Vlokmiddel moet eerst goed mengen en daarna met de minuscule deeltjes in het zwemwater een vlok vormen en dat heeft tijd nodig: minimaal 10 seconden vóórdat het gefilterd wordt. Aangezien de snelheid van de waterverplaatsing vóór het filter meestal 1,5 m/s bedraagt, heeft u een leiding nodig van circa 15 meter lengte.
De fijnste vlokken zakken 's nachts naar de bodem van het zwembad. Die kan je 's morgens opzuigen met een bodemzuiger of via de functie “DRAIN” of “WASTE” verwijderen via de filter. Hou bij een zandfilter de drukmeter goed in het oog, bij te veel druk is de filter vuil.
Vlokker wordt in de skimmer of overloopgoot gedoseerd. Bij zwevend vuil tot 30 ml Vlokker per m3 zwembadwater toevoegen. Bij sterke vervuiling 50 ml Vlokker per m3 zwembadwater toevoegen. Deze behandeling herhalen tot het water kristalhelder is.
Vlokker altijd gebruiken als de filterpomp aanstaat.
Wij raden aan om weer te gaan zwemmen als de filterpomp zijn werk gedaan heeft en alle deeltje weer gefiltreerd zijn. Heb je geen zandfilter maar een cardridge filter, dan zullen de deeltjes naar beneden zakken en kan je het met een zwembad stofzuiger opzuigen.
Mag je zwemmen in melkachtig water
Dan is zwemmen eigenlijk geen probleem. Als de pH-waarde een klein beetje uit balans is kan het eigenlijk geen kwaad. Meet dit dus wel even voor je die plons neemt. Ook dode algen kunnen eigenlijk geen kwaad om mee te zwemmen.
Wat is vlokmiddel? Vlokkingsmiddel zorgt ervoor dat alle kleine vuildeeltjes samen vlokken of klitten. Op die manier kunnen ze door de filter of de stofzuiger verwijderd worden. Zo wordt melkachtig water terug helder!
Bij een groen zwembad/groen zwemwater (dode algen)
De algen glippen hier gemakkelijk tussendoor. Hier heb je dus vlokmiddel voor nodig. Dit zorgt er in dit geval voor dat de kleine algen deeltjes gaan binden tot een groter geheel. Hierdoor kan de filter dit dus wel uit het water verwijderen.
Groen zwembadwater is niet aangenaam om in te zwemmen maar heel ongezond is het niet. Het veroorzaakt enkel huid- en oogirritaties. Zwemmen is gezond, zolang de correcte waarden gerespecteerd worden en het bad goed wordt onderhouden.
Als je goed in het water kijkt, zie je de vlokjes drijven. Ook hebben deze vlokken de functie om samen te klotten tot één geheel. Dat zie je dan op de bodem van het zwembad liggen.
Zwevende deeltjes of vlokken in het zwemwater ontstaan vaak door een verstoorde balans in de kwaliteit van het water. Er is dan sprake van teveel of juist te weinig chloor of de zuurtegraad in het water is uit balans. Het is dan belangrijk om alle waardes nauwkeurig te testen en bij te sturen waar nodig.
Chloor Shock is er in tablet en granulaat vorm. Belangrijk: heeft u een chloor shock behandeling toegediend, dan moet het filtersysteem minimaal 2 tot 3 dagen ingeschakeld blijven. Plaats NOOIT een afdekking op uw zwembad nadat u chloor shock aan uw zwembadwater heeft toegevoegd! Oplossing: Pas filtratietijd aan.
Wij adviseren om het water 2 keer per week met een testset te testen. Zo ziet u of de pH-waarde nog goed is en of het chloor op peil is. Voeg 1 keer per week een langzaam oplossende chloortablet toe.
Het goede nieuws is dat hoewel het er niet zo prettig uit ziet, algen in je zwembad ongevaarlijk voor je gezondheid zijn. Je kunt dus in principe in groen zwembadwater blijven zwemmen, maar je zult toch een stuk meer van je zwembad genieten als het er weer helder uitziet en fris ruikt!
Troebel water in je zwembad krijg je door een onjuiste waterbalans. Vaak is de pH-waarde niet goed of zijn er dode algen aanwezig in het zwembad. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk weer helder en schoon zwembadwater.
Waterbehandeling voor kristalhelder water. Na enige tijd wordt uw zwembad- of jacuzziwater minder helder en licht troebel zonder daarom echte verkleuring te vertonen.
Bevestig een nylonkous met een elastiek aan een van de uitgangen van de pomp. Hiermee kunt u de vlokken uit het water zeven. Het ontstaan van vlokken gebeurt in het algemeen slechts eenmaal en komt daarna niet meer terug.
Zet de pomp aan en laat deze 24 uur draaien. Dit helpt om het chloor beter in het water te vermengen. Laat het afdekzeil van het bad, het is goed voor het groen zwembadwater als het kan luchten. Zet na 24 uur de pomp uit, je zou nu het groen zwembadwater helder moeten zien worden.
Laat na een schokbehandeling de pomp 24 uur draaien. Wij adviseren u om na een schokbehandeling ten minste 12 uur niet te zwemmen. Het chloorgehalte van het zwembad behoort zich tussen de 2 en 5 ppm te bevinden. 1,6 gram verhoogt het chloorgehalte van 1 m3 (1.000 liter), met ongeveer 1 ppm.
Wanneer je een chloorshock gebruikt heb om de chloorwaarde weer tussen de 1-3 ppm te krijgen, moet je enkel wachten tot het poeder is opgelost. Dit is ongeveer een uur. Hierna kun je gewoon weer volop gebruik maken van je zwembad.