Naam. Juni is genoemd naar de Romeinse godin Juno, de vrouw van Jupiter. De Romeinse naam voor deze maand was Junius. De oude Nederlandse naam is zomermaand of weidemaand.
Deze maand is genoemd naar Juno, de beschermgodin van de vrouw, het huwelijk en de geboorte. De legendarische Romeinse veldheer en staatsman Julius Caesar noemde in 44 voor Christus zijn geboortemaand naar zichzelf.
De maand juni is genoemd naar de licht- of maangodin Juno, in de Romeinse mythologie de vrouw van Jupiter. Zij is de beschermster van de vrouwen, van het huwelijk, het huiselijk leven en van de geboorte.
Naam. De oorspronkelijke Romeinse naam van de maand was Quintilis, wat 'de 5e maand' betekent; volgens de Romeinse kalender was maart de eerste maand van het jaar, en juli dus de vijfde. Later is de maand naar Julius Caesar vernoemd.
Tweeling en de algemene stenen
Deze algemene stenen die passen bij een Tweeling zijn: tijgeroog, citrien, rozenkwarts en chalcedoon.
Herkomst en betekenis Augustus
Augustus is afgeleid van Augustinus. Augustinus is een jongensnaam, die een verkleinvorm is van het Latijnse Augustus. Dit betekent 'geheiligd, gewijd, verheven, eerwaardig'. Letterlijk betekent het 'vermeerderaar'.
NL: Het is vier juli. FR: Le Jour de l'lndépendance. NL: Het is begin juli. FR: On est début juillet.
De maanden van het jaar zijn: januari (31), februari (28/29), maart (31), april (30), mei (31), juni (30), juli (31), augustus (31), september (30), oktober (31), november (30) en december (31). Tussen haakjes staat het aantal dagen dat die maand heeft.
De woorden maan en maand zijn etymologisch verwant. Oorspronkelijk was een maand niet een twaalfde van een zonnejaar maar een deel van een maanjaar. Uit opgegraven kerfstokken is gebleken dat men al tijdens het Paleolithicum het tellen van de dagen in verband bracht met de maanfasen.
Het jaar werd verdeeld over 12 maanden, elk bestaande uit afwisselend 30 of 31 dagen. Tevens zou een jaar voortaan beginnen op 1 januari, toentertijd het begin van de winter. In navolging van Julius Caesar hernoemde diens achterneef en opvolger Octavianus, de latere keizer Augustus, de maand sextilis tot augustus.
Maart (ook wel: lentemaand, buienmaand, guldenmaand, windmaand, dorremaand) is de derde maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De maand is vernoemd naar Mars, de Romeinse god van de oorlog.
Romeinse maanden
De namen van de maanden komen uit de Romeinse tijd. Ze zijn genoemd naar goden, heersers en getallen. Bij de Romeinen liep het jaar van maart tot februari. - Februari: afgeleid van `februare' dat reinigen betekent.
Oktober is de tiende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De naam komt van octo, het Latijnse woord voor acht. Oktober was namelijk volgens de Romeinse kalender oorspronkelijk de achtste maand van het jaar, omdat volgens deze kalender tot 153 v. Chr. het nieuwe jaar op 1 maart begon.
Zeg 'il est' gevolgd door het getal van het uur om te zeggen hoe laat het is. Zeg er altijd 'heure' of 'heures' bij na het getal. Zeg 'heure' als het één uur is, maar voor iedere andere tijd gebruik je het meervoud 'heures'.
Ik bel om precies 12:30 uur. Je t'appellerai à 12 h 30 précises.
Als het precies één uur is, wordt het “Il est une heure” en vanaf twee uur wordt het dan heure s , bijv. “Il est deux heures” (het is twee uur). Tussen het hele uur en het halve uur, komen er minuten bij en die worden gewoon achter het hele uur geplakt.
De naam komt van het Latijnse woord septembris wat afkomstig is van het woord septem, dat zeven betekent — september was oorspronkelijk de 7e maand van het jaar, omdat het Romeinse kalenderjaar tot 153 v. Chr op 1 maart begon.
Op weg naar een Keizerrijk
Hoewel oud-consul en veldheer Julius Caesar als 'dictator voor het leven' (dictator perpetuus) zou kunnen worden gezien als de grondlegger van het Keizerrijk, is diens achterneef Octavianus de eerste keizer van het Romeinse Rijk.
Gaius Octavianus wordt Augustus
Hij was de eerste keizer van het Romeinse Rijk: Gaius Octavianus. In 27 voor Christus ontving hij de erenaam Augustus, dat 'verhevene' betekent. Octavianus won de machtsstrijd die volgde op de dood van Julius Caesar, 44 voor Christus.
Juni – Alexandriet, Maansteen en Parel
De maand juni heeft drie geboortestenen namelijk Parel, Maansteen en Alexandriet.
De Tweelingen wordt in astrologische termen Gemini genoemd. Vanuit de elementenleer wordt hij verbonden met lucht. De Tweelingen is leergierig, openhartig, vrolijk, kletst graag en wil graag alles onderzoeken en begrijpen hoe het zit. Ze leren snel en zullen geregeld de ander versteld doen laten staan hoe ze dat doen.