Van Romeinse gaarkeukens tot mega hamburgerketens: De geschiedenis van fastfood. Vanwege de snelle bereiding, de voorspelbaarheid en de goedkope prijzen is fastfood tot vandaag de dag nog steeds erg populair.
Fastfood is eigenlijk heel letterlijk: snel eten. Het is snel gemaakt en je eet het ook snel. Dit komt door de manier waarop het gemaakt is. Je hoeft niet veel te kauwen, omdat er weinig vezels in zitten.
Fastfood of gemaksvoedsel is een verzamelnaam voor voedsel dat snel bereid en geserveerd wordt en relatief goedkoop is. Het wordt doorgaans verkocht bij daarvoor gespecialiseerde restaurants en kraampjes zoals snackbars.
Het concept van snel klaar te maken gerechten die bij speciale verkooppunten te krijgen zijn is al oud. Reeds in het Romeinse Rijk waren in de grote steden gaarkeukens en kraampjes waar brood en wijn werd verkocht. Vooral de arme burgerij was van straatverkopers afhankelijk voor hun voeding.
De Fransen geloven dat de eerste frietjes werden verkocht aan de Pont Neuf in Parijs. 1904, de hamburger: In Hamburg werd biefstuk van gemalen rundvlees een erg populair gerecht. 1948, fastfood: De gebroeders Richard en Maurice McDonald openen het eerste fastfoodrestaurant.
Het mag geen verrassing wezen dat McDonald's de meeste vestigingen in Nederland telt, ruim 4 keer zo veel als de nummer 2 en 3, Burger King en KFC. Nederland telt op iedere 100.000 inwoners 1,4 McDonalds vestigingen, met name in Limburg en Zuid- Holland is de keten bovengemiddeld aanwezig.
Onderzoek wijst uit dat fastfood op regelmatige basis eten wel degelijk een negatieve impact op onze gezondheid heeft. Je darmen leiden eronder, je haalt te weinig voedzame stoffen binnen en het te veel consumeren kan zelfs tot verslaving leiden.
In 1955 werd in Amerika het eerste McDonald's restaurant ter wereld geopend door twee broers. De achternaam van deze broers was McDonald!Daar komt de naam McDonald's dus vandaan.
We gebruiken voornamelijk vlees van melkkoeien. OSI Food Solutions uit Günzburg (Duitsland) maakt hamburgerschijven van het rundvlees. In de fabriek wordt al het vlees gecontroleerd op kwaliteit. Alleen vlees dat 100% aan de McDonald's normen voldoet, wordt verder verwerkt.
KFC is in 83 landen het meest populair, McDonald's in 40. Burger King staat op de vierde plaats met 14 landen, en moet voor zich nog Pizza Hut dulden, de keten die in 18 landen bovenaan staat.
Het werkt verslavend
Waarom zoveel mensen zich telkens weer laten verleiden tot die caloriebommen, heeft mogelijk te maken met een chemische reactie in de hersenen. Vet, suiker en zout prikkelen het beloningssysteem in de hersenen waardoor we meer dopamine vrijzetten, een feel good-stofje.
Fastfood, een verzamelnaam
Fastfood is een verzamelnaam voor ontzettend veel soorten eten en drinken. In Nederland zijn de meest bekende en populaire voorbeelden; frikandellen, frietjes, hamburgers, kroketten en milkshakes.
Verschil fastfood en streetfood
Bij streetfood gaat het om culturele diversiteit. Wel snel bereidt zoals bij fastfood, maar de verscheidenheid aan smaken en authenticiteit van de ingrediënten ligt hoger. Daarnaast wordt streetfood, zoals de naam ook al zegt, gegeten op straat vanuit een kraampje of truck.
De snack met de minste calorieën is de hamburger: 253 kcal. Bij McDonald's zijn vijf salades te koop. De salade met kip bevat in vergelijking met de andere fastfoodrestaurants het kleinst aantal calorieën per portie: 137.
Er zijn geen specifieke richtlijnen over hoe vaak je fastfood mag eten. Wij adviseren om dit soort voedsel zo min mogelijk te eten.
De rechter had het woordenboek nodig om tot die conclusie te komen. De Dikke van Dale omschrijft fastfood als voedsel met geen of korte bereidingstijd, dit geldt ook voor pizza.
Wij hebben geen halal producten in het assortiment.
De plakjes cheddarkaas voor de burgers van McDonald's zijn een zuivelproduct. Het is reguliere kaas waaraan melkbestanddelen, zout en de natuurlijke kleurstoffen caroteen en paprika zijn toegevoegd. Deze toevoegingen worden gedaan ten behoeve van smaak en kwaliteit.
verschillende vormpjes en daarna gepaneerd. Dan worden er kruiden toegevoegd en frituren we de kip van de Chicken McNuggets in 100 procent plantaardige olie, een combinatie van zonnebloem en raapzaadolie.
De hamburger wordt duur betaald in Twente en de Achterhoek. Het Nederlandse Big Mac-menu is al een van de duurste in Europa, maar binnen Nederland is onze regio nog weer het duurst. Hier koop je zo ongeveer het duurste broodje vlees ter wereld.
De grootste McDonald`s ter wereld geopend in Londen voor de Olympische Spelen. De Franse architect Philippe Avanzi kreeg de uitwerking van het restaurant toevertrouwd: een vestiging van 600 vierkante meter op twee verdiepingen, met een balkon van 70 plaatsen met zicht op het Olympisch Stadium.
McDonald's Corporation is wereldwijd de grootste restaurantketen met meer dan 36.000 restaurants in meer dan 100 landen.
Het product dat het caloriearmst is, op het menu van McDonald's, is de Side Salad. De kleine salade bestaat uit enkel groentes en is dus erg laag in calorieën. De ingrediënten zijn: cherrytomaat, ijsbergsla, lollo bionda (sla), gele wortel, rode sla, veldsla en rode biet.
Door het eten van veel fastfood krimpen de hersenen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Portland (Oregon), dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschift Neurology. Mensen die vaak fastfood eten, krijgen veel verzadigde vetten binnen die slecht zijn voor de doorbloeding van het brein.