Melding sirene niet gehoordAls je in een gebouw was, is het mogelijk dat je de sirene niet of niet goed hoort. Binnen kan het geluid beïnvloed worden door bijvoorbeeld omgevingsgeluiden of vanwege geïsoleerde ramen. Hierdoor kunnen zijn de sirenes minder goed hoorbaar zijn.
Meld het bij je gemeente
Er zijn dus meerdere factoren aanwezig om al die 4000 sirenes bij wijze van test 1 minuut en 26 seconden af te laten gaan. Werkt het niet, of kun je het niet horen van waar je je bevindt, dan kun je dit altijd aangeven bij je gemeente.
Nu wordt het alarm vooral gebruikt als er gevaarlijke stoffen in de lucht terecht zijn gekomen. Het luchtalarm wordt aan en uitgezet door de brandweer, die noemt het 't Waarschuwings en Alarmeringssysteem (WAS).
Naast dat je hem soms niet kan horen vanwege omgevingsgeluid of omdat je in een gebouw bent, kan het soms zijn dat er een technische fout is waardoor de sirene niet afgaat. Ook wordt er soms voor gekozen om de sirene niet af te laten gaan, zoals in Raalte in 2021, omdat er ooievaars aan het broeden waren in de paal: !
Het luchtalarm is een hard alarm, een soort sirene die in een buurt of woonplaats af kan gaan. Als jij het luchtalarm bij jou in de buurt hoort afgaan, dan gebeurt er iets gevaarlijks bij jou in de buurt. Denk hierbij aan gevaarlijke stoffen die vrij zijn gekomen, zoals rook bij een brand.
Dan is er gevaar en gaat de sirene om u te waarschuwen. Ga dan zo snel mogelijk naar binnen.Doe ramen, deuren en andere openingen dicht.En volg het nieuws op de radio of internet.
Er zijn ook steeds factoren die een ongewenst alarm activeren zonder inbreker. Pas wanneer een alarm langer dan drie minuten afgaat, is er reden tot bezorgdheid. Volgens de wet- & regelgeving van de sector zal het alarm, wanneer er beweging wordt gedetecteerd, gedurende drie minuten afgaan.
Politie en hulpdiensten gebruiken een tweetonige hoorn (cis'–gis').
Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur precies wordt de sirene getest. Het signaal duurt onafgebroken 1 minuut en 26 seconden. Als u dan de sirene hoort, weet u dat er niets aan de hand is. De sirene wordt nooit getest op feestdagen.
De oude tweetonige sirenes van politie en brandweer en de drietonige sirene van ambulances hebben aan effectiviteit verloren. Dat komt doordat auto's steeds beter geïsoleerd zijn. Deze twee soorten sirenes zijn afgeschaft. De nieuwe, huidige sirene is alle hulpdiensten hetzelfde.
's Nachts is het rustig op straat. Toch gebruikt de brandweer sirenes, waardoor mensen uit hun slaap gehaald worden. Waarom is dat nodig? Wanneer zich een incident voordoet waarbij de aanwezigheid van de brandweer noodzakelijk is, rukt de brandweer uit om zo snel mogelijk hulp te verlenen.
Ze staan vaak op hoge gebouwen, maar zijn in landelijke gebieden ook nog wel eens bevestigd bovenop een paal. In elk dorp vanaf duizend inwoners staat een luchtalarm opgesteld. Ook kleinere dorpen die dicht bij een mogelijk gevaar liggen, zoals een industriegebied, zijn een paal toebedeeld.
De maandelijkse test wordt deze keer ook in het Engels, Oekraïens en Russisch aangekondigd, zodat Oekraïense vluchtelingen niet opschrikken als de sirenes op maandag 4 april loeien. De sirenes worden op iedere eerste maandag van de maand getest, zodat iedereen het geluid herkent bij een ramp of zwaar ongeval.
Het luchtalarm is bedoeld om iedereen te waarschuwen voor gevaarlijke situaties, zoals in een oorlog. Ook kan het worden gebruikt om mensen te waarschuwen dat er gevaarlijke stoffen in de lucht zijn door bijvoorbeeld een grote brand.
De "klassieke" pneumatische roterende sirene werkt op luchtdruk: men laat lucht uit een gaatje stromen, terwijl over dit gaatje een schijf roteert waarin op regelmatige afstanden gaatjes of spleetjes zijn aangebracht. Hierdoor ontstaan luchtstoten met een zekere frequentie.
In totaal gaan er iedere maand om 12.00 uur 4278 sirenes af in Nederland. Het systeem wordt op iedere eerste maandag van de maand getest, zodat iedereen het geluid herkent bij een ramp of zwaar ongeval.
Een luchtalarm bestaat uit 3 witte schotels. In de eerste en in de tweede schotel zitten allebei 4 speakers die voor de sirene zorgen. Het geluid gaat via een buisje naar de onderkant van de schotel waar het naar buiten gaat. De vorm tussen de eerste en de tweede schotel lijkt op een soort toeter.
Verspreid over het hele land staan er ongeveer 4278 sirenes, die draadloos en onafhankelijk van elkaar aangezet kunnen worden vanuit de alarmcentrale van de regionale brandweer.
Een alarm klinkt 104 decibel luid, dat is ongeveer vergelijkbaar met het geluid in een discotheek. Daarmee heeft zo'n paal het maximale bereik van een kilometer, afhankelijk van de bebouwing eromheen. Oorspronkelijk was het plan om per 1 januari 2020 het luchtalarm te vervangen door het SMS-systeem NL Alert.
U mag geen zwaailicht of sirene gebruiken op uw auto. Alleen hulpdiensten zoals politie, ambulance en brandweer mogen zwaailichten en sirenes gebruiken. Bijvoorbeeld als zij hulp moeten verlenen in een noodsituatie.
Niemand hoort de politie
Door de sirene - de harde tonen die je normaal gesproken hoort als de politie naar een spoedmelding rijdt - uit te laten, hoort niemand de politie aankomen. Dat is nodig bij het geval van een heterdaadje, of als iemand (psychische) problemen heeft.
Wanneer een hulpdienst, zoals brandweer, ambulance of politie, blauwe zwaailichten én sirenes voert, dan moet je dit voertuig voorrang verlenen. Nadert een voertuig met blauwe zwaailichten zonder sirene?Dan is voorrang geven niet verplicht, maar de zwaailichten staan niet voor niets aan.
Met een alarmsysteem weet je zeker dat je spullen en familie ten alle tijden veilig zijn. Alarmsystemen waarschuwen niet alleen bij inbraak maar ook bij brand of andere calamiteiten. Via Homedeal kom je erachter wat de kosten van een alarmsysteem voor jou kunnen zijn.
Sinds 1998 zijn nieuwe auto's standaard voorzien van minimaal een startonderbreker. Deze beveiliging voldoet aan beveiligingsklasse 1. De beveiliging kan aangetoond worden met een certificaat van de Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM). Voor nieuwe auto's is een autoalarm verplicht.
Gemiddeld kost een alarmsysteem € 750 tot €1700, inclusief installatie en btw. Je hebt de keuze uit een bedraad, draadloos of hybride alarmsysteem die alle een basis en uitgebreide variant hebben. Bekijk onderstaand kostenoverzicht voor de gemiddelde prijzen per soort alarmsysteem.