Pi is een irrationeel, oneindig, nooit in een patroon vervallend getal dat de verhouding tussen de omtrek en diameter van een cirkel beschrijft, berekend door de omtrek met de diameter van welke cirkel dan ook te delen. De omtrek van een cirkel is altijd iets meer dan 3,14 (Pi) keer zo groot als de diameter.
Het getal π komt voor in veel verschillende formules binnen de wiskunde en natuurkunde. Het is een irrationaal getal, wat inhoudt dat het niet exact als een breuk kan worden geschreven. Het betekent ook dat het een oneindig aantal decimalen heeft, zonder repetitieve gedeelten.
Om de cijfers van pi te onthouden, bestaat er een ezelsbruggetje: "Yes I want a pizza, yesterday we wanted pizza, yes pizza!" Deze zin is gemakkelijk in je hoofd te stampen. Eigenlijk ken je dan direct al de eerste 10 cijfers van pi.
Wat is Pi? Pi is een getal dat in de wiskunde niet kan veranderen: kortom een wiskundige constante. De decimale notatie van het getal π vormt de getalwaarde 3,14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288… Het getal vormt de verhouding tussen de omtrek en de middellijn of diameter van een cirkel.
Zo heeft de veelterm x2 – 2 als nulpunten de irrationale getallen √2 en -√2. Men kan van pi zoveel termen berekenen als men maar wil, maar de laatste decimaal zal nooit worden gevonden, gewoonweg omdat de laatste decimaal niet bestaat.
Pi is een getal dat nooit lijkt te stoppen door de vele getallen achter de komma. Pi heeft ongeveer de waarde 3,141592653..., maar het wordt vaak afgekort tot 3,14. Het symbool π komt uit het Griekse alfabet en is de zestiende letter en is ook de schrijfwijze van het getal 80.
Het getal pi is oneindig, zo heeft u het misschien wel al eens gehoord. Correctie: het aantal cijfers achter de komma van pi is dat. Momenteel zijn er al meer dan 13 triljoen decimalen bekend. Ze allemaal vanbuiten leren, lijkt onbegonnen werk.
PHI: terug in balans komen. Hebben angst, depressie, opgebrande gevoelens of ernstige onverklaarbare lichamelijke klachten een zware impact op uw leven? Dan bent u bij Premium Healthcare Interventions (PHI) op de juiste plaats om uw problemen aan te pakken.
De gulden snede wordt aangeduid met het getal phi en geeft een verhouding aan. Dit wordt ook wel de Divina proportia genoemd en betekent goddelijke verhouding. Deze verhouding kan op de vreemdste plekken opduiken, in een bloem, in je lichaam, in piramides of in schilderijen.
De correlatie tussen twee variabelen met maar twee antwoordcategorieën bereken je met de correlatiemaat met als symbool ϕ (Griekse letter phi; fie). Dit heet de Phi coëfficiënt. De correlatie berekenen met maar twee maten is een uitdaging.
De Griek Archimedes (287-212 v. Chr.) maakte een begin aan de theorie van het getal pi. Hij berekende dat het getal bij benadering tussen 3,140845…
Pi is bijvoorbeeld irrationaal. Dat getal heeft namelijk oneindig veel cijfers achter de komma. Als je maar ver genoeg rekent dan blijven er getallen komen. Wetenschappers hebben nog steeds niet alle getallen achter de komma van Pi gevonden en daar zijn ze al een paar eeuwen mee bezig.
De eerste 30 priemgetallen zijn 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41, 43, 47, 53, 59, 61, 67, 71, 73, 79, 83, 89, 97, 101, 103, 107, 109 en 113. Priemgetallen werden reeds door de oude Grieken bestudeerd. Er zijn oneindig veel priemgetallen. Het bewijs hiervoor wordt gegeven door de stelling van Euclides.
WevelgemLennard Corne (11) leerde maar liefst 186 cijfers na de komma van het getal pi uit het hoofd. Dat deed hij voor de jaarlijkse wedstrijd van het Sint-Pauluscollege in Wevelgem. Daarmee won hij niet alleen de wedstrijd, maar verbrak hij ook meteen het schoolrecord.
De Fibonacci-reeks komt in de natuur op allerlei onverwachte plaatsen voor. Als je bijvoorbeeld goed kijk naar de verdeling van de zonnebloemzaden in een zonnebloem, kun je spiralen zien waarvan sommige met de klok meedraaien en sommige tegen de klok in lopen. De grootte van de zonnebloem bepaalt het aantal spiralen.
De reeks is genoemd naar de Italiaanse wiskundige Leonardo Pisano (bijgenaamd Fibonacci) en ziet er als volgt uit: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, etc. Het delen van een Fibonacci-getal door het voorgaande getal in de rij leidt tot de gulden snede van 1,618 (aangeduid met de Griekse letter phi).
De rij van Fibonacci komt ook terug in de verdeling van takken aan bomen, de ordening van bladeren aan takken, de vruchten van een ananas, de bloemen van een artisjok, zich ontvouwende varens, de ordening van de schubben van een dennenappel en de reeds genoemde honingbijenpopulaties.
Het getal pi wordt geschreven als π. π is de verhouding tussen de diameter en de omtrek van een cirkel en je kunt π gebruiken om dingen met betrekking op een cirkel uit te rekenen. Het is een oneindig lang getal. Vaak wordt dit afgerond naar 3,14 of 3,1416.
Met Pi kunnen de omtrek en diameter van een cirkel worden berekend. Het is een irrationaal getal, wat inhoudt dat het een eindeloos lange reeks cijfers achter de komma heeft. Meestal wordt het afgerond tot 3,14159.
Het getal googol een 1 is met 100 nullen. Maar googol is niet het grootste getal. Als je namelijk twee keer googol doet, heb je 2 googol. Het allergrootste getal dat bestaat is 'oneindig', waarvoor het symbool ∞ wordt gebruikt.
Een billion (miljard) schrijf je dus als 1,000,000,000. Een googol is een 1 met honderd nullen, ook wel tienduizend sedeciljoen of 10100.
De -iljoen-getallen worden in stappen van duizend gebruikt. Dus duizend miljoen is een biljoen; duizend biljoen is een triljoen.
Vergelijk het met een straatje: dan woont op nummer 21 een traditioneel getallengezin, want 21 is deelbaar door 1, door 3, door 7 én door zichzelf. Met al die delers is 21 is dus geen priemgetal.
De voormalige locatie Noordsingel van de Penitentiaire Inrichting Rotterdam is gebouwd in 1866 en was gelegen in de wijk Oude Noorden in Rotterdam-Noord.
Priemgetallen zijn getallen die enkel deelbaar zijn door 1 en door zichzelf. Uitgezonderd 1. De rij van de priemgetallen begint dus zo: 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, ...