Politiek gezien bestaat Scandinavië uit Zweden, Denemarken en Noorwegen.Strikt genomen vallen Finland en IJsland hier dus niet onder.
Scandinavië staat namelijk voor het schiereiland in het noorden van Europa. - Politiek gezien bestaat Scandinavië uit Denemarken, Noorwegen en Zweden.
Scandinavië is best een ingewikkeld begrip en ook al zijn de noordelijk gelegen landen van Europa officieel Noordse landen, toch gebruiken we in de volksmond Scandinavië. We kunnen dus stellen dat Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken en IJsland onofficieel Scandinavische landen zijn.
Noorwegen is geen lid van de Europese Unie, maar wel van een aantal Europese projecten zoals de EVA, de EER en de Schengenruimte. Het wel of niet toetreden van Noorwegen tot de EU vormt een van de meest polariserende onderwerpen in de Noorse politiek sinds de Tweede Wereldoorlog.
Stockholm. Dan nu het hippe Stockholm in Zweden! Stockholm is de hoofdstad en tevens grootste stad van Zweden. Je vindt er tijdens je stedentrip Scandinavië mooie gebouwen, musea en veel meer.
Voor velen is Noorwegen het mooiste Scandinavische land. Het is een groen en ruig gebied, met hoge watervallen, steile fjorden, uitgestrekte hoogvlakten en prachtige bergen.
Finland is gelegen in het noorden van Europa, en wordt vaak beschouwd als een onderdeel van Scandinavië. Het land is gelegen aan de Botnische Golf naar het westen en de Finse Golf naar het zuiden, en heeft landsgrenzen met Zweden, Noorwegen en Rusland. Aan de overzijde van de Finse Golf ligt Estland.
Zweden maakt geen gebruik van de euro, en heeft tot op heden geen plannen om de Zweedse kroon (SEK) te vervangen door de euro. Het land heeft zich bij toetreding tot de EU (1994) verplicht tot het invoeren van de Europese munteenheid.
EU-lidstaat sinds 1995, lid van de eurozone sinds 1999, lid van de Schengenzone sinds 2001 en meer over de rol van Finland in de EU.
Echter Denemarken heeft, na een eerste verworpen referendum om het Verdrag van Maastricht te ratificeren, een aantal clausules (opt-out) op het Verdrag van Maastricht bedongen, zodat de Denen de euro niet hoefden in te voeren als munteenheid. Het land blijft de kroon gebruiken als valuta.
Zweeds. Deze Germaanse taal vertoont vaak grote gelijkenissen met zowel het Engels als het Nederlands. De uitspraak is trouwens erg melodisch en zingerig, wat het meteen ook een aangename taal maakt om te leren.
Zweden is het grootste land wanneer we kijken naar de Scandinavische landen. Zweden is ongeveer elf keer zo groot als Nederland.
Historisch en cultureel gezien bestaat Scandinavië uit de lidstaten van de Noordse Raad: Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden. In het Deens, Noors en Zweeds wordt dit aangeduid als "Norden" en in het Fins als "Pohjoismaat".
Zweden heeft een vergelijkbaar prijsniveau als Finland. Het verschil is alleen dat je in Zweden met de Zweedse Kroon dient te betalen. Het is dus verstandig om vooraf even een rekentabel te maken. Noorwegen is wel een stuk duurder dan Nederland en België.
In Europa is Noorwegen verreweg het duurste vakantieland, gevolgd door Denemarken, Zwitserland en IJsland.
De Europese Commissie vergelijkt jaarlijks de prijsverschillen op het gebied van eten, drinken en tabak in de verschillende Europese landen. Zweden komt daarbij als goedkoopste Scandinavische land uit de bus.
Finland heeft een sterke economie en is hiermee één van de rijkste landen ter wereld. Finland wordt wel 'het land van de duizend meren' genoemd. In werkelijkheid zijn het er zelfs rond de 190.000. Vooral in het zuidoosten is het land bespikkeld met ontelbare meren en meertjes (dit als gevolg van de ijstijd).
Geschiedenis van de betrekkingen
In 1992 stemde Zwitserland in een referendum tegen toetreding tot de Europese Economische Ruimte (EER). De positie van Zwitserland ten opzichte van de EU werd hierdoor extra bijzonder. Deze verkiezingsuitslag had tot gevolg dat de EU en Zwitserland begonnen met onderhandelingen.
Landbouw. Landbouw speelt een belangrijke rol in de Finse economie. Ongeveer 300.000 mensen werken in de landbouw.
Het belangrijkste argument was dat Noorwegen door toetreding een deel van de soevereiniteit zou verliezen. Ook zouden er fundamentele economische verschillen zijn tussen de EU en Noorwegen: in Noorwegen is de economie gebaseerd op visserij en olie, terwijl de EU een industriële economie heeft.
Ga er rustig van uit dat je in een restaurant of bar gemiddeld zo'n 7 euro neer moet tellen voor een glas bier, vaak 0,4 liter. Hiervoor krijg je dan vaak de goedkoopste variant. Een glas wijn kost tussen de 9 en 12 euro.
De tsaar van Rusland was grootvorst van Finland, dat een eigen grondwet en regering bezat. Na de Russische nederlaag in de Eerste Wereldoorlog brak de Februarirevolutie uit en verklaarde Finland zich eenzijdig onafhankelijk op 6 december 1917. De onafhankelijkheid werd door Rusland erkend op 4 januari 1918.
Finland maakt eeuwenlang onderdeel uit van het Zweedse rijk totdat het in 1809 door Rusland veroverd wordt. Het groothertogdom Finland is dan een autonoom onderdeel van het Russische imperium.
De samenstelling van de Europese Unie per 1 januari 2013: België, Bulgarije, Duitsland, Cyprus, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Tsjechië, ...