De Apple USB-C-oplaadkabel is langer (2m) en ondersteunt ook opladen, maar de gegevensoverdrachtsnelheid is beperkt tot 480 Mbps (USB 2.0) en video wordt niet ondersteund. De Apple Thunderbolt 3-kabel (USB-C) heeft een Thunderbolt-logo op de huls van elke connector.
Zowel USB Type-A-connectors als USB Type-C-connectors worden gebruikt om 5 Gbps- en 10 Gbps-verbindingen (USB 3.2 Gen 1 en Gen 2) te faciliteren. USB Type-C wordt ook gebruikt om de 20 Gbps- (USB 3.2 Gen 2×2), 40 Gbps- (USB4) en 80 Gbps-verbindingen (USB4 v2) te faciliteren.
USB-C heeft een hogere data-overdrachtsnelheid dan USB 3 / USB 3.0: USB 3.0 heeft een maximale overdrachtsnelheid van 5Gb/s. USB-C heeft een maximale overdrachtsnelheid van 10Gb/s. Thunderbolt 3 heeft een maximale overdrachtsnelheid van 40Gb/s.
Deze SuperSpeed+ USB C naar USB C kabel ondersteunt bij gegevensoverdracht een snelheid tot 10 Gbit/s. Hiermee is deze USB kabel tot 40x sneller dan een USB 2.0 en tot twee keer sneller dan een USB 3.0 kabel.
USB-C is stukken sneller
1 Gen 1 datasnelheden van 5 Gigabit per seconde (Gbit/s) en bij USB3.1 Gen 2 tot wel 10 Gbit/s. Houd er rekening mee dat USB-C kabels alleen de hoge datasnelheden halen als uw apparaat USB 3.1 ondersteunt.
USB-C kan USB versie 3.2 aan en is dus stukken sneller
USB-C kabels kunnen USB versie 3.2 Gen 1 en Gen 2 aan, wanneer je een apparaat aansluit die USB versie 3.2 Gen 1 ondersteunt kun je datasnelheden van wel 5 Gbit/s halen. Bij een apparaat welke USB versie 3.2 Gen 2 ondersteunt tot wel 10 Gbit/s.
Tegelijkertijd bestanden overdragen en een apparaat opladen met USB C kabels. Een ander voordeel van een USB-C kabel is dat je naast dat je je data kan overzetten ook tegelijkertijd een apparaat kan opladen. De USB C kabels zorgen voor een snellere communicatie tussen apparaten en kan 100 watt bij 20 volt doorvoeren.
USB 3.0 is één van de snelste, namelijk tot 5 Gb/s. De laatste variant is USB 3.1 met een datasnelheid tot 10 Gb/s.
Door zijn universele inzetbaarheid is USB-C nu al de interface van de toekomst. Het is niet voor niets dat zowel fabrikanten van computers als van randapparatuur er momenteel hard aan werken om hun nieuwe apparaten ook met USB-C uit te rusten.
Precies om die reden ondersteunt USB-C tot een maximaal vermogen van wel 100 Watt. Hierdoor gaat het opladen van je apparatuur een stuk sneller en maakt het zelfs mogelijk om je laptop via USB-C van stroom te voorzien.
USB 1.1 is min of meer de standaard, met een snelheid tot 12 Mb/s. USB 2.0 is nóg sneller, namelijk tot 480 Mb/s. USB 3.0 is één van de snelste, namelijk tot 5 Gb/s. De laatste variant is USB 3.1 met een datasnelheid tot 10 Gb/s.
Met een usb C aansluiting op je laptop of MacBook zet je data over met een snelheid van tot wel 40Gbps. Dit hangt wel af van het protocol wat de usb C poort op je laptop ondersteunt. Een Thunderbolt 3 poort verstuurt bijvoorbeeld snel data, laadt de laptop op en je sluit zelfs een monitor aan via deze poort.
