Zoogdieren hebben vaak vijf tenen en vijf vingers. Ze stammen af van de eerste gewervelde dieren die aan land gingen. Deze alleroudste amfibieën leken op grote salamanders. Ze hadden vijf tot acht tenen per voet.
Functie. De tenen spelen bij de mens een belangrijke rol bij het lopen. Vlak voordat een mens zijn voet optilt bij het lopen, steunt hij op zijn tenen. Tenen corrigeren tevens het evenwicht bij het lopen.
Naast het aansturen van onze tenen, hebben de kleine voetspiertjes ook een belangrijke functie in onze balans. Niet alleen wanneer we stil staan op één been, maar ook tijdens het lopen. Tijdens het lopen staan we ook kort op één been.
Een amputatie is ingrijpend. In sommige gevallen is het echter de enige oplossing. Het amputeren van een teen kan nodig zijn bij een ernstige wond die waarschijnlijk niet zelf meer kan genezen of die erg veel pijn doet. De wond kan gaan infecteren en dat kan tot bloedvergiftiging leiden.
Heb je aflopende tenen, dan houd je van structuur en ben je een stabiel en rustig persoon. Een lange tweede teen betekent dat iemand ambitieus is. Een forse grote teen vertelt dat je een sterk verbaal vermogen hebt. Ruimte tussen tenen betekent vertraging, weloverwogenheid.
De grote teen is een belangrijk deel van ons lijf. We wikkelen de voet ermee af, waardoor wee kunnen lopen. Hij zorgt voor het evenwicht. Zonder grote teen is het lopen moeilijk.
Het gewricht tussen het eerste en tweede kootje van de teen is gebogen, waardoor een kromming van de teen optreedt, en de teen hamer-vormig vergroeid. Het gewricht voelt pijnlijk aan. De teen is stijf en minder beweeglijk dan zou moeten. Het bewegen is ook extra vaak pijnlijk.
De bij de amputatie doorgesneden zenuwen blijven prikkels doorgeven naar de hersenen alsof het geamputeerde lichaamsdeel er nog is. Het geamputeerde lichaamsdeel kan vreemd aanvoelen of pijn doen.
Teenspreiders gaan frictie tegen en zorgen dat de tenen naast elkaar uitgelijnd worden. Ze kunnen ingezet worden bij voetpijn, een verminderde mobiliteit, zenuwinklemming, hamertenen, hallux valgus en hielspoor (fascitis plantaris). Maar teenspreiders houden ook gezonde voeten in topconditie.
Wanneer er hardnekkige pijnklachten ontstaan, kan een teencorrectie een oplossing bieden. Bij een teencorrectie wordt het beschadigde teengewrichtje uit de teen gehaald. Hierdoor komt de teen weer recht te staan waardoor de drukplekken, die de pijn veroorzaken, verdwijnen.
Tenen hebben geen naam
Artsen en wetenschappers gebruiken er de Latijnse benamingen voor. Hierbij heet de grote teen Digit I Pedis, de teen daarnaast Digit II Pedis, enzovoort.
Een jubelteen of hallux limitus is letterlijk een beperkte grote teen. De mate waarin de grote kan bewegen wordt uitgedrukt in twee termen: hallux limitus en hallux rigidus. Bij een jubelteen staat het laatste kootje van de grote teen omhoog.
De teenstrekkers kunnen verdeeld worden in twee spieren, één voor de grote teen en één voor de overige vier kleine tenen. Deze twee spieren hebben als functie de tenen te laten strekken. De spier die de grote teen laat strekken wordt ook wel m.
Gewrichten kunnen helaas uit de kom raken, zo ook het teen gewricht. Als dit gebeurd spreken we van een (sub)luxatie, de kop en de kom zitten (gedeeltelijk) niet meer tegen elkaar aan. Omdat het gewricht niet meer op de plek zit waar hij hoort kan dit pijn veroorzaken.
De normale voet
is een voet waar geen vervormingen of afwijkingen aan zijn. Als we een drukmeting van deze voet maken dan zie je een standaardbeeld waar de tenen goed naast elkaar zichtbaar zijn en ook de hak, buitenkant van de voet en de voorvoet De normale voet kan wel een smalle of juist een brede voet zijn.
Bij Hallux Rigidus (bij beginnende klachten soms ook Hallux Limitus genoemd) is de grote teen stijf doordat de gewrichten tussen de botjes van de teen versleten raken. De teen staat recht vooruit, en kan moeilijk op en neer bewegen. Daardoor kan de teen niet meer goed afwikkelen.
Ja, het is mogelijk om een geamputeerd lichaamsdeel of lichaamsweefsel mee naar huis te nemen. Men mag het ook laten begraven of cremeren, maar dat hoeft niet. Dergelijk menselijk 'afval' valt niet onder de Wet op de lijkbezorging.
Dit heeft drie redenen: Bescherming van de wond; Zoveel mogelijk stuwing (oedeem) in het onderbeen voorkomen zodat er zich een goede stomp vormt. Dit is belangrijk voor het aanmeten van een tijdelijke prothese, die zo snel gezet kan worden.
Bij een amputatie wordt een deel van het lichaam afgezet, bijvoorbeeld een teen, voet, been, vinger of arm. Dit gebeurt alleen als er sprake van zodanige weefselschade dat niet amputeren levensbedreigend is. Met een amputatie zult u afstand moeten doen van een deel van uw lichaam.
Als een hamerteen te lang onbehandeld blijft, kan dit voor flinke pijnklachten in de teen zorgen. Ook zorgt de afwijkende stand van de teen voor een hoger risico op andere problemen in de voet of wondjes. Hamer- of klauwtenen kunnen ontstaan bij mensen van alle leeftijden, maar worden vaker gezien bij ouderen.
Bij klauw- en hamertenen is er sprake van een disbalans tussen de spiergroepen in je voet. Hier kun je zelf wat aan doen door te trainen. Het is daarbij van belang niet alleen te kijken naar de tenen of de voorvoet, maar naar de hele voet en de rest van je houding.
Een hamerteen kan zeer pijnlijk zijn en veel hinder geven bij het dragen van heel gewone schoenen. Meestal ontstaat er op het gewrichtje tussen het eerste en tweede kootje een likdoorn of eksteroog, die vanwege het wrijven tegen de schoen pijn veroorzaakt en ook kan gaan ontsteken.