De heetste peper volgens het Guinness Book of Records is de Carolina Reaper. Deze super hete peper heeft een Scoville-waarde die oploopt tot 2.200.000 SE (Scoville eenheden).
De hitte van een peper wordt altijd gemeten met de schaal van Scoville, ontwikkeld door Wilbur Scoville in 1912. De Carolina Reaper is al sinds 2013 de allerheetste peper volgens de Scoville schaal. Deze peper heeft een hitte waarde tussen de 1.500.000 SHU tot de 2.200.000 SHU.
Op de Scovilleschaal, die de 'heetheid' van pepers meet, scoort de Carolina Reaper gemiddeld al 1.569.300 eenheden, maar er zijn dus uitschieters die de 2,2 miljoen behaalt hebben en is daarom uitgeroepen tot de heetste peper ter wereld.
Het actieve bestanddeel dat chilipepers hun vurigheid geeft, heet capsaïcine. Die stof bindt zich aan hittereceptoren op pijnzenuwen door je hele lichaam. Hierdoor gaan je hersenen denken dat sommige lichaamsdelen letterlijk in brand staan. Je slijmvliezen worden hyperactief in een poging de aanval af te wenden.
De Carolina Reaper is de allerheetste chilipeper ter wereld. Deze extreem hete peper kun je herkennen aan zijn mooie rode kleur en gerimpelde 'huid'..
Tabasco: 30.000 - 50.000 SHU. Perfect over die boterham of nachoschaal heen. Madame Jeanette: 150.000 - 350.000 SHU.
Het heeft jaren geduurd, maar de Carolina Reaper is sinds gisteren (16-10-2023) door de Pepper X afgelost als heetste peper ter wereld. De maker van deze bloedhete peper Ed Currie, die overigens ook de befaamde man achter de Carolina Reaper peper is, heeft maar liefst 10 jaar gewerkt aan de Pepper X.
De Carolina Reaper heeft een gemiddeld aantal Scoville Units van 1.64 miljoen met uitschieters tot 2.2 miljoen. Naast de hele hete smaak, is de peper ook herkenbaar aan zijn fruitige smaak. Waarschuwing: Wees voorzichtig met het bereiden en verwerken van deze extreem hete peper!
Er wordt wel eens gezegd dat pikant eten verslavend werkt en een soort roes veroorzaakt. Dat klopt. De pijn, die door de capsaïcine wordt veroorzaakt, triggert de hersenen om endorfine aan te maken, de lichaamseigen pijnstiller. En dat zorgt voor een lichte roes van euforie.
Madame Jeanette is een hete, gele chilipeper-cultivar die oorspronkelijk uit Suriname komt. Deze peper is zeer heet, 125.000 tot 325.000 op de Scovilleschaal.
Door capsaïcine rechtstreeks op de huid aan te brengen, kunnen receptoren worden overweldigd. Daardoor worden zenuwen verdoofd of beschadigd en kunnen ze niet langer ontstekingsreacties afgeven of pijnsignalen naar de hersenen sturen.
Maar in Sri Lanka, Zuid-Thailand en Sumatra kunnen ze er echt wat va. Daar eten ze het heetst van de hele wereld. En daar gebruiken ze deze jongen voor, de chilipeper. Oorspronkelijk komt de chilipeper niet uit Azië.
Dit is laag op de schaal van Scoville wanneer je dit wereldwijd vergelijkt. Sambal oelek scoort op de schaal van Scoville 2000.
Wasabi staat niet op de Scoville-schaal omdat er een heel andere stof bij betrokken is, isothiocyanaat, een vluchtig stofje dat onder meer voorkomt in mosterdzaad, broccoli en (Japanse) mierikswortel, waarvan wasabi wordt gemaakt.
Het eten van de Carolina Reaper is niet zonder gevaar. Beeld: kiza.eu. De Carolina Reaper heeft een gemiddelde heetheid van ruim 1,5 miljoen op de schaal van Scoville, met uitschieters tot 2,2 miljoen. Deze schaal geeft weer hoe heet stoffen zijn als je ze inneemt, gebaseerd op het capsaïcinegehalte.
In pepers zit vitamine A en C die je bloedvaten versterken. De capsaïcine zorgt ervoor dat je bloed makkelijker door je lichaam stroomt. Die twee gecombineerd creëren gezonde hart- en bloedvaten én een stabiele bloeddruk. Bij een verkeerd cholesterolgehalte kan de peper/capsaïcine ook nog eens heel goed helpen.
Drink melk: melk bevat 'kaasstof' die de hete olie aan zich bindt. Daardoor voert de melk de olie met de capsaïcine weg. Ook andere zuivel zoals yoghurt maakt je mond, keel, en maag rustiger.
'De hete stoffen in pittig voedsel veranderen bijna niet in je lichaam.Bovendien zijn het geen voedingsstoffen, dus worden ze niet opgenomen door je lichaam. Dit betekent dat de pittige stoffen ook meekomen in je ontlasting,' aldus proctoloog Luigi Basso - die zich bezig houdt met de uitgang van ons lichaam.
Dat maakt de Aji Charapita een duur gewas. Het wordt ook wel de duurste peper ter wereld genoemd.
De Carolina Reaper® is ontstaan in South Carolina door Ed Currie, eigenaar van de Puckerbutt Pepper Company. Oorspronkelijk begon hij met het kweken van de pepersoort door de hoeveelheid capsaicine die voor kankeronderzoek gebruikt worden.
De Bhut Jolokia (of Naga Jolokia, Ghost Pepper) stond in het Guinness Book of Records beschreven als heetste peper ter wereld en is liefst twee keer zo heet als de voorgaande “kampioen”, de Red Savina. Met Scoville Units van 800,000 ~ 1.001.300 is deze peper “nucleair” te noemen.
De Jalapeño peper is een licht pittige peper. De hitte van een peper wordt gemeten met de Scovilleschaal. De waarde van de Jalapeño peper is 2.500 tot 8.000 op de Scovilleschaal en zit hiermee tussen de milde en de scherpe pepers in.
Hoe meer capsaïcine, hoe scherper de peper en hoe hoger de peper scoort op de schaal van Scoville. De bekendste peper is misschien wel de paprika, deze is gelijk ook het minst scherp (eigenlijk helemaal niet, zelfs wat zoetig) en heeft dus een score van 0.