De Russische marine heeft 79 schepen van de omvang van een fregat en groter, waaronder een vliegkampschip, vijf kruisers, dertien jagers en 52 onderzeeërs. Met uitzondering van een klein aantal aanvals- en kruisrakettenonderzeeërs werden vrijwel alle gevechtsschepen gebouwd tijdens de Koude Oorlog.
Er is ook een geschat aantal van 26 patrouille- en kustvaartuigen, 18 mijnenleggers en ruimers, acht amfibische schepen en meer dan 130 ondersteuningsschepen. De Pacifische Vloot is gelegerd rond Vladivostok en Petropavlovsk-Kamtsjatski, bestaande uit 15 onderzeeërs en 8 oppervlakteschepen.
USA: 415 Schepen
De Verenigde Staten kan de strijd aangaan met een marine die 415 marine-eenheden sterk is, waaronder 20 vliegdekschepen – het meest in de wereld met een ruime marge – 10 fregatten, 65 vernietigers, 66 onderzeeërs, 13 patrouillevaartuigen en 11 mijnenoorlogsvoering.
De Pacifische Vloot (Russisch:Тихоокеанский флот, Tichookeanskij Flot) is het deel van de Russische Marine, gestationeerd in de Grote Oceaan, welke eerder de oostelijke grenzen van de USSR. Het hoofdkwartier van de vloot is gesitueerd in Vladivostok.
Vliegtuigen. 452 in totaal. Alle vliegtuigen worden gemoderniseerd naar SU-27SM.
Alle Navo-landen bij elkaar beschikken over zo'n 3,5 miljoen militairen. Het Zweedse leger is laatste jaren gegroeid, na een herinvoering van de dienstplicht.
Langs Oekraïense kant sneuvelden maar 160 tanks, waardoor het land netto nu 78 stuks meer heeft dan voor de oorlog. De westerse militaire steun is dan nog niet eens meegeteld, maar later meer hierover. Daarnaast verloor Rusland nog bijna 1.300 pantservoertuigen en honderden artilleriestukken en raketsystemen.
De Yamato, in het geheim gebouwd, moest hét verrassingswapen van Japan worden: het grootste slagschip ooit gebouwd. Twee keer groter dan Amerikaanse rivalen, met een bereik van 40 kilometer dankzij de grootste kanonnen ooit op een schip. Het schip werd echter nooit de strijd in gestuurd.
Verenigde Staten
Van de 415 schepen die het heeft, heeft het 20 vliegdekschepen - de meeste ter wereld met een ruime marge - 10 fregatten, 65 torpedobootjagers, 66 onderzeeboten, 13 patrouillevaartuigen en 11 mijnenbestrijdingsvaartuigen.
Alleen de Verenigde Staten hebben meer vliegdekschepen in hun vloot. Dat land heeft er elf. Op de derde plek staat het Verenigd Koninkrijk met twee schepen. China had al twee vliegdekschepen.
De fregatten Van Speijk, Tromp en De Ruyter dragen de naam van een Nederlandse zeeheld. Het Joint logistic Support Ship heeft de naam Karel Doorman en zeeheld Johan de Witt ziet zijn naam terug op een amfibisch transportschip.
Het enige vliegdekschip dat Duitsland ooit heeft gebouwd, de Graf Zeppelin, is teruggevonden op de bodem van de Oostzee.
Slavaklasse kruisers (Rusland)
De Slavaklasse, in Rusland bekend als Project 1164 Atlant, bestaat uit twee kruisers. De Marshal Ustinov en Varyag zijn in Russische dienst, de Moskva werd in 2022 tot zinken gebracht. Eén niet afgebouwde kruiser ligt in Oekraïne.
Tot op heden zijn negen kernonderzeeboten gezonken, twee van de VS en zeven van de Sovjet-Unie/Rusland.
Aan de Zwarte Zee en op de Zee van Azov, de meest ondiepe zee van Europa in het zuidoosten van Oekraïne, liggen naar verluidt meer dan tien Russische oorlogsschepen.
De Koninklijke Marine, of het Commando Zeestrijdkrachten (CZSK), beschikt over 29 marineschepen (excl. sleepboten, opleidingsvaartuigen, etc.). De grote schepen zijn fregatten, onderzeeboten, LPD's en natuurlijk het grootste schip van de Nederlandse marine: het Joint Support Ship (JSS) Zr.Ms. Karel Doorman.
Maar het land heeft tot nu toe geen volwaardig vliegdekschip, het krachtigste wapensysteem waarover een marine kan beschikken. Op de vier vliegdekschepen die het land wel heeft, staan geen gevechtsvliegtuigen maar alleen helikopters. Daarmee is de aanschaf van de F-35's opmerkelijk, ook al zijn het er nog maar vier.
De zes Type 212A onderzeeboten (of in het Duits: Klasse 212A) vormen de Duitse onderzeebootvloot. De middelgrote onderzeeboten zijn conventioneel voortgestuwd en voorzien van Air Independent Propulsion (AIP).
HMS Queen Elizabeth (R08) is het eerste van twee vliegdekschepen van de Queen Elizabeth-klasse. Het zusterschip wordt de Prince of Wales. De schepen zijn op dit moment in aanbouw en het eerste wordt in 2017 in de vaart genomen. Het worden de grootste schepen van de Britse marine.
De Russische marine heeft 79 schepen van de omvang van een fregat en groter, waaronder een vliegkampschip, vijf kruisers, dertien jagers en 52 onderzeeërs. Met uitzondering van een klein aantal aanvals- en kruisrakettenonderzeeërs werden vrijwel alle gevechtsschepen gebouwd tijdens de Koude Oorlog.
Karel Doorman (R 81) was het tweede en laatste vliegdekschip van de Koninklijke Marine. Het was, tot de komst van de huidige Karel Doorman, qua lengte en breedte tevens het grootste schip dat ooit bij de Nederlandse marine heeft gevaren.
In 2019, met 600 oorlogsschepen voor een tonnage van 1,5 miljoen ton De Chinese marine is de grootste van Azië en World marine tegen de 3 e rang in 2012 met bijna 225.000 leden en meer dan 400 schepen van de oorlog.
Het Russische leger bestaat uit 400.000 dienstplichtigen en 300.000 beroepsmilitairen. Dienstplichtigen worden officieel niet ingezet, omdat het volgens Moskou geen oorlog is maar een 'speciale militaire operatie'.
1. Het leger van de Verenigde Staten. Op een onbetwiste eerste plaats staat het leger van de Verenigde Staten. Dat merk je onmiddellijk aan het jaarlijkse militaire budget: 587 miljard dollar!
In 2019 telden alle leden van de NAVO gezamenlijk 3,245 miljoen militairen (2015: 3,125 miljoen). De Verenigde Staten telden 1,3 miljoen militairen, gevolgd door Turkije met ruim 445.000 man. Frankrijk telde ongeveer 208.000 militairen, Duitsland 180.000, Nederland had er 40.000 en België 25.000.