Antroewa bevat vitamine C en B1,2,6 en 11. Het bètacaroteen wordt omgezet door het lichaam in vitamine A. Ook bevat antroewa de mineralen calcium, fosfor, kalium, magnesium, natrium en zink. In antroewa zitten antioxidanten.
De bladeren van een antroewa kunnen ook gegeten worden. Ze kunnen worden bereid als spinazie, maar worden vaak in soepen gebruikt. De bladeren van een antroewa bevatten ongeveer 2 mg cyanide per kilogram. Cyanide is een bekend vergif, maar kan in antroewa geen kwaad.
Antroewa smaak
De vrucht heeft een licht bittere smaak. Hij wordt veel gebruikt in de Surinaamse keuken. Antroewa kun je ook gebruiken: In groente- en stoofschotels met ui en knoflook.
Antroewa, exotische zaden
Deze tropische vruchtgroente is niet bestand tegen de kou, en daarom is een minimale temperatuur van 20 graden nodig om te ontkiemen. Je kunt de planten later wel in de kas zetten of zelfs buiten, als het maar op een warm en beschut plekje is.
Halveer sopropo in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in dunne plakken en doe samen met het zout in een kom. Laat het 15 minuten staan zodat de groente gaat zweten; dit neemt wat van de bitterheid weg.
Waarom is de sopropo goed voor je gezondheid:
De sopropo bevat volop vitamine C, folaat (vitamine B11) en vezels. Vitamine C heeft in je lichaam een belangrijke functie als antioxidant, waardoor het cellen en weefsels helpt beschermen tegen oxidatieve schade.
Nieuw onderzoek naar de sopropo oftewel de bittere komkommer moet aantonen dat het helpt tegen diabetes en obesitas, maar of iedereen het ook even lekker vindt...
Bitawiri is een Surinaamse bladgroente met een bittere smaak. Vandaar de naam: bita = bitter, wiri = blad. De bitawiriplant groeit van nature in Suriname en heeft een harige, grijsgroene stengel en witgele, klokvormige bloemen. Aan de plant groeien donkerblauwe en zwarte bessen die niet eetbaar zijn.
Surinaamse groenten in de keuken: Amsoi, Antroewa, Bitawiri, Boulanger, Dagoeblad, klaroen, wilde augurk en korilla. Surinaamse groenten brengen verassende smaken en afwisseling in de keuken. Bekende Surinaamse groenten zijn Amsoi, Antroewa, Bitawiri, Boulanger, Dagoeblad en Klaroen.
“De sopropo is een echte woekerplant. Traditioneel telen door de plant met gewasdraden omhoog te sturen, is hierbij geen optie. Binnen de kortste keren groeit 'ie door de luchtramen heen en kun je vooral buiten oogsten. We hebben daarom een aparte teeltsysteem in de kas gebouwd, vergelijkbaar met een druivenkas.
Bewaaradvies voor dit geopende product
Blancheer antroewa kort voor invriezen.
De antroewa's aan de onderzijde kruisgewijs inkerven en gaar koken in water met zout. De azijn vermengen met de suiker, de kruidnagels, de pimentkorrels, stukjes peper en zout. Het azijnmengsel moet lekker van smaak zijn en dit even warm maken. De antroewa's in dit mengsel laten staan en naar behoefte gebruiken.
Mits goed bereid, is taroblad extreem gezond. Rauw taroblad is giftig en moet dus worden verhit voor consumptie. Het is een fantastische bron van vezels en allerlei voedingsstoffen, zoals calcium, koper, ijzer, niacine, mangaan, fosfor, kalium, riboflavine, thiamine, vitamine A, B6 en C en zink.
Blancheren is een kooktechniek waarbij je fruit of groenten heel kort kookt en daarna afkoelt in koud water. Zo wordt het kookproces onderbroken en zal het voedsel niet verder garen. Dit heeft verschillende voordelen: Door groenten te blancheren blijven ze lekker knapperig en beetgaar.
Amsoi is pittig, fris en een tikje bitter. Het zit boordevol vitamine E en calcium. Goed voor de botten dus.
Surinaamse Groene bladgroenten
De oplosbare vezels zijn cholesterolverlagend en de niet-oplosbare vezels zijn stimulerend voor een goede spijsvertering. Daarnaast bevatten de Surinaamse groene bladgroenten veel aminozuren, te vinden in spinazie, tayerblad, kankoen dagoeblad, enz.
Amsoi is een eenjarige bladgroente met grote bladeren. Wanneer de amsoi doorgroeit, krijgt hij gele bloemen. Amsoi wordt ook weleens Indische mosterd genoemd. Het is geen kruid maar een groene plant die rauw of gestoofd wordt gegeten in veel oosterse keukens.
Niet alleen veelzijdig dus, maar ook erg voedzaam: tayerblad bevat calcium, ijzer en de vitaminen A, B2 en C.
Okers hebben een slijmerige structuur. De oker werd ingevoerd in de tijd van de slavenhandel. Oker is een goede bron van vitamine A, B complex, C en E, ijzer, kalk, en vezels. Het is caloriearm en vetvrij.
Bitawiri is een Surinaamse groente die enigzins bitter is, net als sopropo en antroewa. Je kunt de groenten wokken en eten bij de rijst.
Eettips sopropo. Voor medicinale doeleinden eten mensen deze groente soms rauw maar dan moet je goed tegen de bitterheid kunnen. Sopropo is het lekkerst als je het bakt.
1: Was alle groenten en fruit goed. 2: Snij de sopropo doormidden en verwijder de pitten en het witte vruchtvlees. 3: Verwijder de schil van de citroen. 4: Snij alle groenten en fruit in stukken die door in je juicer/centrifuge passen en maak er een sapje van.
Productomschrijving. Andere naam: Sopropo, Pare, Bitter Melon, Bitterground, Sopropo-thee wordt aangeraden voor de behandeling en de preventie van onevenwichtigheden in het bloedsuikergehalte, zoals het geval is bij diabetes.
Sopropo is perfect bij hoge bloeddruk of bloedvergiftiging. Buitenom het feit dat sopropo een genezende werking heeft, is het ook een lekkere groente! Een gerecht als sopropo met rijst en zoutvlees of gedroogde garnalen is zeker een aanrader.