Grondverf (ook wel primer genoemd) vormt het hechtingslaagje tussen de ondergrond en de afwerklaag. Grondverf dient dus als een goede ondergrond voor de rest van het schilderwerk. Grondverf is belangrijk wanneer u nieuw hout gaat schilderen. Een aflak zou zonder grondverf te snel in het hout trekken.
Denk bijvoorbeeld aan eerder bewerkt hout. Het kan voorkomen dat door oneffenheden de verf niet goed meer hecht. Een primer zorgt ervoor dat je alle beschadigingen en oneffenheden gemakkelijk kunt opvullen, zodat je een mooie gladde ondergrond hebt voor de afwerklaag.
Een primer gebruik je zeker en vast bij een bepleisterde muur. Een primerlaag neemt immers de zuigkracht van de bepleistering voor het overgrote deel weg. Als je met gewone verf op een bepleisterde muur schildert, zonder dat je een primer gebruikt, dan zuigt de muur die verf volledig op.
Er zijn primers, zoals de Sikkens Rubbol Primer en Sigma S2U Primer, die geschikt zijn voor het aanbrengen op hout.
Een primer als make-up product heeft dezelfde functie; het dient als de ondergrond voor de make-up. Het beschermt de huid en zorgt dat de make-up beter hecht en daardoor langer blijft zitten. Primers zien eruit als een stevige gel of crème en zitten meestal in een pompflesje of in een tube.
Je kan het aanbrengen van een primer wel overslaan als: De ondergrond als eens geschilderd was.
De primer breng je pas aan nadat je je dagcrème hebt aangebracht. Een dun laagje primer is al voldoende. Dit doe je afhankelijk van het soort primer met een kabuki kwast of gewoon met je vingers. De primer verspreid je over je gehele gezicht, inclusief rondom je ogen.
Een aflak zou zonder grondverf te snel in het hout trekken. De verf beschermt de ondergrond door er geen vocht doorheen te laten dringen. Grondverf wordt ook gebruikt om onregelmatigheden in de ondergrond weg te werken, zodat de verf die u er vervolgens overheen aanbrengt er strak en egaal uit zal zien.
In grondverf zitten grovere bestandsdelen die ervoor zorgen dat het oppervlak een egaal uiterlijk krijgt. Dankzij deze grovere bestandsdelen kan de laklaag beter hechten op het oppervlak. Een primer daarentegen zorgt dankzij fijnere bestandsdelen voor een betere bescherming tegen UV-straling en roest.
Een primer bevat dezelfde ingrediënten als andere verf. In tegenstelling tot een gewone gedunde verf, biedt een primer vele voordelen aan zoals de hechting van de verf op gladde vlaktes (glas, beton, PVC…), de bescherming van het oppervlak (antiroest primer) of nog de isolatie (vlekken, vochtigheid,…).
Om doorbloeden van deze kleurstoffen in de eindlagen te vermijden geef je ze best eerst twee lagen watergedragen primer, of een laag solventgedragen primer. Belangrijk! Om de isolerende werking van de primer te garanderen moet hij volledig uitgedroogd zijn. Laat dus steeds voldoende tijd tussen de twee lagen.
Het onbehandeld hout moet schoon en droog zijn. Daarna start je met het licht opschuren van het onbehandelde hout. Schuur met de houtnerf mee. Na het schuren maak je het hout stofvrij en begin je het onbehandelde hout te verven met een grondverf.
Je doet er goed aan 4 uur droogtijd te respecteren tussen elke verflaag. Solventgedragen verf, op basis van white spirit, heeft wat meer tijd nodig. Na 4 uur voelt de verf droog aan, maar dan mag je echt nog niet beginnen met een tweede laag. Reken een droogtijd van 16 uur voordat je een tweede laag aanbrengt.
Grondverf is niet altijd nodig, in de meeste gevallen is grondverf de hechting dussen de ondergrond en de nieuwe verflaag. De basis van je schilderwerk is misschien wel het belangrijkste van de gehele klus. Als de ondergrond niet correct is zal de verf altijd weer loslaten.
Avis Multi-Primer is zowel binnen als buiten te gebruiken op ijzer, staal, verzinkt staal, zink, aluminium, hout, kunststof, steen, pleisterlagen etc.
Kan je zomaar over bestaande verf heen schilderen? Ja dat kan; je hoeft niet altijd de oude verflaag te verwijderen. In sommige is gevallen is het nog goed genoeg om overheen te schilderen. In dit artikel lees je welke verfsoorten goed over elkaar kunnen en welke verfsoorten niet.
Schuren kan nooit kwaad en zal bijdragen tot de kwaliteit en de duurzaamheid van je schilderwerk. In volgende gevallen moet je zeker schuren: Voor het aanbrengen van primer op ongeschilderd ondergrond. Zo ruw je het oppervlak op en verbeter je de hechting.
Hoe gebruik je primer? Primer (of grondverf) breng je aan op een schone, droge en vetvrije ondergrond. Is de primer goed droog, dan schuur je deze weer licht op, en maak je de oppervlakte weer stofvrij. Kijk op het blik na hoeveel uur de grondlaag overschilderbaar is.
Zorg voor minimaal 3 lagen verf op kaal hout. Gebruik bij houtreparaties de juiste vulmiddelen. Zet bij veel schuurwerk een masker op. Twee keer aflakken is bij hoogglansverf niet nodig.
Het is aan te raden om altijd te schuren tussen grondverf en aflakken. Fijn schuren levert het beste resultaat op. Na grondverf schuren zorgt ervoor dat de houtvezels die omhoogkomen na het verven weg kunnen worden geschuurd. Vooral bij kaal hout is dit een mogelijkheid.
1 laag primer is voldoende, maar hier kan het best zijn dat je toch nog 2 afwerklagen nodig hebt, aangezien deze primers kleurloos zijn. Hoe beter je de primerlaag aanbrengt, hoe minder eindlagen je zal moeten aanbrengen om af te werken.
Een primer breng je aan na je dagcrème en voordat je de rest van je make-up aanbrengt. Gewoon met je vingers en ongeveer 2 minuten laten intrekken.
Als je te veel gebruikt, glibbert straks je make-up zo van je gezicht. 3 Laat een minuut intrekken.
En geen primer? Een snufje maiszetmeel op de huid voor je foundation aanbrengt, doet wonderen.