Droog het hout altijd buiten. Ideaal is een open plek in je tuin zodat de wind langs alle kanten door het hout blaast. Plaats het hout liever niet tegen een muur tenzij het niet anders kan. Vermijd zeker de garage.
Bij een drogerij wordt het hout gedroogd tot het gewenste vochtpercentage. Dit is een langdurig proces. Het kost zeker 3/4 tot een jaar om vers gezaagd hout van 5 cm dik terug te drogen tot 10 – 12 % vochtgehalte. Bij vers gezaagd hout van 3 cm dik is de droogtijd ongeveer 6 – 7 maanden.
De temperatuur wordt langzaam opgevoerd tot ongeveer 80 graden Celcius. Hierdoor verdwijnt het vocht erg snel uit het hout. Dit wordt gestimuleerd door grote ventilatoren die de hitte binnen de oven laten circuleren. Hierdoor wordt het hout consistent gedroogd.
Want nat hout geeft veel minder energie en warmte. Het drogen duurt 1 tot 2,5 jaar. Es, linde, wilg en berk (1,5 jaar drogen) en fruitbomen, eik en beuk (2,5 jaar drogen) leveren favoriet brandhout. Let er op dat de houtblokken niet te dik zijn, want dunner hout droogt sneller en brandt beter.
Begin door de vlek uit het hout te proberen te strijken. Als dat niet werkt, laat de vlek dan weken in mayonaise of schrob hem met tandpasta. Als deze methoden niet werken, dan moet je wellicht schurend materiaal als schuurpapier of staalwol gebruiken om de vlek weg te schrapen door een laag hout te verwijderen.
Indien het hout nat regent, trekt het vocht enkel via de buitenkant iets in het hout. Na een week droge opslag is dit vocht er weer uitgetrokken. Bij voorkeur uiteraard niet nat laten regenen, zo blijft het hout ook mooier qua uiterlijk!
Gekliefd hout in standaardmaat droogt tot ongeveer 28% in één jaar en tot onder de 20% bij twee jaar drogen. Er bestaan in de handel goedkope en eenvoudige toestelletjes om dit vochtgehalte te meten. Zo weet je exact wanneer het hout zijn gewenste droogtegraad heeft bereikt.
Stook alleen droog, onbehandeld hout.
Het stoken van nat hout zorgt voor onvolledige verbranding. Bovendien geeft nat hout veel minder warmte af en leidt het stoken van nat hout eerder tot roetaanslag en schoorsteenbranden.
Een kachel kan alleen zijn maximale efficientie bereiken indien de hoeveelheid vocht in het hout tussen 15 en 20% is. Het is ook belangrijk om het hout op een goede manier te laten drogen. Vers hout kan men best zo snel mogelijk verzagen, klieven en onder een afdak opslaan.
Onder het wateren van hout wordt verstaan het gedurende langere tijd, gewoonlijk negen maanden tot drie jaar, bewaren van vers gekapte, ongezaagde boomstammen in water. Dit met als doel de verwerkbaarheid en de duurzaamheid van het hout te verbeteren en het werken van hout na droging te verminderen.
Ovengedroogd openhaardhout is hout wat door middel van droogovens is gedroogd. Hiermee wordt het vochtpercentage verlaagd tot minder dan 20%. Dit is vergelijkbaar met één tot drie jaar buiten drogen in de wind.
Stookadvies en tips eiken
Hout moet namelijk zo volledig mogelijk branden om stank en veel rook te voorkomen. Wij raden u aan om het vuur op te bouwen met zachtere houtsoorten en/of voldoende aanmaakhout. Wanneer de haard op temperatuur is, kunt u geleidelijk meer hout toevoegen.
Het brandhout mag een vochtigheidspercentage hebben tot maximaal 20 procent. Vers gekapt hout heeft een vochtigheidsgehalte van ongeveer 50 procent. Na een jaar drogen daalt dit tot ongeveer 28 procent en na 2 tot 3 jaar drogen heeft het hout het geschikte vochtigheidspercentage van 20 procent of minder.
Beuk en eiken zijn super voor uw pizzaoven, mits ze op de juiste manier gebruikt worden. Eik houdt lang warmte vast en is ideaal om de houtoven op temperatuur te krijgen en de beuk om op te koken/bakken.
Het vochtpercentage wordt gemeten op het gekloofde vlak. Het vocht wordt gemeten met de vochtmeter op drie punten in het hout, namelijk in het midden en 5 cm vanaf iedere kopse kant. De vochtmeter wordt vervolgens overdwars in het hout gestoken, dit om een meeting in dezelfde ader te voorkomen.
Hoe komt het dat de transportkosten zo hoog zijn? Dat komt mede door corona. Veel houtzagerijen zijn een poos dicht geweest en kampen met personeelstekorten waardoor ze de vraag naar haardhout nauwelijks aankunnen. Daarnaast is er weinig retourvracht naar Oost-Europa.
In hout zitten kleine holtes waar een beetje water in kan zitten. Als deze holtes dicht genoeg bij de verbranding komen, gaan ze koken. Hierdoor verhoogt de druk in het hout. Wanneer deze druk groot genoeg is, dan knettert het hout.
De poten van het houthok moeten minimaal 30 centimeter in de grond worden gegraven. Behandel het deel wat ingegraven wordt met een oleum product om houtrot als gevolg van vocht te voorkomen. Als je het houthok aan een muur gaat bevestigen kun je dit het beste doen met schroeven en pluggen van minimaal 8 millimeter.
Verwijder waterkringen van hout met zout en water. In een kommetje maakt u een mengsel van één theelepel zout en één eetlepel water, en dit brengt u met een schone doek aan op het hout. Wrijf hier voorzichtig overheen, net zolang totdat de watervlekken volledig verdwenen zijn. Let op!
Zolang het maar kan drogen naderhand en het geen jaar duurt. Wel van belang dat voordat je constructies gaat opsluiten (bijvoorbeeld met isolatie en/of folies) dat het dan vantevoren goed droog is zodat je niet onbedoeld water opsluit in de constructie.
Schimmels die zich op hout gevestigd hebben, zijn heel erg moeilijk te verwijderen. Bovendien zijn ze op termijn ook gevaarlijk voor de bouwkundige constructie van uw woning. Let daarom zeker op voor vocht bij houtskeletbouw. Hout is erg gevoelig voor de huiszwam.