Of een baby een groot of klein hoofd heeft is in de eerste plaats een kwestie van aanleg. Dus als papa of mama een groot hoofd heeft, is er meer kans dat je kind ook een wat groter hoofd heeft. Hetzelfde geldt voor een hoofdomtrek die kleiner dan gemiddeld is. Dit is dus geen reden om je zorgen te maken.
De vergroting van het hoofd houdt volgens Van Daalen verband met de grootte van de hersenen. Kinderen met een vergrote hoofdomtrek hebben ook grotere hersenen. “Er is aangetoond dat met name rond het vierde jaar de inhoud van de hersenen goed correleert met de hoofdomtrek.”
De hoofdomtrek van de baby bij de geboorte
De grootte van het hoofd moet binnen een bepaald bereik vallen. Gemiddeld is het hoofdje van een baby direct na de bevalling 35 cm omtrek. Alles tussen 32 en 37 cm valt binnen het normale bereik.
Dames hebben in het algemeen een hoofdomvang tussen 55 en 59 cm, terwijl de mannen meestal hoofdmaten tussen 57 en 61cm hebben.
Een te groot hoofd kan het gevolg zijn van een waterhoofd, van een hersenbeschadiging door een ongeval of door kindermishandeling, door een onderliggend syndroom, door een stofwisselingsziekte, een botziekte of het kan in de familie voorkomend zijn.
Iemand met een groot voorhoofd heeft een groot brein en is daarom intelligent. Iemand met een strakke kaaklijn heeft veel testosteron en kan agressief uit de hoek komen en iemand met een dikke, stompe neus is een dommerik.
Deze aandoening wordt ook wel hydrocefalie of 'waterhoofd' genoemd. De symptomen die hiermee gepaard kunnen gaan, zijn onder andere braken, lusteloosheid en heel veel slapen (lethargie), hoofdpijn, een vergroot hoofd of zelfs stuipaanvallen (convulsies).
Door de schedelomtrek te meten, kan men nagaan of de hersenen van de baby zich normaal ontwikkelen en, als dat niet het geval is, eventuele afwijkingen in een vroeg stadium opsporen en behandelen.
De gemiddelde hoofdomtrek van een baby van 9 maanden (de leeftijd dat ze in een fietsstoeltje mogen) is ongeveer 45 tot 47 cm. Baby's van 1 tot 1,5 jaar hebben een gemiddelde hoofdomtrek van 47 tot 49 cm. Een goede baby fietshelm heeft dus een omtrek van 44 tot 48 cm.
Wat is de functie van fontanellen? Door de fontanellen kan de schedel van de baby zich tijdens de geboorte aanpassen aan de vorm van het geboortekanaal. Verder geven de fontanellen de hersenen van de baby ruimte om te groeien.
Uit onderzoek blijkt dat mensen met een groot hoofd ook grotere hersenen hebben. En hoewel intelligentie moeilijk te definiëren is, lijkt het er sterk op dat de hersengrootte invloed heeft op hoe slim je bent.
Diagnose Microcefalie
De diagnose wordt gesteld door de schedelomvang te meten (in vergelijking met wat normaal zou zijn op grond van zwangerschapsduur of leeftijd en geslacht). Een CT-scan of MRI-scan van de hersenen wordt gemaakt om aanlegstoornissen van de hersenen vast te stellen.
Vlak na de eerste verjaardag zal je baby al bijna driemaal zoveel wegen als bij de geboorte! Niet alle lichaamsdelen groeien even snel. Het hoofd groeit bijvoorbeeld relatief snel en de benen groeien sneller dan de romp. Het hoofd neemt zelfs bij de geboorte een kwart van de lichaamslengte in beslag!
Vaak zijn foutjes in het erfelijk materiaal niet overgeërfd van de ouders, maar ontstaan tijdens de ontwikkeling van het kind. Wanneer er geen oorzaak gevonden hebben ouders ongeveer 2-4% kans om nog een kindje te krijgen met een anencefalie.
Pasgeboren baby's wegen meestal tussen de 2500 en 4500 gram en komen meestal tussen de 100 en 250 gram per week aan (maand 1-4).
De maat van babymutsjes is gelijk aan de hoofdomtrek van je baby's hoofdje in centimeters. Vaak staat er op mutsjes ook voor welke leeftijd deze het meest geschikt zijn. Bijvoorbeeld 0 tot 3 maanden of newborn. Het is belangrijk dat een mutsje goed blijft zitten, zonder dat het te strak zit.
Wanneer ze 6 maanden oud zijn, wegen baby's gemiddeld tussen 6 en 9 kg. Hun groei verloopt wat trager in tegenstelling tot de eerste maanden en ze zijn meestal tussen de 62 en 72 cm groot.
De motorische ontwikkeling kan onderverdeeld worden in de grove en fijne motoriek. Om de wereld te kunnen onderzoeken zijn motorische vaardigheden nodig. Baby's leren in het eerste jaar dingen te pakken, vast te houden en te verplaatsen. Uiteindelijk gaan zij zitten, kruipen, staan en lopen.
Een premature baby is een baby die te vroeg geboren wordt, met name vóór de 37e week van de zwangerschap. De meeste prematuren hebben ook een laag geboortegewicht (minder dan 2500 gram). Ongeacht de zwangerschapsduur wordt een baby met zo'n laag gewicht beschouwd als prematuur.
Er is een tekort aan hersencellen. Het kan zijn dat je baby minder hersenencellen heeft dan normaal. De hersenen zijn dan kleiner dan normaal en daardoor is de ruimte tussen de hersenen en de schedel te groot. Deze wordt opgevuld met grotere hersenkamers, en dus hersenvocht.
De behandeling bestaat net al bij andere vormen van een waterhoofd uit het inbrengen van een shunt. Een shunt is een slangetje dat het vocht uit de hersenen afvoert naar de buikholte of naar het hart. 80% van de personen met spina bifida hebben ook hydrocefalie.
Een waterhoofd op volwassen leeftijd ontstaat vaak plotseling en dan is er sprake van acute hydrocefalus. Soms ontwikkelen ouderen op bejaarde leeftijd ook een waterhoofd. Het waterhoofd neemt dan langzaam toe, maar de hersendruk blijft normaal. Men spreekt dan van een normal pressure hydrocefalus.
De beste manier om je voorhoofd te verbergen is door naar een kapper te gaan en een pony te laten knippen. Een rechte pony die geleidelijk langer wordt aan de zijkanten is het veelzijdigst en passendst voor grote voorhoofden.