Hoe is het dan gebeurd dat ze zwanger is van dit jonge konijntje? Hou haar maar goed in de gaten, want konijntjes krijgen zelden maar 1 jong konijntje.. het kan zijn dat er nog meer in haar buik zitten. Anders is het raadzaam even naar de dierenarts te gaan.
konijnen eten hun jongen op als ze gestresst zijn maar ook als er iets niet goed is met de jongen dat kan ook de reden zijn dat ze door het hok lagen verspreid dat hoeft natuurlijk niet want ze kunnen ook aan de tepel hebben gehangen terwijl de moeder weg sprong van het nest.
In de eerste plaats kunt kijken of de voedster een nest draagt. Dit is ook het enige uiterlijk kenmerk van een zwangerschap. Juist dat kenmerk kan ook een teken van schijnzwangerschap zijn. Daarnaast Kunt u met uw vingers of handen inspecteren of uw konijn zwanger is.
Pas na 2 tot 3 weken beginnen de konijntjes voorzichtig het hok te ontdekken. Als ze 3 weken oud zijn, beginnen ze naast melk ook wat brokjes te eten. Konijntjes moeten minimaal 6 weken bij hun moeder blijven. Want tot die tijd drinken ze bij hun moeder.
Omdat konijnen prooidieren zijn, hebben ze een zeer sterke vluchtreflex. Het aanraken van de jongen moet je geleidelijk opbouwen. Ook contact met kinderen of andere huisdieren moet je zachtjes opbouwen. Contact is belangrijk om geen schichtig konijn te krijgen, maar beter enkele minuutjes per dag dan 1 uur in de week.
Wanneer de baby konijnen ongeveer drie weken oud zijn kunnen ze zo nu en dan een klein stukje droogvoer dat hun moeder eet proberen. Tegen de tijd dat ze gespeend zijn dient dit, naast hooi, het enige te zijn wat ze eten. Vers voer dient heel geleidelijk en in kleine hoeveelheden te worden geïntroduceerd.
Voortplantingsgedrag van het konijn: de voedster heeft net als de poes en het fret geen 'menstruatie' cyclus. De eisprong wordt in gang gezet door geslachtsgemeenschap, waardoor ze het hele jaar door vruchtbaar zijn.
Twee jonge konijntjes samen. Broer en zus uit hetzelfde nest kunnen bij elkaar blijven tot ze geslachtrijp zijn. Dit is al vanaf 3-4 maanden leeftijd, dan moeten ze apart. Het mannetje kan gecastreerd worden vanaf 4-5 maanden en blijft dan nog 3 weken apart van het vrouwtje.
Konijnen staan bekend om hun vruchtbaarheid: ze zijn jong vruchtbaar en planten zich snel voort. Een voedster kan vanaf 4 maanden vruchtbaar zijn, een ram(melaar) vanaf 5 maanden. De draagtijd is ca 4,5 week en direct na de bevalling kan een voedster weer gedekt worden.
Sommige konijnen hebben tijdens de dracht last van diarree. Dat is juist in die periode extra onwenselijk omdat de voedster en haar ongeboren baby's kwetsbaarder zijn. Handel daarom direct als je voedster diarree heeft. Geef haar geen groenten en fruit meer, alleen maar droogvoer en zo veel hooi als ze wil.
De draagtijd van een konijn ligt tussen de 28 en 31 dagen. Dat is de gemiddelde periode, je eigen konijn wijkt daar misschien een paar dagen van af. Is je konijn meer dan 2 dagen overtijd, raadpleeg dan de dierenarts. Hou er rekening mee dat je voedster na de bevalling meteen weer vruchtbaar is.
Konijnen krijgen gemiddeld 3 tot 12 jongen en de dracht duurt ongeveer 32 dagen. Je kunt het beste wachten met dekken tot de voedster een half jaar oud is. Laat de ram en voedster wel eerst rustig aan elkaar wennen.
Een konijn pakt zo'n tien uur slaap per dag. Sommige konijnen slapen met hun ogen open. Wees niet bang!
Een konijn kan je vanaf 10 euro kopen of adopteren. Een gevaccineerd, gecastreerd (ras)konijn kost tussen de 45 en 100 euro. Hou er rekening mee dat je konijnen niet alleen mag houden, je zal er dus minstens twee moeten kopen. De aankoop van een hok en ren, de nodige inrichting en het voeder kost ongeveer 200 euro.
Lamprei: een babykonijn wordt een lamprei genoemd. Deze benaming wordt gehanteerd tot het dier volwassen is. Leuk weetje: de naam lamprei lijkt af te stammen van het Iberische woord “Lappa”, wat staat voor “grot” of “hol”.
Konijnen zijn groepsdieren en leven niet graag alleen. Als je overweegt om dit gezelschapsdier aan te schaffen is het beter om twee konijnen samen te houden. Let wel op want niet alle konijnen passen bij elkaar en dat maakt het koppelen soms lastig.
Wanneer een konijn van een koppel overlijdt, is het belangrijk om het achtergebleven maatje afscheid te laten nemen. Wat je kan doen, is het overleden konijn even bij het maatje neerleggen. Een konijn weet wel dat het andere konijn niet meer leeft en hij heeft dan de tijd om afscheid te nemen.
Zoals eerder beschreven kunnen zowel mannetjes als vrouwtjes rijden om de dominatie vast te leggen. Wanneer allebei de konijnen dominant willen zijn, zullen ze zich verzetten tegen het rijden van de ander. Ze 'steigeren' om het andere konijn van hun rug te krijgen, of gaan bijten.
Een konijn kan niet boeren, daarom moet gas wat zich in de maag bevindt via de maagpoort naar de darm. Dan door de darm naar de anus en zo als (stinkende) windjes het lichaam verlaten.
Wanneer een konijn groenten of fruit eet dat bepaalde pigmenten bevat, dan kunnen deze de urine een rode kleur geven. Dit is vergelijkbaar met wat we bij onszelf zien wanneer we bietjes eten. De pigmenten noemen we porfyrines. Groente hoeft echter niet altijd rood van kleur te zijn om de urine rood te doen kleuren.
Wij krijgen regelmatig de vraag van konijnen-eigenaren of hun dieren kunnen zwemmen. En het antwoord hierop is “ja”. Toch is deze vraag in veel opzichten een verkeerde vraag. Als ons gevraagd zou worden of konijnen het fijn vinden om te zwemmen, dan is het antwoord absoluut “nee”.
Sla heeft een hoog watergehalte, dus het kan je konijn helpen om gehydrateerd te blijven, terwijl het ook een bron van vezels is om een goede spijsvertering te bevorderen. Volgens de Britse RSPCA hebben lichtgekleurde sla echter een minimale voedingswaarde en worden ze niet aanbevolen.
Het 's nachts zacht aan laten staan van een radio zou helpen om konijnen uit de (moes)tuin te houden, omdat ze dan denken dat er mensen in de buurt zijn. Strooikorrels en geurpoeders verspreiden een voor konijnen en hazen onaangename geur.
Konijnen zijn geen snelle eters, want ze knabbelen. Ze eten wel veel, maar daar doen ze heel lang over. Konijnen mogen niet te veel sla eten, want dat is niet goed voor ze. Vooral ijsbergsla is slecht voor konijnen.