering dankzij de combinatie van natuurlijk CO2 en natriumbicarbonaat. Die laatste verlicht inderdaad het ongemak van de spijsvertering door wat lucht en ruimte in je buik vrij te maken.
Het drinken van bruisend water heeft dezelfde dorstlessende voordelen van gewoon water en nog meer als het bruiswater wordt gefilterd. Gefilterd water verwijdert organische verbindingen, verontreinigingen en schadelijke chemicaliën, zodat je zeker bent dat het water dat je drinkt, schoon en gezond is.
Conclusie. Prik in water, bier, champagne of frisdrank heeft geen enkele invloed op de gezondheid. Prik is niet echt zuur, maar zorgt wel voor een lichtzure smaaksensatie. Prik is niet schadelijk voor tanden of maag, beïnvloedt de botmassa niet en over eventuele effecten op kanker is niets bekend.
Is het goed voor gewichtsverlies? Jazeker! In feite heeft het zelfs een geheim wapen dat plat water niet heeft: bubbels. Die kleine koolzuurbubbeltjes in een glas bruisend water hebben een groot effect als het gaat om gewichtsverlies en gewichtsbehoud.
De onderzoeker vergeleek hydratatie door bruisend water, plat water en andere drankjes. Er bleek geen verschil te zijn. Wel is er een verschil in hydratatie als de producent bijvoorbeeld elektrolyten zoals natrium toevoegde.
De pH-waarde van spuitwater ligt tussen de 3 en 4.Dit komt door het koolstofdioxidegas.De waarde van dit gas is lager dan die van kraanwater. Dit verklaart waarom de bruisende variant soms een klein beetje zuur kan smaken.
Spa Blauw heeft een zuurgraad of pH-waarde van 6. Dit is te zuur voor het lichaam. Beter zou zijn een pH-waarde van bronwater tussen de 7,3 en 7,6. Dan komen de pH-waarde Bar-Le-Duc en de Ph-waarde Sourcy beter in de buurt.
Koolzuur is onschadelijk voor gebit en gezondheid
Koolzuurgas is niet slecht voor het gebit, omdat het een zogenaamd zwak zuur is. Sterke zuren hebben mogelijk wel een nadelig effect op het gebit in de vorm van tanderosie. Voorbeelden van sterke zuren zijn citroenen of appels.
Koolzuurgas wordt bij frisdranken gedaan om het 'prik' effect te krijgen. Als je een flesje frisdrank opendoet hoor je het gas ook uit de fles komen 'pff'. De belletjes die je in een glas met frisdrank ziet is koolzuurgas. Door het koolzuur krijgt de frisdrank een frisse smaak.
Water met koolzuur (prik) is iets zuurder dan water zonder koolzuur. Maar het is niet zo zuur dat het slecht is voor je tanden. Je kunt het elke dag drinken, al is het beter om te kiezen voor kraanwater, vanwege het milieu en je portemonnee.
Onderzoekers van de University of South California hebben ontdekt dat het koolzuurgas twee verschillende sensaties veroorzaakt: het maakt dingen zuur en het geeft een brandend gevoel.Dit komt door zenuwen die reageren op pijn, druk en temperatuur in de neus en mond.
Er zijn twee oorsprongen: natuurlijk of niet. Bij 'natuurlijk bruisend water' is het gas afkomstig van de bron van het water en hangt samen met de vulkanische activiteit van de aarde. Dat is het geval bij het water van SPA® Finesse. Door het contact met onderaardse kalksteen begint het zacht te bruisen.
Spa blauw is aan te merken als gezond water zonder afvalstoffen en weinig elektrolyten, maar ook een waterzuiveringssysteem kan hierbij helpen. Een waterzuiveringssysteem filtert de schadelijke stoffen en verminderd de hoeveelheid elektrolyten.
Er zitten 0 kilocalorieën in 1 longdrinkglas (250 gram) mineraalwater bruisend. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'mineraalwater bruisend'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Nope, als je koolzuur bevattend water kookt, zal het koolzuur 'verdampen'. Je houdt dus gewoon water over. Wat zijn de voor- en nadelen van het drinken van koolzuurhoudend water?
"Bruiswater kan je tanden flink beschadigen omdat het koolzuur en de vaak toegevoegde smaakjes erin de zuurtegraad van het water de hoogte injagen, wat slecht is voor je tandglazuur en op termijn kan leiden tot overgevoelige tanden en een gaatje meer", aldus The Washington Post .
Volgens voedingsdeskundigen zijn Sodastream-systemen een prima keuze, als je het juiste water gebruikt. Met gefilterd water of bronwater kan je alleszins niks verkeerd doen. Maar je kan ook gewoon kraanwater gebruiken.
Mythe 3: koolzuurhoudend water is slecht voor je nieren
Er wordt wel gezegd dat bruisend water de kans op nierstenen vergroot, maar ook hier is geen wetenschappelijk bewijs voor deze uitspraak.
Dit zijn de landen met het schoonste drinkwater ter wereld: Oostenrijk. Finland. Griekenland.
Op de Europese ranglijst die weergeeft hoe goed landen hun waterkwaliteit op orde hebben, staat Nederland helemaal onderaan. Vrijwel geen enkel water krijgt hier het predicaat 'goed' volgens de zogeheten Europese Kaderrichtlijn Water.
Agua de Benassal ontspringt uit de d'En Segures bron in de provincie Castellón. Al 13 jaar lang scoort het water uitstekend in allerlei internationale competities, en het water wordt dan ook niet voor niets het 'beste water ter wereld genoemd'.
Kraanwater is dus minsten zo gezond als flessenwater. In bron- en mineraalwater zitten soms wel meer mineralen en zouten dan in kraanwater. Met een gevarieerde voeding krijg je voldoende mineralen binnen, aldus het Voedingscentrum. Het drinken van mineraalwater is hiervoor niet nodig.
Gezondheid
Nederlands kraanwater is zuiver en gezond en belast het milieu minder dan voorverpakt water zoals Saski natuurlijk mineraalwater. Voor je gezondheid is er geen verschil.
Sodawater wordt in de praktijk ook weleens gebruikt voor koolzuurhoudend water, bijvoorbeeld als ingrediënt van cocktails. Spa bruis is standaardtaal in België. Die aanduiding wordt vooral in informele taal gebruikt. Spa rood is standaardtaal in Nederland.