Waarom bloeit mijn clematis niet? Regelmatig krijgen we de vraag waarom een clematis maar niet bloeien wil. Meestal is dit te wijten aan een verkeerde snoei. Indien uw clematis montana gesnoeid werd in het vroege voorjaar, dan heeft u de bloei weggesnoeid.
De meeste Clematissen hebben veel vocht nodig in het groei- en bloeiseizoen en volle zon is geen probleem. Als de plant niet goed groeit en bloeit, is de grond in de zomer te droog. Compost door de grond mengen zorgt ervoor dat er meer vocht wordt vastgehouden.
De meeste clematissen vragen een vruchtbare, vochtige grond en volle zon, maar er zijn er ook die schaduw verdragen. Clematissen zijn hongerige planten, dus meng bij het planten veel organisch materiaal door de grond. Voed ze in de zomer wekelijks met een kaliumrijke meststof.
Sommige clematissen bloeien alleen op de scheuten die het seizoen ervoor zijn aangegroeid. Andere soorten bloeien juist alleen op de nieuwe aangroei van hetzelfde seizoen. Als je niet snoeit, ontstaat er dus een wirwar van oude en nieuwe aangroei, waardoor slechts een deel van de plant zal bloeien.
In de maanden maart, april, mei en juni geeft u uw clematis (kunst)mest, Osmocote korrels of biologische mest om de gezondheid van de clematis en om een betere en langere bloei van de clematis te bevorderen. In juli geeft u een laatste mestgift.
Geef elk jaar een handje kalk en een handje organische tuinmest. Knip jonge clematissen de eerste drie jaar in februari telkens tot op 30 cm terug, zo ontwikkelen ze een sterk wortelgestel en zijn ze veel beter gewapend tegen ziektes.
De Clematissen met een wat fijnere wortelstructuur kunnen zich beter ontwikkelen in een lossere bodem zoals een zandgrond. Daarnaast moet de grond voldoende kalk bevatten. Dit is een grondsoort met een hogere pH waarde.
De Clematis moet voldoende vochtig zijn voordat hij in de grond gezet wordt om uitdrogen in de eerste dagen te voorkomen. Dit kan het beste gedaan worden door de kluit (inclusief pot) gedurende 10 minuten in een emmer water onder te dompelen.
Een Clematis heeft goed water nodig om uitbundig te bloeien. Zorg dat je met het planten van de clematis de kluit eerst goed nat maakt door hem 30 minuten in een emmer water te zetten en geef na het planten ook genoeg water, vooral tijdens droogte.
Veel Clematis soorten staan graag met de voet in de schaduw, maar met de bloemen in de zon. Toch zijn er ook clematissen die goed bloeien in halfschaduw of op een plek in de schaduw.
Als bosplant groeit Clematis graag in humusrijke, goed gedraineerde, maar niet te droge grond. Geef ze een plek in de volle zon of halfschaduw, maar zorg ervoor dat de voet van de plant koel blijft en - heel belangrijk - de grond niet uitdroogt.
Dit is de Bosrank - Clematis 'Margaret Hunt'. Van de verschillende Clematis klimplanten is dit een variant met 1 van de langste bloeitijden. De Bosrank - Clematis 'Margaret Hunt' bloeit namelijk vanaf juni tot en met eind september paars roze (purperroze) bloemen.
Een clematis heeft een hekel aan droge grond, want als bosrandplant houdt hij juist van koele voeten. Geef hem tijdens droogte ook voldoende water, anders kan de bloei stagneren. De clematis is van oorsprong een bosrandplant, zodat hij het liefst op koele en beschaduwde grond groeit.
Groep 1 (Clematis montana, C. armandii, C. alpina, Avalanche, Early Sensation…) hoef je niet per se te snoeien.
Alle vroegbloeiende Clematis bloeit op oud hout, de bloemknoppen zijn al in het vorige jaar gevormd. Snoei de lange twijgen na de bloei licht terug, zo worden er nieuwe scheuten gevormd. Verder is er geen snoei nodig. Bekijk hier alle verschillende bosranken of ga direct naar alle wintergroene Clematis in onze webshop.
Draadspanset: in plaats van een klimrek plaatsen kun je ook draden spannen om de klimplanten langs te laten groeien. Dit is bedoeld voor rankende klimmers zoals clematis. Zet de ranken eventueel vast met wat spandraad en de stengel met bindband.
Grootbloemige clematis op nieuw hout snoeien
Zo rond februari/half maart is het beste, maar in april zou je ze ook nog kunnen snoeien. Knip de clematis met een scherpe snoeischaar af op zo'n 20-25 centimeter boven de grond. Hij loopt dan heel snel weer uit en daar bloeit hij hetzelfde jaar nog helemaal op.
De clematissen uit deze groep zijn het gemakkelijkst te snoeien. Ze bloeien op nieuw hout en kunnen eind winter rigoureus worden teruggesnoeid op 15- 30 cm vanaf de grond tot net boven een gezonde knop. Simpelweg de hele bos bij elkaar pakken en in één keer afknippen werkt net zo goed. De plant loopt wel weer uit.
Clematis 'Prince Charles'
Hij wordt zeer gewaardeerd vanwege zijn lange bloeitijd. Vaak bloeit hij in juli-sept wel tot 6 – 8 weken lang. Door zijn compacte groeiwijze kun je hem uitstekend in een plantenbak laten groeien. 'Prince Charles' bereikt een hoogte van 2,50 meter en laat zich goed combineren met klimrozen.
Clematis 'Nelly Moser'
Hij wordt dus al zeer lang aangeboden maar is nog steeds de meest populaire gestreepte clematis. Vanaf mei – juni bloeit hij met 15 cm brede witroze, gestreepte bloemen en in augustus geeft hij nog een tweede bloei. In de volle zon zullen zijn bloemen veelal verbleken.
Vooral grootbloemige Clematis kan in de zomer last krijgen van de 'verwelkingsziekte', het blad wordt dan bruin. Dit wordt veroorzaakt door een schimmel, waar eventueel tegen te spuiten is. Vaak is ook de grond besmet. Uit onderzoek is gebleken dat te droge grond meestal de oorzaak is.
De wilde bosrank Clematis vitalba is de sterkste groeier van alle Clematis-soorten. De plant is dus uitermate geschikt om snel iets mee te bedekken. Mede door de snelle groei, kan hij heel goed worden teruggesnoeid.
Wat te doen als je de zuurheid kent? Indien je grond zuurder wil maken om sommige planten een juiste bodem te geven, vul de grond dan aan met turf of afgemaaid gras. Is de grond te zuur om planten te kweken, voeg dan kalk toe of compost. De grond meer of minder zuur maken, doe je niet in één seizoen.
Grond verbeteren met kalk
Zij vragen om een kalkrijke bodem, dit is grond met een PH-waarde hoger dan 7. Door in het voor- of najaar kalk te strooien in de tuin verbeter je de bodemstructuur en wordt verzuring van de grond tegengegaan.
Om de pH op peil te houden kunt u 5 à 10 kg tuinkalk per 100 m2 strooien. Strooi bijvoorkeur in het najaar, in het vroege voorjaar of op de nog bevroren grond. In moestuinen de kalk licht inwerken. Nogmaals: dus niet bij zuurminnende gewassen toepassen!