Tanderosie kan impact hebben op uw algehele gezondheid. Verdwenen glazuur komt namelijk nooit meer terug en kan dus niet hersteld worden. Als het beschermlaagje verdwenen is kunnen bacteriën het zachte weefsel (dentine) oplossen.
Het lichaamseigen tandglazuur kunnen wij helaas niet herstellen. Echter met het aanbrengen van composiet en facings kunnen we de schade wel herstellen. Enerzijds gaat het dan om esthetische schade; we zorgen dat het gebit er weer mooi uitziet.
Wanneer gebitsproblemen een langere tijd aanhouden, is een complete gebitsrenovatie vaak de oplossing. Soms doen de problemen zoals ontstekingen in de mond en aangetaste en ontbrekende tanden zich al jaren voor.
Nee, tandglazuur groeit niet aan. Eventuele schade aan het glazuur kun je dus niet terugdraaien. Wel kun je jouw tandglazuur sterker maken door fluoridehoudende tandpasta te gebruiken. Ook raden we aan om veel water en thee te drinken, omdat je hierdoor het zuur regelmatig wegspoelt.
Tanderosie is een serieus probleem; het glazuur, de buitenlaag van de tand, kan op termijn geheel oplossen. Eenmaal verdwenen glazuur komt niet meer terug. En als de beschermlaag helemaal weg is, kan het onderliggende weefsel, het tandbeen (dentine) van je tanden ook oplossen.
Helaas kan tanderosie niet behandeld worden, dus het beste is om het zoveel mogelijk te voorkomen. Is de tanderosie vergevorderd, zodat het glazuur op de kauwvlakken is verdwenen en het tandbeen blootligt, dan kunnen de tanden en kiezen gevoelig zijn waardoor kauwen pijnlijk wordt.
Tanderosie behandeling
In het ergste geval van tanderosie kan de tandarts uw tanden weer opbouwen en herstellen. Daarnaast kan de tandarts uw gebit deels herstellen door witte vullingen van composiet te gebruiken. Voor ernstig aangetaste tanden kunnen kronen en facings mogelijk als oplossing dienen.
Tanden kunnen gevoelig, doorzichtig en zelfs geel worden door erosie. Het is ook mogelijk dat vullingen boven het tandoppervlak gaan uitsteken. Vullingen worden niet aangetast door het zuur, maar het glazuur wel. Als je niets aan erosie doet, kan het glazuur geheel verdwijnen.
Als u klachten krijgt bij het eten of drinken bijvoorbeeld. Vaak is het tandglazuur dan al verdwenen. Tanderosie kunt u pas herkennen als het uiterlijk van de tanden verandert. De voortanden worden korter, dunner en doorschijnender of krijgen rafelige randen.
Bij gebrek aan het beschermende, gladde tandglazuur is er uiteraard een veel groter risico op cariës (gaatjes) en de afzetting van tandsteen. Daarnaast is er eerder sprake van tanderosie omdat er nu eenmaal minder glazuur is, dat evengoed onderhevig is aan slijtage.
Ook hebben mensen met een slecht gebit een verhoogd risico op hartproblemen en reumatische artritus. Veel specialisten en onderzoekers menen dat bepaalde bacteriën via de mond in de bloedstroom van ons lichaam terecht kunnen komen. Op die wijze is het mogelijk dat de bacteriën belangrijke organen aanvallen.
Als uw gebit niet meer in goede staat is, kan het zijn dat er een gebitsrenovatie nodig is. Onder een gebitsrenovatie verstaan we bijvoorbeeld het plaatsen van een kroon of een gebitsprothese. Uw originele tand of kies is in zo'n slechte staat dat het nodig is om deze te vervangen.
Je hebt dagelijks een portie calcium nodig om je botten sterk te houden. Calcium is ook een belangrijke bouwsteen van je tanden. Melk en melkproducten (of sojaproducten met calcium) mogen daarom niet ontbreken in je voeding. Ongezoet en zonder toegevoegd fruit zijn het échte tandenvrienden.
Sommige voedingsgewoonten zoals de regelmatige consumptie van rode wijn, koffie, thee, cola of andere gekleurde dranken tasten de kleur van de tanden aan. Ze hebben een invloed op 2 niveaus: 1. Overdreven hoeveelheden koffie en thee laten op je tanden een aanslag achter die uiteindelijk het glazuur binnendringt.
Uit Europees onderzoek is gebleken dat 1 op de 3 jongvolwassenen last van gebitsslijtage (of tanderosie) heeft. Een verschijnsel dat voorheen vooral op oudere leeftijd voorkwam. Doordat groenten en fruit, maar bijvoorbeeld ook bronwater met een smaakje veel zuren bevatten, wordt tandglazuur zachter en zwakker.
Het glazuur van tanden en kiezen is nagenoeg doorzichtig, maar geeft een witte gloed aan de tanden. Hoektanden hebben een dikkere laag tandbeen dan de overige tanden en zijn daarom vaak geler. Je tanden worden donkerder naarmate je ouder wordt.
Gebruik een tandpasta met fluoride. Fluoride maakt het tandglazuur sterker en vertraagt het oplossen. Poets je gebit voorzichtig (dus niet te hard!), maar wel grondig met een zachte tandenborstel.
Het gebit is het enige onderdeel van het lichaam dat niet geneest; verdwenen glazuur groeit nooit meer aan. De schade is onomkeerbaar, en vereist aanpassing van het eet- en drinkgedrag.
Gelukkig kan je zelf op verschillende manieren wittere tanden krijgen.Maar ook je tandarts kan je tanden en kiezen weer wit maken. De kleur van de tand wordt niet alleen bepaald door de dikte van het glazuur.
Als een tandoppervlak niet goed is schoongemaakt, vormen de achtergebleven bacteriën zuur uit het suiker in de voeding, Het zuur wordt uitgescheiden op de tand, waardoor de cariës ontstaat. Tanderosie vindt dus juist plaats bij schone tandoppervlakken.
Extrinsieke zuren kunnen slijtage veroorzaken door te veel, te vaak en/of te lange inname van zure voeding, zoals frisdrank, citrusvruchten of medicatie (bijvoorbeeld aspirine, vitamine C). Ook kan het gaan om mensen die vanwege hun beroep (bijvoorbeeld metaalbewerking, wijnproeven) zuren in de mond krijgen.