Ethyleenoxide is een kankerverwekkende stof, maar het gehalte in sesamzaad is zeer laag. Het risico voor je gezondheid is dus klein als je af en toe (producten met) sesamzaad eet. Als je het echter gedurende lange tijd dagelijks consumeert, verhoogt je kans op lever- en nierkanker.
Sesamzaad, een fythotherapeutisch middel
Het zijn antioxidanten en ze gaan hoge bloeddruk tegen en beschermen de lever tegen schade die door vrije radicalen wordt aangebracht. Omdat sesam de lever helpt is die in staat beter afvalstoffen af te voeren wat goed is voor tal van ziekten waaronder constitutioneel eczeem.
Sesamzaadjes kunnen zowel rauw als geroosterd worden gegeten. Geroosterd krijgt sesam een heerlijke notige smaak. De sesamzaadjes doen het goed in hartige Oosterse, Afrikaanse en Indiase gerechten, maar worden bijvoorbeeld ook gebruikt in brood, gebak en koekjes.
Sesam wordt geroosterd en gepeld aangeboden. Het wordt echter aanbevolen om de voorkeur te geven aan de ongepelde variant, omdat deze sesam de hoogste waarde van belangrijke plantaardige vetten en andere waardevolle ingrediënten bevat. Sesam bevat ook veel vitamines en mineralen.
Acute effecten en de eerste symptomen van blootstelling aan ethyleenoxide kunnen bestaan uit oogpijn, keelpijn, belemmerde ademhaling, wazig zicht, duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn, kramp, blaren, braken, hoesten, verhoogd risico op miskramen bij vrouwelijke werknemers, aantasting van testiculaire functie en ...
Er is geen veilige blootstelling
De NVWA is in haar Jaarbeeld 2020 duidelijk over het gevaar van ethyleenoxide. Het probleem volgens de NVWA is dat ethyleenoxide een genotoxische stof is, die kanker kan veroorzaken. Dat betekent dat er geen veilige blootstelling bestaat.
Welke producten kunnen te veel ethyleenoxide bevatten? Ethyleenoxide komt bijvoorbeeld voor in producten waarin het bindmiddel johannesbroodpitmeel (E-nummer: E410) is verwerkt. Voorbeelden zijn ijs, crackers en dressings. Het middel is ook aangetroffen in producten met sesam.
Eet 10 tot 25 gram zaden per dag
Zaden bevatten veel voedingsstoffen, maar ook veel calorieën. Eet er daarom niet te veel van als je wilt afvallen. Als je dagelijks 10 tot 25 gram zaden eet, is dat al voldoende om van de gezondheidsvoordelen te profiteren.
Sesamzaad wordt verkocht in ongeroosterde als geroosterde vorm. Sesamzaad dat je wil verwerken in je deeg of als decoratie kan met ongeroosterd sesamzaad als in de geroosterde versie. Het verschil is dat na roosteren het sesamzaad sterker smaakt.
Sesamzaadjes zitten boordevol mineralen en vitamines zoals mangaan, koper, calcium, magnesium, ijzer, fosfor, vitamine B1, molybdeen, selenium en vezels. Hiernaast bevat sesamzaad twee unieke substanties genaamd sesamine en sesamoline.
Koudgeperste Sesamzaadolie is een bron van Vitamine E, een natuurlijk antioxidant die huid en haar helpt te beschermen tegen vrije radicalen. De olie is daarnaast rijk het vetzuur omega-6 en de mineralen zink, koper, magnesium, calcium en ijzer, die huid en haar voeden en versterken.
Lijnzaad bevat aanzienlijk meer mangaan, koper en kalium. Chiazaad bevat iets minder calorieën en meer vezels. Het bevat ook 1,5 tot twee keer meer van de botversterkende mineralen calcium en fosfor en iets meer ijzer. Kortom: Beide zaden zijn erg voedzaam.
Sesamolie staat erom bekend dat het aantal rode bloedcellen wordt verhoogd. Verder verhoogt het de hoeveelheid bloedplaatjes. Ook is het mild laxerend en werkt het verzachtend op de slijmvliezen.
De raad adviseert om 15 tot 25 gram noten en zaden per dag te eten (een kleine handvol). De voorkeur gaat uit naar noten en zaden rijk aan omega 3-vetzuren, zoals walnoten en lijnzaad. Ook wij raden je dus aan om elke dag een handvol noten en/of zaden te eten.
Symptomen sesamzaadallergie
Sesamzaad kan een hele waaier aan reacties veroorzaken, van angioedeem, huidklachten, luchtwegklachten, maagdarmklachten tot anafylaxie. Sesamzaadallergie is een nare, heftige allergie. Het zaadje kleeft heel makkelijk ergens aan vast. Daardoor is het allergeen lastig te vermijden.
Wel wordt aangeraden om de sesamolie niet te lang te verhitten op hoge temperatuur. In sesamolie bakken is prima, maar gebruik het liever niet om te wokken.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Doe de sesamzaadjes (niet te dikke laag) in een kleine pan en rooster ze enkele minuten (afhankelijk van de hoeveelheid sesam) op een lage stand. Roer af en toe zodat alle zaadjes geroosterd worden. Witte sesamzaadjes zijn klaar als ze goudbruin zijn.
Mogelijke nadelen van chiazaad
Omdat chiazaad een bloedverdunnende werking heeft, kun je het beter vermijden als je een lage bloeddruk hebt of bloeddrukverlagende of vochtafdrijvende medicatie gebruikt. Je kunt ook last krijgen van een opgeblazen gevoel, een allergische reactie, winderigheid of diarree.
Lijnzaad kun je net als chiazaad gebruiken als toevoeging aan yoghurt/havermout/smoothie en baksels. Je kunt het gebruiken als garnering voor een salade en net zoals chiazaad omtoveren tot een vervanger voor ei.
Sinds september 2020 zijn er in Nederland en Europa duizenden partijen levensmiddelen teruggeroepen. Ze zijn verontreinigd met ethyleenoxide. Dit giftige ontsmettingsmiddel is kankerverwekkend, mutageen en schadelijk voor de voortplanting.
Bij onderzoek is gebleken dat in het johannesbroodpitmeel te veel resten van het gewasbeschermingsmiddel Ethyleenoxide zitten. Dit gewasbeschermingsmiddel is in Europa verboden, omdat het kankerverwekkend is.