Vloerverwarming warmt traag op In het belang van je comfort en energieverbruik is het daarom beter om de vloerverwarming overdag niet volledig uit te zetten. Het kost namelijk veel energie om de verwarming telkens van nul op temperatuur te laten komen.
Allereerst: het is altijd energiezuiniger om de verwarming uit te zetten dan 'm aan te laten staan. Of u nu wel of geen vloerverwarming heeft. Maar als uw huis niet goed is geïsoleerd, dan lekt er 's nachts veel warmte weg door naden, kieren en slecht geïsoleerde oppervlakten. Zeker als het buiten koud is.
Vloerverwarming in de nacht uit of aan? Het wordt aangeraden om de vloerverwarming in de nacht niet volledig uit te zetten. Het is beter om de vloerverwarming op een lager niveau in te stellen; hierbij wordt 18 graden aangeraden.
Vloerverwarming uitschakelen tijdens de zomer
Nu vraag je je misschien af of het zin heeft om de vloerverwarming volledig uit te schakelen tijdens de zomer, wanneer je toch niet hoeft te verwarmen? Het antwoord is eenvoudig: je kunt je vloerverwarming inderdaad uitschakelen om stroom te besparen.
Op het moment dat u de vloerverwarming uitzet, kost het heel veel energie om de ruimte weer op temperatuur te krijgen. Daarmee vervalt direct het voordeel dat u hebt om de verwarming 's nachts uit te zetten.
Heb je een vloerverwarming, dan is je geadviseerd deze doorgaans niet helemaal uit te zetten wanneer het warm weer is. Feit is namelijk dat je – zeker in het voorjaar en najaar – zomaar een piek van koud weer kan verwachten.
Houd er rekening mee dat het op temperatuur komen van vloerverwarming meer tijd én energie kost dan bij centrale verwarming. Het beste kunt u dus kiezen voor een constante temperatuur, met slechts minimale verschillen. Dan stookt u het efficiëntst en verbruikt u de minste energie. Plaats een pompschakelaar.
Vloerverwarming aanzetten na de zomer
Start met de watertemperatuur van uw verdeler op 20 graden celcius te zetten. Vervolgens verhoogt u de temperatuur iedere 48 uur met maximaal 5 graden celcius, todat u de temperatuur van 50 graden celcius heeft bereikt.
Dan kan het niet enorm afkoelen, maar verbruikt u ook niet gek veel energie. Bij vloerverwarming werkt het goed om de temperatuur in de nacht maximaal 2 graden lager te zetten.
Door de temperatuur van het water in de vloerverwarming enkele graden omlaag te draaien, vindt er een natuurlijke afkoeling plaats. Sowieso wordt het aangeraden om tijdens de zomermaanden de vloerverwarming niet uit te schakelen, maar deze gewoon op een lagere temperatuur in te stellen (van bijvoorbeeld 16 graden).
Vloerverwarming is zuiniger dan met de traditionele radiatoren omdat deze met hoge aanvoertemperatuur functioneren(70-80°C). Vloerverwarming werkt namelijk op lage aanvoertemperatuur (30°C tot 45°C). Hoe lager de aanvoertemperatuur hoe minder energie er aan moet toegevoegd moet worden.
Wat is de ideale temperatuur vloerverwarming? Voor de beste temperatuur thermostaat vloerverwarming, adviseren wij u deze in te stellen op een watertemperatuur tussen de 30° en 40°C.
Thermostaat instellen bij vloerverwarming
Vloerverwarming is een traag systeem en het duurt langer om een kamer op te warmen of af te koelen. Daarom is het aan te raden om temperatuurschommelingen tot een maximum van 2 °C te beperken. Voor vloerverwarming is een nachttemperatuur van 18 °C meestal voldoende.
Veel mensen hebben het niet door, maar de pomp staat bij veel huishoudens de hele dag en het hele jaar aan. Dat zijn 8.760 draaiuren per jaar! Een berekening laat zien dat een circulatiepomp met een vermogen van 60 Watt, per jaar ongeveer 525 kWh aan elektriciteit verbruikt.
Het gasverbruik van vloerverwarming kan variëren van 3 tot 6 m3 per vierkante meter per jaar.
De zuinigste vloerverwarming temperatuur is dus rond de 30°C. Want hoe lager deze watertemperatuur, hoe goedkoper de energierekening. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk dat de vloer nog steeds lekker warm wordt wanneer je de thermostaat aandraait. Zet de watertemperatuur van de vloerverwarming dus niet té laag.
Of 17 graden als te koud wordt ervaren in huis, hangt af van persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Over het algemeen wordt een kamertemperatuur van 18-20 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor dagelijkse activiteiten.
Vloerverwarming kan je aanzetten via standen die zijn ingesteld in de thermostaat. Je doet er goed aan om de temperatuur vanaf de laagste stand te laten oplopen tot de gewenste stand. Dit doe je door iedere stand 2 dagen aan te houden. Hierdoor kan de vloerverwarming rustig op temperatuur komen.
Allereerst zet je de thermostaat op een hoge temperatuur. Ongeveer 30°C is genoeg om de ketel voorlopig aan te houden. Daarna kun je de regelknop van jouw vloerverwarming een stukje openzetten. Deze regelknop zet je tussen de 20°C en 50°C.
Normaalgesproken gebruikt u vloerverwarming om uw woning te verwarmen – de naam zegt het al. Het warme water dat door de leidingen van uw watergedragen vloerverwarmingssysteem gaat, zorgt normaal voor een aangename verwarming. In de zomer kunt u er echter voor kiezen om koud water door de leidingen te laten lopen.
Vloerverwarming volledig uitschakelen
Wanneer de pomp na lange tijd van stilstand weer wordt aangezet, is de kans groot dat de pomp vast komt te zitten. Dit kan onnodige kosten met zich meebrengen. Om dit te voorkomen kunt u gebruik maken van een pompschakelaar die de vloerverwarming elke 24 uur even aan zet.
Zoals vloerverwarming of een warmtepomp. Met vloerverwarming kun je 10 tot 15 % besparen op de stookkosten als je dat vergelijkt met gewone radiatoren.
In nagenoeg elke situatie is het een goed idee om vloerverwarming als hoofdverwarming te gebruiken. De vloerverwarmingssystemen van WARP Systems verwarmen tot 80 Watt per m² en dat is meer dan voldoende om een (geïsoleerde) ruimte volledig warm te krijgen en te houden.
Wat blijkt: de verwarming een graad lager scheelt je op jaarbasis grof gezegd 180 euro. Joyce Donat van de Consumentenbond licht toe: "Je kunt zeggen dat elke graad lager ongeveer 6 procent aan stookkosten scheelt. Als je 1000 kuub gas verbruikt tegen ongeveer 3 euro per kuub, dan kom je uit op 180 euro."