Bij de oogkas zitten een soort stootkussentjes van vet om je oogbol te beschermen.Als die verzakken, kunnen ze zich ophopen onder je oog. Hetzelfde gebeurt met vocht, dat zich kan verzamelen bij je oog. Het resultaat in beide gevallen: een dikke wal.
Kou zorgt ervoor dat de bloedvaten onder je ogen samentrekken, wat de zwelling zal verminderen. Of je nu ijsklontjes, een lepel uit de vriezer pakt of ijskoude komkommer schijfjes op je ogen legt, je ogen zullen je dankbaar zijn.
Ook hormoonwisselingen kunnen zorgen voor de nodige wallen. Zo zul je zien dat de wallen tijdens je menstruatie bijvoorbeeld erger zijn. Om ze weg te werken, is in dit geval niet één bepaalde optie. Het enige wat je kunt doen is genoeg slapen en gezond eten, zoals je eigenlijk altijd al zou moeten doen!
Het gaat vooral om de vitaminen B6, B12, C, en K en het mineraal ijzer. Je huid wordt bleker door een vitamintekort, waardoor je wallen en kringen ook extra zullen opvallen. Teveel zout kan ook zorgen voor een vochtophoping. TIP: Eet voedingsmiddelen die vitaminen B6,B12,C, en K bevatten, alsook veel kalium en ijzer.
Bij donkere kringen zie je door de huid een grijze kleur van botvlies van de schedel en een blauwe kleur van de bloedvaten. Wallen onder de ogen geven over het algemeen geen lichamelijke klachten, maar kunnen wel schaamte opwekken. Wallen onder de ogen herken je aan een ophoping onder het oog.
Iedereen heeft wel eens last van wallen. Meestal na een korte nacht.
Misschien wel de beste oogcrème van 2022: de intens voedende Global Anti-Aging Power Eye Balm oogcrème van Estée Lauder. Deze balsem zorgt ervoor dat de huid onder de ogen wordt verstevigd, versoepeld, verzacht en gaat glanzen. Fijne lijntjes, rimpels, donkere kringen en wallen worden zichtbaar verminderd.
Voldoende water drinken is belangrijk: het zorgt voor een mooie en gezonde huid. Je zou elke dag ongeveer 1,5 liter water moeten drinken om gehydrateerd te blijven. Dehydratie zorgt ervoor dat de bloedvaten onder je ogen vergroten waardoor je wallen en donkere kringen krijgt. Drinken dus!
Genoeg water drinken en genoeg slapen voorkomt wallen, en de zon vermijden, goede zonnebrand gebruiken en gezond eten gaat donkere kringen tegen.
Kies voor oogcrèmes die het vocht helpen afvoeren. Zijn jouw wallen de hele dag even duidelijk aanwezig (en heeft een van je ouders ze ook?), dan zijn het waarschijnlijk vetwallen. Die reageren niet op kou of massage. Jouw oogcrème moet vooral de huid rond je ogen steviger maken.
Oorzaak wallen onder ogen
Deze kan gaan verslappen door huidveroudering. En daardoor zakt het vet naar voren met wallen als resultaat. Daarnaast leidt huidveroudering ook tot volumeverlies bij de jukbeenderen. En dat zorgt voor overbodig vet en huid wat zich weer resulteert in wallen onder je ogen.
In een notendop is de huid rondom de ogen gevoeliger, kwetsbaarder en vatbaarder voor externe invloeden. Daarom kan de huid bij de oogcontouren gaan hangen of zakken als je deze niet goed verzorgt.
Vermijd crèmes met alcohol. De minder goede soorten die voorkomen in cosmetica zijn: Alcohol Denat, Ethanol, Ethyl Alcohol, Methanol, Benzyl Alcohol en Isopropyl Alcohol. Afhankelijk waar dit ingrediënt in de lijst staat zal het product een hoge of zeer lage concentratie bevatten, dus hoe later in de lijst hoe beter.
Oogcrème wallen
Oogcrèmes, vooral crèmes die cafeïne bevatten, kunnen helpen tegen wallen onder de ogen. Deze crèmes hebben namelijk een manier om de bloedvaten te vernauwen, waardoor ze minder zichtbaar zijn.
Eigenlijk is een aparte oogcrème nergens voor nodig. Het enige wat specifiek is voor een oogcrème, is dat het in een klein potje zit en dat het product mild genoeg is voor de huid onder je ogen. De huid is hier namelijk dunner en dus gevoeliger dan de rest van je gezicht.
Sperti aambeienzalf
Het klinkt een beetje gek om een zalf tegen aambeien onder je ogen te smeren, maar veel modellen zweren bij deze remedie tegen wallen. Let wel wat op, want Sperti is best een hevige zalf. Test de zalf dus eerst even uit op een stukje huid en breng de zalf minimaal 1 centimeter onder de ogen aan.
Als je weinig slaapt, kun je dus eerder last hebben van wallen door vocht. Bovendien worden de bloedvaten onder je ogen dikker als je erg moe bent. Dat komt doordat je lichaam de slaperigheid compenseert door meer cortisol aan te maken. Daar word je alert van, maar het zorgt ook voor wijdere bloedvaten.
Leg het watje daarna op je gesloten ogen voor ongeveer tien minuten. Als je dit regelmatig doet en daarna goed afspoelt met water, is de kans groot dat je snel resultaat ziet.
Een tekort aan antioxidanten zorgen voor donkere kringen. Dus vitamine C en vitamine E moet je veel eten. (Weet je ook meteen waarom er in gezicht crèmes vaak vitamine E zit). Om deze vitamines binnen te krijgen eet je lekker veel groente en ook fruit.
Laserbehandeling met een pigmentlaser. Er zijn diverse pigmentlasers bekend die het overmatige pigment bij donkere kringen kunnen verminderen. Iedere laser heeft haar voor- en nadelen. Zowel Q-switched nanoseconde lasers als de ultrasnelle picoseconde lasers zijn ingezet om dit probleem aan te pakken.
De bekendste remedie tegen wallen en kringen zijn theezakjes (het liefst van kamillethee). Leg je gebruikte theezakjes in de koelkast en leg de gekoelde zakjes minimaal 10 minuten onder je ogen. Ook koude komkommerschijfjes, koele lepels en ijsblokjes helpen tegen de wallen en kringen.