Scheenbeschermers zijn een vast onderdeel van de voetbaloutfit. Tijdens officiële wedstrijden is het dragen van scheenbeschermers verplicht, maar het is ook niet onverstandig om ze tijdens elke training te dragen. Ze kunnen namelijk serieuze blessures voorkomen.
Het is voor elke voetballer verplicht tijdens wedstrijden die bescherming te dragen. Bij jeugdteams en op het lagere amateurniveau controleren scheidsrechters daar zelfs op. Hoewel scheenbeschermers een breuk niet voor honderd procent kunnen voorkomen, wordt de kracht van een botsing behoorlijk gedempt.
Het dragen van scheenbeschermers is heel belangrijk bij sporten zoals voetbal. Een tik krijgen tegen je schenen kan zeer pijnlijk zijn en ook blessures veroorzaken. Het is dus in principe onmisbaar.
Tijdens het spelen van wedstrijden zijn scheenbeschermers altijd verplicht. Het behoort tot de standaarduitrusting. Zonder scheenbeschermers mag er niet deelgenomen worden. Dat is vastgelegd in de KNVB-reglementen, onderdeel wedstrijdkleding.
“Bloedende scheenbeenwonden zijn de meest voorkomende blessures in het voetbal. En aangezien bij de verzorging ervan dikwijls gebruik wordt gemaakt van de allesbehalve steriele natte spons, is het voorkomen van verwondingen door het dragen van scheenbeschermers een goede zaak.”
Maten van scheenbeschermers
Sommige spelers, zoals Memphis Depay dragen het liefst zo kort mogelijke scheenbeschermers. Dit ervaren zij als de meest comfortabele bescherming.
De meeste profs dragen scheenbeschermers van Nike, Puma of Adidas.
"Maar ze controleren niet en ik vind het fijn om zonder scheenbeschermers te spelen. Dus daarom speel ik zonder."
Memphis Depay, Daly Blind, Virgil van Dijk. Ze spelen allemaal met scheenbeschermers van Giel Steffens uit Maastricht.
In de regel horen scheenbeschermers van net boven het buigpunt van je enkel tot net onder je knie te zitten. Welke soorten scheenbeschermers zijn er? Scheenbeschermers zijn er dus in verschillende maten, maar ook in verschillende soorten en gemaakt van verschillende materialen.
Normaal gesproken kun je scheenbeschermers in twee categorieën onderverdelen: Beschermers met een soort sok, zodat de beschermers op je been zitten met een compressiesok die de shell op zijn plaats houdt.
Waarom Memphis Depay alleen zijn voornaam op zijn shirt wil hebben. De reden hiervoor ligt bij de jeugd van de in Moordrecht geboren voetballer. Zo vertrok de vader van Memphis kort na zijn geboorte in 1994. Sindsdien heeft Memphis nooit meer iets van zijn vader gehoord.
Scheenbeschermers worden van verschillende materialen gemaakt: glasvezel, schuimrubber, polyurethaan en plastic. In de oudheid werden scheenplaten gebruikt om de schenen te beschermen in gevechten.
De reden: het is merchandise-technisch interessant voor Nike. De Jong zou zéker niet de eerste zijn die voor zijn voornaam kiest. Voetballers mogen zelf kiezen of ze hun voor- of achternaam op het shirt willen hebben.
Virgil van Dijk speelt al een tijdje met zijn voornaam op de achterkant van zijn shirt. De verdediger van Liverpool en aanvoerder van Oranje heeft hier een bijzondere reden voor.
FC Groningen. Van Dijk heeft een Nederlandse vader en een Surinaamse moeder en groeide op in de wijk Haagse Beemden aan de rand van Breda. Hij begon met voetballen in de jeugd bij WDS'19 en vanaf de D-jeugd in de jeugdopleiding van Willem II.
Memphis Depay is voor zover bekend nog altijd single en aan het daten. Volgens het Instagram-kanaal Juicechannel had Depay een tijd terug een pikante date: namelijk met een dame die in een relatie zat met een Feyenoorder.
De Nike scheenbeschermers zijn qua looks gebaseerd op de Nike Mercurial schoenen collectie welke ook gedragen worden door Cristiano Ronaldo. Bij de Nike Mercurial Lite scheenbeschermers zit een paar compressie sokken die de scheenbeschermers op de juiste plaats houden.
Schoonmaken scheenbeschermers
Wassen mag. Dat kan met de hand in een emmer lauw water met een scheutje wasmiddel of wat groene zeep. Maar de meeste modellen kunnen ook op een lage temperatuur in de wasmachine. In verband met het klittenband is het verstandig ze in een speciaal waszakje te doen.
Hockey scheenbeschermers
Scheenbeschermers zonder enkelstuk blijven op hun plaats door de sokken en/of een elastiek om de beschermer. Het voordeel van scheenbeschermers zonder enkelstuk is dat je ze gemakkelijk aan en uit kan doen wanneer je je hockeyschoenen en sokken al aan hebt.