Baby's van een maand of 3-4 kunnen het huilen bewust gaan gebruiken om dingen voor elkaar te krijgen. Als je bijvoorbeeld altijd snel op het huilen van je kindje reageert door naar hem toe te gaan, kan je kind eraan wennen dat jij bij ieder huiltje naar hem toekomt. Daar kan je uiteindelijk zelf last van krijgen.
Huilen vanaf vier maanden
Vanaf ongeveer vier maanden hebben de meeste baby's meer interesse voor hun omgeving. Omdat elke baby anders is, gebeurt dit bij jouw kind misschien eerder of later. In ieder geval gaan baby's langzaam patronen herkennen. Als zij zich pijn doen, komt er hulp.
Op de leeftijd van 6 tot 8 weken huilen baby's gemiddeld 2 tot 3 uur per dag. Daarna neemt het aantal uren dat baby's per dag huilen weer af. Vanaf de leeftijd van 12 weken blijft het aantal uren huilen voor de rest van het eerste levensjaar gelijk (gemiddeld 1 tot 1,5 uur per dag).
Vraag jij je op een bepaald moment af 'Waarom huilt mijn baby ineens anders? ' Dan ligt de oorzaak vaak in het niet lekker voelen. Als je baby zich niet lekker voelt, dan laat de baby namelijk een ander soort huilen horen.
Een onrustige en overprikkelde baby kan je herkennen aan verschillende zaken. Vaak valt een gedragsverandering de ouders meteen op: de baby is schrikachtig en extreem alert, hij vindt moeilijk zijn slaap of wordt van elk geluidje terug wakker.
Bij deze methode werden moeders geadviseerd om in intervallen te reageren op het huilen van hun baby, namelijk om de 2, 4, 6, 8 en 10 minuten, zodat de baby kon leren zelf in slaap te vallen.
Wanneer sprong 4 begonnen is zul je merken dat je baby meer huilt, hangeriger en humeuriger is. Dat noemen we de lastige fase van de sprong. Deze lastige fase duurt meestal 5 weken, maar kan ook 1 of 6 weken duren, dit kan per baby verschillen.
Baby's huilen de eerste drie maanden van hun leven het meest. De eerste 6 weken gemiddeld 2 tot 2,5 uur per dag. Daarna neemt het aantal uren dat baby's per dag huilen weer af. Rond de 3 maanden is de huiltijd weer 1 tot 1,5 uur per dag.
Vooral in de avond en het begin van de nacht kunnen baby's erg onrustig gedrag vertonen. Dit is normaal. De 'huilpiek' ligt rond de leeftijd van zes à acht weken, daarna neemt de onrust bij baby's meestal vanzelf af. De ene baby huilt meer dan de andere.
Hoelang duurt de 4 maanden slaapregressie? Hoelang duurt het gemiddeld om door de 4 maanden slaapregressie te komen? Een slaapregressie is iets tijdelijks en gaat doorgaans vanzelf over, maar het veranderende slaappatroon kan soms wel een paar weken duren. Hoelang het precies duurt kan per baby verschillen.
Oververmoeidheid herkennen
Net als gapen, huilen en wegkijken is dit een typisch signaal een oververmoeide baby. Ook rood rondom de oogjes is een bekend teken dat een baby moe of oververmoeid is.
Wanneer je baby ontroostbaar huilt, probeer je altijd diverse oorzaken uit te sluiten. Zijn er fysieke ongemakken (poepluier, te warm, te koud, doorkomende tandjes, etc.)?Kan het een medische oorzaak hebben (bijvoorbeeld oorontsteking, slaapapneu, allergieën etc.).
Sociale en emotionele mijlpalen op 4 maanden
Hoe je kleintje op 4 maanden contact leert maken met mensen rondom haar. Ze lacht spontaan. Ze probeert je bewegingen en gezichtsuitdrukkingen na te doen. Ze speelt graag met anderen en kan van streek raken wanneer de speeltijd om is.
De vierde fase in de taalontwikkeling zijn de eerste echte woorden. Vanaf 12 maanden kan je tussen het vele gebrabbel de eerste echte woorden langs horen komen. Je kindje begrijpt vanaf nu dat er met een bepaald woord iets wordt bedoeld. Veel voorkomende eerste woorden zijn 'papa', 'mama', 'auto' en 'hap'.
Vroege kenmerken: Het hoofdje staat scheef en wordt naar één kant gedraaid. Het schedeltje kan scheef groeien. Het kind huilt veel en slaapt slecht.
Ondanks dat kinderen zich bijna als vanzelf ontwikkelen, kan zelfs een pasgeboren baby zich nog wel eens vervelen.
De normale huilduur verschilt per leeftijd: vlak na de geboorte huilt een kind 1-1,5 uur per dag. Rond de zesde week bereikt het huilen een piek van 2-2,5 uur en daarna is de huilduur gemiddeld 1,5 uur. Bij 3 maanden neemt het huilen bij veel baby's af.
Sprong 3 – vanaf 11 weken: De wereld van vloeiende overgangen. Het hele eerste jaar leert je baby dingen die voor ons als volwassenen zo simpel zijn, dat we er niet meer bij stil staan. Maar voor baby's zijn ze het hoogst bereikbare en dus hun piekervaringen. Zo volgen op de vaste 'patronen' de 'vloeiende overgangen.
Toch zijn groeisprongen niet hetzelfde als slaapregressies. Een groeisprong heeft alles te maken met groeien. Een slaapregressie heeft veel meer te doen met enorme mentale en fysieke veranderingen. Tijdens een groeisprong merk je goed waarom je baby vaker wakker wordt (voeden).
Sprong 4: Week 19 - Gebeurtenissen waarnemen
In dit sprongetje zal je baby steeds meer gebeurtenissen gaan waarnemen. In deze fase ontdekken baby's wat ze allemaal met hun handen kunnen, bijvoorbeeld zelf een flesje of een speeltje vasthouden.
Het gaat dus om de Engelse namen van het ritueel. In het Nederlands zijn de stappen als volgt: slaapomgeving klaarmaken, inbakeren, zitten, sh-en en kloppen.
Voor welke leeftijd is een slaaptrainer geschikt? Een slaaptrainer is geschikt voor kindjes vanaf 3 jaar (sommige kinderen snappen het al vanaf 2 of 2.5 jaar). Het is belangrijk dat zij het verschil tussen groen en rood begrijpen of dat ze het verschil tussen ogen open en ogen dicht goed begrijpen.