Hoeveel dadels mag je per dag eten? Als we de Hadith volgens Al-Boechâri moeten geloven, is zeven het magische aantal dadels dat je per dag moet eten. Dit zou voorkomen dat je ooit last krijgt van 'gif noch zwarte magie'. Tegenwoordig wordt aangeraden om maximaal drie tot vijf dadels per dag tot je te nemen.
Dadels worden gezien als een zuiverend fruit. Daarom is dit het fruit waarmee het vasten verbroken wordt. Niet voor niets staat in de Koran: als hij geen dadels kan vinden, moet hij zijn vasten met water verbreken, want water is zuiver.
Door de profeet Mohammed werd aanbevolen om het vasten te breken met één of twee dadels en een slokje water. Dadels zullen de nodige energie geven om snel de bloedsuikerspiegel hoger te krijgen. Dadels bevatten naast koolhydraten ook vezels, kalium en magnesium.
De dadel is perfect om het vasten te verbreken, omdat het de bloedsuikerwaarde direct herstelt. De spijsvertering komt alvast op gang voor het voedsel dat eraan komt. De profeet Mohammed begon met deze traditie door elke ochtend dadels te eten met een glas melk om de honger te onderdrukken.
Een minpuntje van dadels is dat ze van nature veel suiker bevatten. Bij gedroogde dadels is dat erger dan bij verse. Het Voedingscentrum adviseert daarom om maximaal 3 gedroogde dadels per dag te eten. Varieer met fruit, zo geniet je van verschillende smaken en texturen.
De Islamitische overlevering stelt dat de profeet Mohammed het vasten altijd brak met een oneven aantal dadels. Daarnaast dronk hij melk.
Het binnenkrijgen van voldoende vezels is belangrijk voor je gehele gezondheid. Het eten van dadels is een goede manier om je vezelinname te verhogen, want ze zitten vol vezels. Dit houdt in dat dadels ook heel goed zijn voor je spijsvertering en ze bevorderen een regelmatige stoelgang.
Het dieet van Mohammed was typisch voor nomaden: veel vlees, vooral van schapen en kamelen.Hij heeft wel eens kip gegeten.
Dadels zijn niet alleen lekker, maar zitten ook vol stoffen die zorgen voor een gezond lichaam. Dadels zijn een rijke bron van mineralen, vezels en vitaminen en helpen bij problemen als constipatie, diarree en andere darmklachten.
Dadels in de Islam
Sterker nog, tijdens de vastenmaand ramadan worden dadels, net als melk, als traditie vaak bij zonsondergang gegeten bij de iftar-maaltijd. Weetje: De overleveringen zeggen dat door het verbreken van het vasten met een dadel de iftar duizend keer zo veel sawab (beloning voor goede daden) oplevert.
Deze combinatie staat voor geluk, voorspoed en vruchtbaarheid. Men eet er dan altijd 1 of 3 of meer, maar altijd een oneven aantal. Dit, omdat de profeet Mohammed dit ook deed, en de meeste moslims op dezelfde manier proberen te leven als hij. What is this?
De 7 dadels wegen samen 70 g wat betekent dat je 70 mg calcium binnen zal krijgen wat goed is voor je botten. Daarnaast 35 g fosfor wat gunstige effect heeft op je hersenen en 7 mg ijzer. Dadels zijn daardoor ideaal tegen bloedarmoede, daarnaast bevat het nog diverse andere vitamines en mineralen.
Moslims verbreken hun vasten bij zonsondergang door als eerste minimaal één dadel te eten en eventueel wat melk te drinken. Dadels bevatten naast suikers ook essentiële koolhydraten en vezels die het lichaam een boost geven en je helpen te herstellen van het vasten.
Ze beginnen de dag met een calorierijk ontbijt, namelijk brood met veel olijfolie. Ook tijdens de warme maaltijd wordt veel brood gegeten. Dit gebeurt zowel in de middag als in de avond. Tussendoortjes zijn vaak zoetigheden of brood met zoete thee.
Ze zijn een rijke bron van mineralen, vezels en vitaminen; Ze kunnen helpen tegen darmklachten zoals constipatie en diarree; Het zijn echte energiebommetjes door de aanwezige natuurlijke suikers; Ze kunnen je spijvertering bevorderen, doordat ze de goede bacteriën in de maag versterken.
Toegestaan is al het voedsel dat niet nadrukkelijk verboden is. Een aantal producten worden speciaal aanbevolen: honing (vanwege de genezende kracht), dadels, zoetigheid, zeedieren (behalve ongeschubde en aasetende dieren zoals krabben en zee-egels), melk, vlees en plantaardige olie zoals olijfolie.
Een teveel aan dadels kan het proces van afvallen vertragen of zelfs helemaal stopzetten. Eet dadels tijdens het afvallen met mate. Twee dadels tellen als één portie fruit. Door een kleine portie te eten, krijg je wel de goede voedingsstoffen binnen, maar beperk je je fructose-inname.
Het kan dus zomaar zijn dat je larven – van bijvoorbeeld kevers en rupsen – aantreft in de dadels die je uit de supermarkt hebt meegebracht. Sterker nog, de Nederlandse overheid staat zelfs toe dat er een maximaal 5 insecten per 100 dadels aangetroffen mogen worden.
De gedroogde dadel bevat 60 gram suiker per 100 gram, terwijl de verse dadel 33 gram suiker per 100 gram bevat. De verse dadel is de meest gezonde optie maar ook de gedroogde dadel bevat nog tal van gezonde voedingsstoffen.
Waarom moet je een oneven aantal dadels eten? Deze combinatie staat voor geluk, voorspoed en vruchtbaarheid. Men eet er altijd 1 of 3 of meer, maar altijd een oneven aantal. Omdat de profeet Mohammed dit ook deed, en de meeste moslims op dezelfde manier proberen te leven als hij.
Groen is namelijk ook de traditionele kleur van de islam. Dit komt omdat groen volgens de overlevering de lievelingskleur van de profeet Mohammed was.
De Islam staat voor zorg voor het lichaam en de ziel voor zowel man als vrouw. Het kijken naar sport en het beoefenen aan sport wordt aangemoedigd voor alle moslims.
Dadels en afvallen
Maar omdat je met het eten van dadels ook een hoop vitamines en vezels binnenkrijgt, kun je gerust dadels eten tijdens het afvallen. Hou er wel rekening mee dat een teveel aan dadels het afvallen kan vertragen of zelfs helemaal kan stoppen.
Dadels bevatten behoorlijk veel calorieën, waardoor het niet is aan te raden om veel dadels te eten tijdens het afvallen. Wanneer je ongemerkt te veel dadels eet en daardoor veel energie binnenkrijgt, kan het afvallen vertragen of helemaal stilstaan.
Dadels bewaren in de koelkast
Het is altijd een goed idee om dadels te bewaren in de koelkast. Dankzij de koele temperaturen blijven de vruchten langer vers. Gedroogde dadels kunnen zes tot acht maanden goed blijven in de koelkast. Let hierbij wel op dat na verloop van tijd er een suikerlaagje kan ontstaan.