Dit type ontharder werkt op elektriciteit en maakt gebruik van elektronica, waardoor hij iets duurder is in aankoop dan een mechanische waterontharder.
Hiervoor moet het apparaat over voldoende zout beschikken. Hoe meer kalk zich in het water bevindt, hoe meer zout je moet aanvullen om een goede werking te blijven waarborgen. Je moet hierbij rekenen op kosten van maximaal 30 euro per persoon per jaar.
Kosten verbruik zout
Gemiddeld (bij 4 personen, verbruik 180 m3, waterhardheid 11 dH) kunt u uitgaan van zo'n 90 euro verbruikskosten voor regeneratiezout.
Elke Aquacell waterontharder dient op regelmatige wijze onderhouden te worden om de goede werking te kunnen garanderen. Bij elk nazicht en onderhoud van een Aquacell waterontharder dient een installateur of technieker het toestel te controleren op een aantal kritische punten.
Prijzen van een waterontharder
De prijs is ook afhankelijk van het volume van de waterontharder. Je hebt een groter volume nodig, wanneer je meer water verbruikt. Dus de grootte van je gezin telt ook mee. Hoe groter je gezin, hoe meer waterverbruik, hoe duurder de waterverzachter.
De beste waterontharder voor veruit de meeste huishoudens is de Omega 400. Deze waterontharder van Omega onderscheidt zich van andere merken door de krachtige werking van hoogwaardig kunsthars. Hierdoor oogt én smaakt het water natuurlijk zacht, vergelijkbaar met bronwater uit de supermarkt.
De duur van een spoeling (regeneratie) van een AquaCell is afhankelijk van de (voor)druk in de waterleidingen. Door de bank genomen duurt dit 15 minuten maar het kan zo snel gaan als 11 minuten bij een hoge voordruk en zo langzaam als 20 bij een vrij minieme voordruk in de waterleidingen.
Vaak wordt de AquaCell-waterontharder in de meterkast geplaatst. Omdat de AquaCell zo compact is en er geen stopcontact nodig is, kan de waterontharder echter ook op andere plaatsen in uw woning worden geïnstalleerd.
Voordelen van behandeling met AQUACEL® Foam
Voorkomt 'loze ruimte' waar bacteriën en biofilm kunnen groeien. Sluit exsudaat in* door verticale absorptie met als doel maceratie en huidletsel te voorkomen. Vochtbalans* creëert een warm en vochtig wondmilieu voor bevordering wondgenezing.
Prijs zout waterverzachter
Onthardingszout, ook wel regenereerzout genoemd is niet duur. Voor één kilo regenereerzout betaal je 40 tot 45 cent. In een standaard huishouden met vier personen heb je ongeveer 100 kilo zout per jaar nodig. Op jaarbasis kost een waterontharder je dus gemiddeld 40 tot 45 euro aan zout.
Hoe vaak je het zout moet bijvullen, is afhankelijk van hoe intensief de waterontharder gebruikt wordt. Bij de nieuwste generatie ontharders moet je dat doorgaans slechts 1 à 2 keer per jaar doen. Het probleem van de zware zoutzakken kan je oplossen door zout in blokvorm te kopen.
Bij een waterontharder moet je als eigenaar het zoutreservoir zelf beheren. Dat betekent dat je eens per 4 à 6 weken zout moet bijvullen. Doe je dit niet dan functioneert de waterontharder ook niet meer en krijg je opnieuw last van kalkaanslag.
Wat is beter een waterontharder met of zonder zout? Een waterontharder met zout is kort gezegd beter. Het is namelijk de enige waterontharder die echt al het kalk uit het leidingwater haalt. Hierdoor ondervindt u ook geen nadelen meer van de kalkaanslag die het kalk veroorzaakt.
Bij een hardheid van 10 dH, dus 178 miligram kalk per liter water, en een jaarverbruik van 100 m3 verbruikt de Unique Waterontharder 30 kg (ongeveer 15,00) zout per jaar. De waterontharder regenereert ongeveer 1 keer per week. Op jaarbasis verbruikt de ontharder 9 kilowattuur, wat ongeveer € 1,80 is.
Het drinkwater in Nederland is sowieso veilig. Het drinken van onthard water is net zo veilig.
Alléén bij totale verzadiging van AquAcel®, AquAcel® verband verwisselen. DAG 5/12 Indien noodzakelijk patiënt 1-2 maal op controle. DAG 12/14 AquAcel® korst insmeren met vaseline/paraffine ter versoepeling van de korst. Tevens laat de AquAcel® korst dan vanzelf los.
De AquaCell is de kleinste dubbelcellige waterontharder op de markt. Met zijn geringe afmetingen past hij vrijwel overal. Door het compacte formaat (20,5 x 49 x 44 cm) is de AquaCell heel geschikt voor installatie in bijvoorbeeld de meterkast.
De meeste waterontharders worden in een technische ruimte, trapkast, kelder of meterkast geïnstalleerd. Dit is afhankelijk van de beschikbare ruimte, stopcontact en waterafvoer. Onze installateurs helpen graag bij het plaatsen van de waterontharder, hierdoor krijg je ook een verlengde garantie.
Dit proces duurt een half uur à anderhalf uur (afhankelijk van het model waterontharder) en wordt in cycli uitgevoerd. Tijdens het regenereren vinden er meerdere spoelingen plaats (met zout en zonder zout).
Het regenereren gebeurt computergestuurd en volledig automatisch op het door jou gekozen en ingestelde tijdstip. Daar heb je geen omkijken naar. De waterontharder wordt ongeveer eens per week -in praktijk tussen de 4 en 10 dagen- gespoeld met zout.
Het kalk verdwijnt via de afvoer
In deze stapt komt het kalk dan ook weer vrij en wordt via een afvoerleiding vanuit de ontharder via de afvoer weggespoeld de woning uit. Hierdoor ben je definitief van kalk af in de woning. Het kalk verdwijnt dus uit de ontharder via de afvoer en blijft dus niet in het leiding water.
Omdat bijna alle waterleidingbedrijven zelf hun water ontharden, zijn er bijna geen huishoudens waarvoor een waterontharder echt nuttig is. Op de meeste plekken ligt de hardheid rond de 8 °dH. Er zijn wel uitschieters van 2 tot 18. Maar volgens de consumentenbond heeft zelf water ontharden pas zin vanaf 20 °dH.
Eigenlijk is er geen verschil tussen de twee. De termen waterontharder en waterverzachter worden door elkaar gebruikt. Ze verwijzen naar toepassingen, producten die hard water zacht maken door kalk te verwijderen uit water. Sommige producten veranderen het water met kalk van structuur.