Bedwantsen zijn kleine insecten die leven van het bloed van mensen en dieren. Ze kunnen verschillende kleuren hebben, van wit tot rood-bruin. Ze hebben 6 pootjes. Ze kunnen snel lopen, maar niet vliegen of springen.
U herkent een plaag van bedwantsen aan donkere of zwarte vlekken aan de zoom van de matras. Dit komt door de poep van de bedwants. Ze hebben een aparte geur. Ze ruiken naar zoete amandel of koriander.
Je ziet bedwantsen lopen, bijvoorbeeld op je matras, tussen de naden van je matras, tussen de lattenbodem of in je nachtkastje. Je ziet donkere vlekjes op je lakens of matras. Dit zijn de uitwerpselen van de bedwants. Je ruikt een vreemde geur in je slaapkamer.
Bedwantsen kunnen niet vliegen of springen. Wel kruipen ze vrij snel. De bedwants is lichtschuw. Overdag laten ze zich alleen zien als ze écht honger hebben.
Bedwantsen verspreiden zich naar aangrenzende kamers via scheuren en naden in muren of via doorvoeropeningen van leidingen. Bedwantsen komen vooral in je woning terecht via bagage, meubelen,.. Typische voorbeelden zijn overdracht via bagage uit warmere streken of gebruik van sloophout waarin bedwantsen aanwezig zijn.
Bedwantsen houden niet van munt- en lavendelolie
Munt- en lavendelolie schijnt ook te werken om bedwantsen te bestrijden. De geur moet bedwantsen wegjagen, het roept namelijk een allergische reactie bij ze op. Moet er natuurlijk niet iemand bij jou thuis ook allergisch zijn voor de sterke geuren van deze oliën.
Of leg je spullen 1 week in de diepvries om de bedwantsen en eitjes te doden. De vriezer moet -14 graden of kouder zijn. Of stoom de kleding en het beddengoed. Maak de randen, kieren en naden van je koffer of tas goed schoon.
Soms denken mensen dat de bedwantsen weer uit zichzelf weggaan. Dit is helaas niet waar. Als u last heeft van bedwantsen raden wij altijd aan om professionele hulp in te schakelen. Zolang als er voedsel (ons bloed) aanwezig is, zullen zij blijven.
Een bedwants heeft niet zoveel vijanden. De enige natuurlijke vijand waar hij voor uit moet kijken, is de kakkerlak.
Kun je bedwantsen zien? Ondanks dat bedwantsen erg klein zijn, meestal maar 4-5mm groot, is het mogelijk om een volwassen bedwants te zien. Je kunt zelfs de nimfen en eitjes zien. Die worden ook nog wel eens verward met stofmijt.
Een bedwants beet is een klein, rood, gezwollen bultje. Bedwantsen beten zitten vaak op handen, armen, benen en nek. Bedwantsen bijten vaak meerdere keren achter elkaar. Je hebt dan mogelijk meerdere bultjes op een rij.
Een bedwants beet herkent u aan symptomen als rode bultjes of vlekken op uw huid. Het kan hierbij om een los bultje gaan, maar ook om meerdere bultjes in de buurt van elkaar. In veel gevallen zult u de bultjes of vlekken in de buurt van de bloedvaten onder uw huid vinden.
Volwassen bedwantsen leven 6-12 maanden en kunnen ver-scheidene maanden tot wel een jaar zonder eten overleven. Onder optimale omstandigheden kan de bedwants in 6-8 weken geslachtsrijp zijn. Maar dit kan ook veel langer duren.
Wanneer je 's nachts als een roosje ligt te slapen, slaan de bedwantsen toe. Ze klimmen op onbehaarde huid en slaan dan toe.
Vlooienbeten komen meestal voor rond de enkels en op de benen en de jeuk is vaak onmiddellijk voelbaar. Net zoals vlooienbeten kunnen bedwantsenbeten verward worden met muggenbeten. Maar er zijn toch een paar verschillen. Muggen bijten overal en de beten zijn niet geconcentreerd zoals bij bedwantsenbeten.
Vaak bevatten dit soort sprays permethrin en tetramethrin: dit zijn stoffen die inwerken op zenuwstelsels van insecten. Ofwel je spuit het goedje op de beestjes of je behandelt er zoveel mogelijk kieren en gaten in muren of vloeren mee.
Na verblijf in een kamer met bedwantsen of als u het vermoeden heeft dat dit zo is, kunt u het beste de kleding direct uit de koffer wassen op 60 graden. Tassen en koffers kunt u minimaal 48 uur invriezen of uitstomen met een stoomreiniger.
Bedwantsen hebben genoeg aan één beet per week om zich te voeden. Dit doen ze vooral 's nachts, want ze hebben een hekel aan licht. Overdag bijten ze ook, maar dan alleen als ze heel hongerig zijn.
Het kan na de beet even duren voor u er last van krijgt: soms ervaart u de volgende dag jeuk, maar in andere gevallen zitten er enkele dagen tussen de bedwantsbeet en de symptomen. De jeuk, die soms ondragelijk is, kan tot een week duren. Soms zwelt de huid rondom de bedwantsenbeten licht op.
Bedwantsen wilt u immers echt niet mee naar huis nemen. Zij planten zich razendsnel voort, waardoor u snel tientallen exemplaren in uw slaapkamer hebt zitten. Er moet in bijna alle gevallen een speciaal bedrijf worden ingezet om de wantsen te verwijderen. Een nieuw matras kopen is ook een optie.
Wanneer u op uw bed uitwerpselen of op kleine bloedvlekjes ziet, is de kans groot dat er bedwantsen op uw kamer zijn. Voorkom besmetting door uw koffers bij elkaar in uw kamer te zetten op een plastic zak of andere ondergrond.Daardoor kunnen er geen eitjes aan uw koffer blijven plakken.
De beet wordt soms pas in de loop van de dag of enkele dagen later zichtbaar. Meerdere rode bultjes of vlekken die dicht bij elkaar liggen. Zwelling rond de bedwantsen beten die later optreedt.
Ze hoeven niet meerdere keren per nacht te eten. Bedwantsen zijn altijd op zoek gaan naar een onbedekte huid; ze kruipen echt niet onder kleding. Als gevolg hiervan zien de slachtoffers vaak een rijtje prikken langs kragen, mouwen, enkels en broekriem (buikstreek).
Als er één insect is die veel op een bedwants lijkt, dan is het wel de zwaluwwants! Deze insecten lijken identiek aan bedwantsen. Zwaluwwantsen zijn een direct familielid van bedwantsen en zien er daarom bijna hetzelfde uit. Dit omvat de veelbetekenende brede kop en het ovale lichaam, evenals vrijwel identieke kleuren.
Huiduitslag wordt gekenmerkt door rode of paarse vlekjes en bultjes op de huid. Soms beperkt de uitslag zich tot slechts een lichaamsdeel, maar in andere gevallen kan de uitslag ook over heel het lichaam voorkomen. Daarnaast kunnen de vlekjes en bultjes ook jeuk, pijn en branderigheid met zich meebrengen.