Zo kun je gerookte zalm het best eerst insmeren wat olie en luchtdicht te verpakken, om het vochtgehalte hoog te houden bij ontdooien van gerookte zalm. Bevroren gerookte zalm kun je zo ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren.
Plaats de huidige datum op de verse zalm en bewaar deze tot 3 maanden in de vriezer. Om verse zalm te ontdooien, haalt u de bevroren zalm uit de vriezer en zet u deze een nacht in de koelkast. In de diepvries: Zowel rauwe zalm als bereide zalm is maximaal 3 maanden houdbaar in de vriezer.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen gerookte zalm die er raar uitziet of niet goed ruikt.
Voor de zalm en de gerookte ham geldt een ander verhaal: "Voeding met een 'te gebruiken tot'-datum kan je best niet meer consumeren na die datum. Daar kunnen bepaalde ziekteverwekkende kiemen in zitten en die groeien langzaam uit tijdens de houdbaarheid. Er is dus een zeker risico.
Zo kun je gerookte zalm het best eerst insmeren wat olie en luchtdicht te verpakken, om het vochtgehalte hoog te houden bij ontdooien van gerookte zalm. Bevroren gerookte zalm kun je zo ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren.
Listeria in vis
Voorverpakte gerookte vis kan lang bewaard worden. Dit geeft de listeria-bacterie de kans zich te vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. De kans dat je ziek wordt is groter. Kwetsbare groepen kunnen deze producten wel eten nadat ze zijn verhit, in bijvoorbeeld een gerecht.
Plaats de gerookte zalmplakjes in luchtdichte diepvrieszakken. Of beter, gebruik een vacuümmachine om de vis te 'sealen' Gebruik diepvriesetiketten en label de verpakking met datum en vissoort. Plaats de gerookte zalm achterin de vriezer bij -18°C (maximaal 3 maanden)
Als de vis intens, visachtig, of ammoniak-achtig ruikt, dan is hij waarschijnlijk bedorven. Verse zalm hoort een erg milde geur te hebben. Zoek naar een melkachtige laag op de vis die aangeeft dat hij bedorven is. Een teken dat rauwe vis bedorven is is de aanwezigheid van een wit, doorzichtig velletje er bovenop.
Verse vis kun je prima invriezen. Magere en matig vette vissen als schol, tarbot, kabeljauw en tong kunnen langer bewaard worden dan vette vis zoals makreel en zalm. Ons advies is om ingevroren vis maximaal 3 maanden in de vriezer te bewaren. Vries verse vis zo snel mogelijk na ontvangst in.
Vis bewaren
Verse vis is 4 dagen houdbaar in de koelkast tussen 2 en 7 graden Celsius. Vacuüm verpakte vis is in de vriezer bij -18 graden 3 maanden houdbaar. Gerookte vis is minimaal 5 dagen houdbaar in de koelkast tussen 2 en 7 graden. Salades kunt u minimaal 4 dagen bewaren in de koelkast tussen 2 en 7 graden.
Heb je een restje, of een gerookte makreel die niet luchtdicht verpakt is, dan kun je deze zowel in een diepvriesbak als in een diepvrieszak luchtdicht verpakken. Luchtdicht verpakken is wel noodzakelijk om vriesbrand te voorkomen.
Wetenschappelijk onderzoek, dat werd uitgevoerd door Norwegian Institute of Nutrition and Seafood Research (NIFES), concludeerden dat de kwaliteit van deze verse vis kwalitatief net zo goed is als de bevroren vis.
Mits bewaard in de koelkast bij 2-7 °C is verse vis 4 dagen houdbaar na productiedatum. Vacuüm verpakte vis is in de vriezer bij -18 °C tot 3 maanden houdbaar.
Voor veel drukke gezinnen en mensen die fulltime werken is vis uit de diepvries een uitkomst. Het is niet alleen lang houdbaar, namelijk wel 3-6 maanden, maar ook nog eens breed verkrijgbaar.
Je kunt verse vis invriezen (gemiddeld op -15°C) mits het gevacumeerd is. Doordat de vis of filet luchtdicht verpakt is, blijft de kwaliteit gewaarborgd. Je kunt de vis 3 maanden bewaren in de vriezer.
Hoe weet ik of zalm nog goed is? Net als bij rundergehakt kun je het goed herkennen als gerookte zalm niet meer eetbaar is. De vis heeft dan een afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet daarom nooit gerookte zalm die er raar uitziet of anders ruikt dan je gewend bent.
ZiekteNa het eten van een met salmonella besmet product, veroorzaken de bacteriën een ontsteking in de dunne darm. Deze voedselvergiftiging kan onder meer leiden tot ziekte van organen en buik- en paratyfus. Enkele symptomen zijn buikkrampen, hoofdpijn, lichte koorts en overgeven.
Warm gerookte zalm wordt op een hogere temperatuur gerookt. Dit loopt op tot circa 75 °C. Net als bij koud gerookte zalm is warm gerookte zalm eerst gepekeld met zout. Het verschil is dat dit bij warm gerookte zalm vooral voor de smaak belangrijk is en niet zozeer voor de houdbaarheid.
Sinds eind juli 2012 is er een toename van het aantal ziektegevallen veroorzaakt door een salmonellabacterie. Uit onderzoek blijkt dat gerookte zalmproducten vrijwel zeker de oorzaak zijn van deze uitbraak.
Het belang van het eten van vis
Vooral vette vis remt ontstekingen en draagt bij tot een goede darmflora. Een gezond dieet bestaat uit groenten, vetten en eiwitten. Dierlijke eiwitten vinden we met name in zuivel, kip, roodvlees en vis. Het eten van vis is gezonder dan het eten van rood vlees.
Hoe moet je Gerookte Zalm bewaren? De geopende verpakking kan tot 2 dagen onderin de koelkast, op een temperatuur van 4 graden, bewaard worden. De Gerookte Zalm van de visboer kan tot 2 dagen onderin de koelkast, op een temperatuur van 4 graden, bewaard worden in een goed afgesloten koelkastdoos.