Hun bloed kleurt van nature blauw, door de aanwezigheid van koper. Het eiwit hemocyanine, dat in deze ongewervelde dieren zuurstof transporteert, is trouwens te groot om netjes te verpakken in bloedcellen. Daarom zwerft het vrij rond in hun blauwe bloedvloeistof.
Als gevolg van de binding van koper is het absorptiespectrum fundamenteel verschillend van dat van hemoglobine en wordt een blauwe kleur bekomen. In tegenstelling tot hemoglobine zit hemocyanine niet opgesloten in bloedcellen maar is vrij aanwezig in het bloed.
Hoe meer zuurstof de rode bloedcellen bevatten, hoe roder het bloed. Als een rode bloedcel in de haarvaten zuurstof heeft afgestaan stroomt het zuurstofarme bloed via het aderstelsel naar de longen om daar weer zuurstof op te nemen. Het zuurstofarme bloed geeft de aderen onder de huid hun blauwige kleur.
Ook als je niet van adel bent, zien je bloedvaten er nogal blauw uit. Sommigen zeggen dat dat komt doordat er zuurstofarm bloed in je aderen zit. Maar dat klopt niet: zuurstofarm bloed is weliswaar wat donkerder van kleur, maar nog steeds rood.
Spataderen zijn verwijde aders in de benen. Ze zien eruit als blauwe, kronkelige en soms bobbelige aders. Ze ontstaan doordat de kleppen in de aders niet goed sluiten en er bloed terugstroomt. Je kunt last krijgen van pijnlijke benen of kuiten, met name na lang staan.
Hoeveel bloedvaten heeft een mens? Een mens heeft miljoenen grote en kleine bloedvaten. Alle bloedvaten achter elkaar hebben een lengte van wel 100.000 km. Dat is 100 miljoen meter!
Hoe komt het dan dat bloedvaten vaak blauw lijken? Je bloedvaten zien er blauw uit, hoewel er rood bloed door stroomt. Dat komt doordat de golflengten van het licht ongelijk weerkaatst en geabsorbeerd worden door je huid. Alle kleuren die je ziet zijn het gevolg van de golflengte van het licht dat op onze ogen valt.
Alle gewervelde dieren hebben rood bloed. Hetzelfde geldt voor zoogdieren, vogels, reptielen en vissen. Maar bij de ongewervelde dieren zijn er soorten die geen rood bloed hebben, zoals wormen en inktvissen. Dat komt doordat deze dieren andere eiwitten dan hemoglobine gebruiken voor het transporteren van zuurstof.
'Mijn bloed kookt' betekent dat je woedend bent. Je kunt het ook over iemand anders zeggen, bijvoorbeeld: “Zijn bloed kookt.” Dat betekent dat diegene furieus is.
Kleur van bloed
Zuurstofrijk bloed is helderrood, zuurstofarm bloed is donkerrood. In je lichaam is de kleur van je bloed dus niet overal hetzelfde. Het bloed in aderen stroomt onder enkele lagen weefsel, hierdoor lijkt het bloed donkerder. Aderen ogen daarom niet rood, maar soms blauw.
Die zijn ook levensnoodzakelijk: zonder dat metaal kan bloed geen zuurstof transporteren. De kleur van ons bloed is sterk afhankelijk van de hoeveelheid zuurstof dat erin opgelost is. Zuurstofrijk bloed in onze slagaderen is véél intenser rood dan het bloed dat door onze aderen stroomt.
Aan de blauwige kleur van de aders is te zien dat het bloed zuurstofarm is. Het stelsel van aders vormt een belangrijke opslagplaats van bloed. De aders monden bij het hart uit in de bovenste holle ader en de onderste holle ader.
Aders kunnen om verschillende redenen moeilijk te vinden zijn. Bij een obese of oedemateuze patiënt liggen de aders vaak dieper en zijn ze minder goed zichtbaar; bij ondervulde patiënten zijn de aders minder goed gevuld en dus kleiner en bij een patiënt met een donkere huidskleur zijn de aders minder goed zichtbaar.
Het pigment voor deze kleur werd vroeger uit de halfedelsteen lapis lazuli gewonnen en men noemde deze bijzonder waardevolle verfstof daarom koningsblauw.
Het is een uitdrukking die wordt gebruikt om te zeggen dat iemand van adel is of bij de koninklijke familie hoort. De hele koninklijke familie heeft net als wij rood bloed. De uitdrukking blauw bloed ontstond vroeger omdat de armere mensen (het gewone volk) op het land van de rijken moesten werken.
Dit komt door het stofje hemoglobine. Hoe meer zuurstof er in je bloed zit, hoe helderder rood je bloed. Zuurstofarm bloed is veel donkerder. Doordat je aderen onder verschillende lagen weefsel liggen, lijken ze blauw maar eigenlijk zijn ze dus heel donkerrood.
Bij een infectie kan de temperatuur oplopen tot 40 of 41 graden. Dat kan geen kwaad. De koorts is niet schadelijk voor het lichaam of de hersenen. Zolang het lichaam de warmte kwijt kan, komt de temperatuur zelden tot boven de 41 graden.
Hoogste temperaturen ooit gemeten
Noord-Amerika: 56,7°C op 10 juli 1913 in Furnace Creek, Death Valley, Verenigde Staten. Afrika: 55,0°C op 7 juli 1931 in Kébili, Tunesië Azië: 55°C, in Al Majmaah, Saoedi-Arabië, op 8 juni 2019.
Het bleek, dat bij alle drie groepen van temperatuurbepaling de huid van het voorhoofd het hoogst is, namelijk gemiddeld 35°.
Vissen houden het graag simpel en hebben een hart met slechts één boezem en één kamer. Hun hart laat bloed rechtstreeks van de kieuwen naar het lichaam stromen, alleen op de terugweg passeert het via het hart.
Insecten hebben geen longen. Ze ademen via piepkleine gaatjes in hun skelet, dat aan de buitenkant zit.
Een octopus heeft drie harten: één pompt het bloed door het lichaam, de andere twee pompen bloed naar de kieuwen.
Rood is de kleur van het hart. Rood is zo de kleur van de liefde geworden. Vroeger dacht men namelijk dat liefde door het hart ging.
Hoeveel slagaders heeft een mens? Een mens heeft meer dan twintig grote slagaders. In het lichaam vertakken de grote slagaders in kleinere slagaders en vervolgens in heel veel kleine haarvaten. Als je alle slagaders, aders en haarvaten in je lichaam aan elkaar zou knopen, dan kom je op wel 100.000 kilometer uit.
Spataders zijn verwijde aders. Het kan geen kwaad en de meeste mensen hebben er weinig last van. Als je het niet mooi vindt, kun je ze laten behandelen. Om te voorkomen dat het erger wordt, is het goed om niet te lang te zitten of te staan, veel te bewegen, af te vallen of met je benen omhoog te zitten.