USB en industriële computers
Zowel USB Type-A-connectors als USB Type-C-connectors worden gebruikt om 5 Gbps- en 10 Gbps-verbindingen (USB 3.2 Gen 1 en Gen 2) te faciliteren. USB Type-C wordt ook gebruikt om de 20 Gbps- (USB 3.2 Gen 2×2), 40 Gbps- (USB4) en 80 Gbps-verbindingen (USB4 v2) te faciliteren.
Het maakt niet uit hoe-om je hem in je apparaat steekt, hij past altijd. Maar de USB-C heeft ook meerdere technische voordelen. Hij heeft een hogere overdrachtssnelheid en stroomtoevoer dan zijn voorgangers. Dat betekent dat je supersnel kunt opladen en gegevens kunt overdragen – zelfs tegelijk.
Een monitor heeft ook vaak meer dan één aansluiting beschikbaar. Iedere aansluiting heeft voor- en nadelen en de beste gebruikssituatie. Zo is DisplayPort de beste keuze voor gaming, biedt usb C voordelen tijdens het werken en komt hdmi nog altijd het meeste voor.
Het verschilt per apparaat wat jouw USB-C poort kan. Thunderbolt 3 is daarintegen een USB-C poort met een vast pakket aan functies (video-output, opladen, etc).De poortvorm is dus hetzelfde, namelijk rond. De twee zijn compatibel met elkaar, je kunt een USB-C apparaat uitsluiten op Thunderbolt 3 en andersom.
De richtlijn zal de USB-C-oplaadpoort verplicht stellen voor een groot aantal oplaadbare apparaten. Daardoor kunnen ze allemaal met dezelfde oplader worden opgeladen. Op producten zal een pictogram komen te staan zodat consumenten kunnen zien of er een oplader zit bij het apparaat dat ze kopen.
65W USB-C opladers
Veel moderne laptops en ultrabooks kunt u opladen met een USB-C oplader tot 65W. Onze USB-C opladers zijn universeel en geschikt voor alle compatibele apparaten tot 65W die op te laden zijn via een USB-C poort.
Niet alle USB-C-aansluitingen zijn hetzelfde
Let goed op met een universele poort: de USB-C-stekker alleen zegt nog niets over het gebruikte protocol. Er zijn bijvoorbeeld ook USB-kabels die alleen volgens USB 2.0- of USB 3.0-specificatie werken.
Kwalitatief goede USB C kabels van groot belang
Het is van groot belang dat wanneer je USB-C kabels koopt dat deze van goede kwaliteit zijn. Door de hogere stroomsterktes, er kan wel tot 100Watt over de kabel lopen, én de snelheid voor data zijn er controllerchips nodig in de connector.
USB type C, ofwel USB-C, is de upcoming standaard voor aansluitingen en opladen van Laptops, Computers, Tablets en Smartphones. Anders dan de USB type A en B heeft USB-C geen boven of onderkant. Het grootste verschil tussen USB-C en andere types USB is de snelheid van data-overdracht.
Gemaakt voor snelheid
De overdrachtsnelheden kunnen oplopen tot 5 Gbit/s, in tegenstelling tot de 480 Mbit/s van USB 2.0. Dit betekent dat USB 3.0 theoretisch tot tien keer sneller is dan diens voorganger.
iPhones zijn prachtige telefoons, maar kunnen qua opladen nog wel het een en ander van Android-telefoons leren. Usb-c kan hierbij helpen, want deze techniek kan hogere hoeveelheden stroom doorlaten. Je raadt het al: daardoor zit je iPhone-accu in de toekomst sneller vol. Neem nou de OnePlus 10 Pro.
Apple niet tegen usb-c, wel tegen plicht
Apple is fel tegenstander van de Europese verplichting van usb-c. Volgens Apple lijdt de innovatie onder het opleggen van zulke beperkingen. Lightning werd in 2012 door Apple geïntroduceerd als kleinere, plattere laad- en datapoort.
Vanaf eind 2024 mogen gadgets als smartphones, tablets en accessoires alleen worden verkocht in de EU als die voorzien zijn van een usb-c-poort voor opladen. De EU wil daarmee de wildgroei aan verschillende opladers terugdringen, en daarmee ook het elektronisch afval.