Bij een bloedneus houd je het hoofd juist naar voren en niet naar achteren. Wanneer je het hoofd van je kind achterover houdt, loopt het bloed de keel in waardoor het kind het bloed doorslikt. Niet lekker en je kind kan er misselijk van worden.
Niet doen. Ga niet liggen of hou het hoofd niet achterover, want hierdoor vloeit het bloed naar de keel. Prop niet gewoon een watje, kompres of zakdoek in het bloedende neusgat. Dit heeft weinig nut omdat het onvoldoende druk uitoefent op de bloeding.
Snuit voorzichtig de neus; door het snuiten verwijdert u slijm en bloed uit het gebied van de bloeding. Dit kan vies of vervelend zijn, omdat u de neus snuit terwijl de bloeding nog niet is gestopt. Knijp de bloedende neushelft 10 minuten aaneengesloten dicht.
Kan een spontane bloedneus gevaarlijk zijn? Nee, in principe is een bloedneus ongevaarlijk. Na behandeling met de geltube of het 10 minuten dichtknijpen van de neus stopt het bloeden in bijna alle gevallen.
Wat is een neusbloeding? Een neusbloeding is meestal een aderlijke bloeding van een klein bloedvaatje in het neusslijmvlies. Het is bijna altijd onschuldig en heeft nooit iets te maken met een hersenbloeding.
Houd het hoofd licht voorover. Knijp de neus minstens 5 minuten dicht, vlak onder het neusbeen. Blijft het daarna bloeden, knijp de neus opnieuw minstens 5 minuten lang dicht. Neem contact op als de bloedneus na 2 keer 5 minuten niet is gestopt.
U kunt met uw huisarts contact opnemen, indien: het bloeden doorgaat nadat u twee keer tien minuten de neus dichtgeknepen heeft; u bloedverdunnende medicijnen gebruikt en regelmatig een neusbloeding heeft; u regelmatig een neusbloeding heeft, terwijl u niet peutert en altijd zachtjes snuit.
Plaats een plastic zak met fijngestampte ijsklontjes op de neus, als het bloeden nog niet helemaal is gestopt. Gebruik bij het slapen gaan een extra hoofdkussen, zodat uw hoofd iets hoger ligt.
De verdoving is ongeveer na een uur uitgewerkt. Tot die tijd moet u voorzichtig zijn met eten en drinken. U kunt zich gemakkelijk verslikken. U kunt nog enige uren een branderig of prikkelend gevoel in de neus hebben.
Onderzoek. Wanneer neusbloedingen regelmatig voorkomen of een neusbloeding niet door uzelf of de huisarts gestopt kan worden, kunt u worden doorverwezen naar de eerste hulp van een ziekenhuis of naar de KNO-arts. Wanneer u bij de KNO-arts komt, zal die eerst proberen het bloedende vaatje te vinden.
In het kort
Bij bloed ophoesten zit er meestal een stipje of streepje bloed in uw slijm. Meestal is de oorzaak een luchtweginfectie, zoals bronchitis of longontsteking. Het kan ook komen door COPD of longkanker. Bel uw huisarts als u een keer of vaker een beetje bloed ophoest.
Bij een spontane bloedneus bloedt er een vaatje in het slijmvlies van de neus door beschadiging van buitenaf (mogelijke oorzaken: stoot op neus, neuspeuteren, neusspray, droge lucht, roken, drugsgebruik, warmte etc), maar de oorzaak kan ook liggen bij een te hoge bloeddruk en/of het gebruik van bloedverdunnende ...
De neustampon moet enkele dagen blijven zitten. De KNO-arts verwijdert de tampon op de polikliniek KNO. U mag daarna niet zelf naar huis rijden. Het is normaal dat er langs de neustampon nog wat bloed of slijm lekt.
Soms blijven de onderste neusschelpen chronisch gezwollen. Wanneer medicijnen niet of onvoldoende werken en u veel last ervaart, kan het zinvol zijn om iets aan de onderste neusschelpen te doen. Dit kan door een operatie waarbij de neusschelpen worden verkleind.
Neustampon. Het doel van een neustampon is de bloedende vaatjes dicht te drukken. Daarom moet u de tampon in de neus laten zitten. Het verwijderen van de tampon is een secuur werkje dat uw huisarts of de KNO-arts zal doen.
Een enkele keer schrijft de arts xylometazoline in neusdruppels of -spray voor bij mensen die vaak bloedneuzen hebben. Zij kunnen het gebruiken bij een bloedneus. Doordat dit medicijn de bloedvaatjes vernauwt, stopt het de bloeding.
Om de klachten te verlichten en het neusslijmvlies te bevochtigen en te herstellen kun je Nisita® neuszalf gebruiken. Deze zalf is gebaseerd op natuurlijke zouten met een vocht aantrekkende werking. De milde zalf helpt om weer vrij te ademen, het neusslijmvlies te herstellen en lost korstjes in de neus op.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
Het slijmvlies van de neus wordt dunner en droogt uit. Soms is ook het onderliggende kraakbeen en bot aangetast. In de neus treden bloedingen op en er vormen zich korsten, die een onaangename geur kunnen verspreiden.
Het is normaal om slijm te hebben dat helder is. Soms moet je om het slijm weg te krijgen hoesten. Als je hoest probeert je lichaam je luchtpijp en longen weer vrij van slijm te krijgen. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam.
De kans op een bloedneus wordt groter als je bloedverdunners gebruikt, je allergisch bent of je koorts of een verkoudheid hebt. Een bloedneus kan ook te maken hebben met een tekort aan vitamine K.
Symptomen van vitamine K tekort
Bloedingen die opeens ontstaan (neus en tandvlees) Vertraagde bloedstolling, waardoor een wond langdurig blijft bloeden. Menstruaties met veel bloed. Snel/vaak blauwe plekken.
Waar zit vitamine K in? Vitamine K2 (menaquinone-7) is van bacteriële herkomst en wordt gevonden in verschillende soorten voedingsmiddelen, voornamelijk voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. Zo zit vitamine K2 in voeding zoals vlees, eigeel, boter, yoghurt, kippenlevertjes, salami, kippenborst en orgaanvlees.
Als de bronchiën ontstoken zijn en/of geïnfecteerd, wordt er overtollig slijm aangemaakt, waardoor de luchtstroom de longen in en uit beperkt kan worden. Acute bronchitis is gewoonlijk een kortdurende ziekte die vaak het gevolg is van een zware kou of een virusinfectie.