Nog enkele waarschuwing over honing in de thee! Een studie toonde aan dat wanneer honing wordt verhit zich een stof vormt die hydromethylfurfural wordt genoemd en potentieel toxisch en kankerverwekkend zou zijn. De chemische structuur van honing verandert door verhitting, wat het peroxidegehalte doet stijgen.
Je thee op smaak brengen met bijenhoning is een stuk gezonder dan met suiker. Maar dan moet je de thee wel eerst even laten afkoelen. Want als honing boven de 40-45 graden verwarmd wordt, worden deze bijzondere enzymen vernietigd en gaan dus alle gezondheidsvoordelen verloren.
Om versuikerde honing weer vloeibaar te maken is het mogelijk de honing te verwarmen tot 40°C. Zet een honingpotje dan in een pannetje warm water en laat het langzaam smelten. Nooit mag de honing boven de 45°C worden verhit of in een magnetron worden opgewarmd, hierdoor gaan de enzymen kapot.
Donkere honing bevat de meeste voedingsstoffen en antioxidanten. Maar let op: zodra honing verhit wordt boven de 43 graden (of dat nu bij de producent gebeurt of bij jou thuis in je kopje thee, in je granola, cake of taart) verlies je de enzymen en een deel van de antibacteriële werking.
Honing houdt niet van warmte. Als je hem verhit boven de 45°C verliest het zijn geneeskrachtige eigenschappen. Dat geldt ook voor licht. Je bewaart je honing dus best in een koele, donkere ruimte.
Mag je honing opwarmen? Ja, maar als het boven de 40-45°C verwarmd wordt, worden de kenmerkende enzymen vernietigd en gaan vele van de goede kwaliteiten verloren.
Thee met honing bij keelpijn
Maar er zijn meer redenen waarom thee met honing gezond is. Zo heeft honing een ontstekingsremmende, antibacteriële en verzachtende werking op de keel. Dit maakt het één van de meest populaire natuurlijke oplossingen bij keelklachten, verkoudheid of hoest.
Nog enkele waarschuwing over honing in de thee!
Wij adviseren om honing niet te verwarmen boven de 40-45 graden.
Honing heeft eigenschappen die bacteriën doden en is een sterke antioxidant. Een glas warm honingwater per dag geeft je immuunsysteem ongetwijfeld een flinke boost.
Een andere manier is het potje met de gekristalliseerde honing een tijdje op de warme kachel te zetten. Het gebruik van de magnetron om de honing die versuikerd is vloeibaar te maken, raden wij af, want belangrijke voedingsstoffen kunnen op deze manier verloren gaan.
Gekristalliseerde honing kun je met behulp van verwarming weer vloeibaar maken, maar als honing wordt verhit tot een temperatuur boven de 45 graden treedt er kwaliteitsverlies op. Juist de voor honing zo kenmerkende enzymen gaan dan verloren. Ook in de magnetron wordt de honing al gauw op sommige plaatsen te heet.
Hoewel verhitting van honing een effect kan hebben op een aantal van de stoffen in honing, maakt het dus voor de gezondheid niet uit of je rauwe, koud geslingerde of verhitte honing gebruikt. Smaak en substantie kunnen mogelijk wel veranderen. Qua veiligheid maakt het niets uit."
Honing is een sterk antiseptisch middel dus het is aan te raden om elke dag een eetlepel honing te nemen op een lege maag.
Honing in de thee
Maak dan met honing jouw thee nog lekkerder! Maar let wel op, want de gezonde enzymen in honing breken erg snel af bij hoge temperaturen! Voeg daarom de honing pas aan de thee toe als deze is afgekoeld tot drinktemperatuur!
Lang leven. Thee gemaakt met honing en kaneelpoeder, indien regelmatig ingenomen, gaat de aftakeling van het ouder worden tegen. Neem vier eetlepels honing, een eetlepel kaneelpoeder en drie kopjes warm water en maar er thee van.
Oppassen met hete thee
Kortom: reden genoeg om af en toe wat honing aan je thee toe te voegen! Maar doe dit niet als de thee nog heet is: als honing namelijk boven de 40-45 graden verwarmd wordt, dan worden de bijzondere enzymen vernietigd en gaan eigenlijk bijna alle gezondheidsvoordelen verloren.
Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing.
Drink thee bij keelpijn voor een verzachtend gevoel
Warme thee kan verzachten, vooral in combinatie met honing of kruiden. Probeer bijvoorbeeld eens Rooibos Honey of Camomile Honey. Ook thee met zoethout of munt kan een verlichtend gevoel geven.
Honing staat bekend om zijn geneeskrachtige werking. Dat komt omdat honing bomvol zit met essentiële vitaminen, mineralen en enzymen. Vitamine B, calcium, ijzer, magnesium en kalium om er een paar te noemen. Hierdoor bescherm je het lichaam beter tegen slechte bacteriën en kun je het immuunsysteem versterken.
Maar is honing nu gezonder? Honing bevat meer fructose dan glucose, waardoor je lichaam meer energie nodig heeft om het in brandstof om te zetten. Hierdoor verbrand je meer calorieën en wordt er minder van de zoetstof omgezet in vet. Bovendien zorgen de vezels ervoor dat honing voedzamer is dan suiker.
Drink thee met honing.
Is je keel schraal of heb je een kriebelhoest? Dan is het ook lekker om je keel te 'smeren' met thee. Voeg aan je thee een eetlepel honing toe voor extra resultaat.
Honing is niet alleen heel lekker, het heeft ook een ontstekingsremmende, antibacteriële en verzachtende werking op de keel. Bovendien is honing rijk aan vitamines en mineralen. Dit maakt honing een zeer goed middel om verkoudheid, keelpijn of hoest tegen te gaan. U kunt de honing van een eetlepel snoepen.
De honing heeft een antibacteriële en schimmeldodende werking. Het zorgt daarmee voor een betere weefselregeneratie en vermindert de vorming van littekenweefsel.
raathoning: dit is honing van de zuiverste vorm: de honing zit nog in de verzegelde cellen van de raat, die geheel door de bijen vervaardigd zijn. Deze honing is dan ook 100% natuurzuiver. tijmhoning: deze honing vol, bruinkleurig, geurig en pittig. woudhoning: dit is een donkerbruine vloeibare honing.