Er kunnen verschillende redenen zijn, waarom je steeds klitten hebt in het haar. Zo heeft dit bijvoorbeeld te maken met de textuur van jouw haar, maar heeft het ook te maken met het aantal keer dat je het borstelt. Als jouw haar bijvoorbeeld heel dik is met krullen, is de kans groter dat het zal klitten.
Klitten in het haar kunnen ontstaan door gespleten haarpunten. Door de haarpunten te verzorgen met een haarlotion of olie worden de punten zachter en komen ze niet snel in de knoop. Wanneer je last hebt van klitten in het haar is een Tangle Teezer de must have om het haar te borstelen!
Je kamt klitten er het beste uit door onderaan te beginnen en langzaam naar boven te werken. Als je een hardnekkige klit hebt, breng dan conditioner met appelazijn aan op je haar. Dan krijg je die er makkelijker uit. Als dat niet werkt, dan kun je het beste de schaar erbij pakken.
Verzorgen en verwijderen
Gebruik eventueel een speciale haarborstel met korte en lange tandjes die vlot door je lokken glijden, zonder veel druk te zetten. Een ontwarrende spray, of eenvoudigweg een dotje conditioner op droog haar, kan helpen om knopen makkelijker los te maken.
Kam het haar per pluk en begin onderaan. Wanneer je dun en fijn haar hebt moet je uiteraard extra voorzichtig zijn met kammen. Bescherm het haar met een spray of lotion voordat je gaat kammen en ook hier geldt de regel begin onderaan.
Wil je het liever voorkomen? Dan is dit best handig om te weten: doe je haar voordat je het water inspringt in één of twee vlechten. Zo blijft je haar in place en heb je ook geen vervelende klitten als je je haar los doet. Sterker nog, als je haar droogt heb je nog prachtige beach waves ook.
Krullend haar kammen
Bij krullend haar kun je beter gebruik maken van een grove kam in plaats van een borstel. Door je haar te kammen met een grove kam ga je niet dwars door de structuur van je krullen heen en zul je deze dus veel minder beschadigen dan wanneer je een borstel zou gebruiken.
Heb je het erg zitten en plakt er nog steeds zand tussen je haar? Masseer dan wat talkpoeder door je droog haar, was het met shampoo en spoel uit.
De bekendste signalen van buildup zijn jeuk en vlokjes in je haar. Het lijkt vaak op roos, maar er is een duidelijk verschil. Wanneer je bijvoorbeeld met je vingers over je hoofdhuid krabt, dan blijft er een vettige substantie achter je nagels zitten. Dat is vaak build-up veroorzaakt door haarproducten.
Eén á twee keer in de week zijn haar wassen is voldoende. Vaker wassen met zeep of shampoo is zelfs niet goed voor zijn huidje. Zeepproducten tasten namelijk het natuurlijk aanwezige, vette laagje op de huid aan. Door vaak te wassen droogt de huid van je kindje sneller uit, waardoor het schraal kan worden.
Haarlak kun je gewoon uit je haar borstelen..... Ik zou inderdaad zeggen wassen. Misschien als je een wat sterkere shampoo gebruikt bijvoorbeeld head and sholders? Verder krijg ik het meeste er gewoon al uit met kammen.
Curly haar kun je makkelijk één keer per week wassen. Als je veel sport, kun je het tussendoor co-washen of alleen met water spoelen. Coily haar was je liever niet vaker dan één keer per week. Als het niet vies aanvoelt zelfs liever één keer per 2 à 3 weken.
Satijnen stof
Satijn voorkomt dat je haar schuurt, waardoor het minder snel afbreekt en pluist. Ook voorkomt het de kans op klitten en knopen. Je kunt slapen op een satijnen of zijden kussensloop of een bonnet van deze stof dragen.
De krul is meestal van de wortels tot de punten gevormd en heeft wat meer volume dan type 2. In type 3 krullen is vaak duidelijk een krulpatroon te herkennen. Heb jij 3A krullen, dan hebben de krullen een duidelijke S vorm. De krullen zijn redelijk groot en wat losser en grover dan type 3B.
Het eerste nadeel is dat Dreft nogal agressief is voor je haar. Dit kan slecht zijn voor de soepelheid van je haar. Het tweede nadeel van het gebruik van Dreft is dat het schadelijk is voor je ogen. Pas dus erg op met het wassen van je haar met Dreft.
Spuit vervolgens op het haar en masseer goed in. Spoel tot slot uit met koud water. Herhaal dit, voor een ultiem resultaat, zo'n 2 à 3 keer per week. En niet onbelangrijk: gebruik biologische, ongefilterde appelazijn voor het beste resultaat.
Af en toe eventjes in een zwembad met chloor duiken en wat baantjes trekken heeft niet al te veel effect op je haar, maar als je regelmatig zwemt kan je haar beschadigd worden. Het chloor verwijdert alle natuurlijke oliën, waardoor het haar poreus en breekbaar wordt. Je haar wordt zichtbaar droog en ruw.
Zand, hitte en zout water zijn geen ideale combinatie voor een langdurig mooie coupe. Kies daarom voor een swimming proof kapsel dat intact blijft tegen weer en wind. De kapselhype van het moment is boxer braids. Super hip, maar ook nog eens een goede manier om je wilde haren te temmen.
Lange losse haren zijn niet makkelijk met zwemles. Al je dan boven water komt, moet je eerst alle losse natte haren uit je gezicht vegen voordat je verder kunt zwemmen. Doe daarom je haar in een staartje met een stevig elastiekje.
Wanneer je je haar gaat wassen gebruik je logischerwijs eerst je shampoo. Gevolgd door een masker en daarna je conditioner. De shampoo opent namelijk je haarschubben, het masker gaat hierdoor in je tweede laag van het haar zitten waardoor het extra goed gevoed wordt en de conditioner sluit vervolgens de haarschubben.
Zet door en verwacht niet onmiddellijk resultaat
Na een week niet wassen is je hoofdhuid zelden hersteld en word je haar niet op slag terug niet-vettig. Het duurt langer en het is geen fijne fase. Ikzelf waste het de eerste keer 12 dagen niet, behalve 2 keer na het sporten met water.
Om zijn hypothese te testen, vroeg Glover in 2007 maar liefst 523 mensen om zes weken lang hun haar niet te wassen – niet met shampoo, althans. Hoewel de uitkomsten van het onderzoek nergens precies te vinden zijn, schijnt 86 procent van de deelnemers na de 6 weken heel tevreden te zijn geweest met zijn haar.
Gespleten haarpunten, heb jij er ook last van? Een gespleten haarpunt is een haar die niet meer bestaat uit één haarpunt, maar uit meerdere haarpunten. Soms twee, soms meer. Je herkent gespleten haarpunten aan de kleine witte puntjes onderaan een haar of als het uiteinde van je haar in meerdere puntjes eindigt.