Ondanks dat u bij ziekte misschien minder in beweging bent, heeft u toch veel energie nodig om verlies van spieren tegen te gaan. Als u minder energie binnen krijgt dan u nodig heeft, valt u af en als u evenveel binnen krijgt als u nodig heeft, dan blijft u op gewicht.
Als je ziek bent verbruikt het lichaam meer energie en voedingsstoffen dan wanneer je gezond bent. Extra redenen waardoor je vaak ook minder kunt eten zijn: minder eetlust, misselijkheid, pijnklachten, smaakverlies, vermoeidheid, benauwdheid en emoties (zoals verdriet).
Als je een flinke griep te pakken hebt, moet je misschien helemaal niet aan eten denken. Toch is het goed om te proberen wat kleine beetjes te eten, zodat je lichaam voldoende energie houdt om te herstellen. Kies voor makkelijk te verteren voedsel, zoals bouillon, zacht fruit, gekookte groente of havermout.
In sommige gevallen kan aanhoudende honger een symptoom zijn van een onderliggende medische aandoening zoals hyperthyreoïdie, diabetes of polycysteus ovariumsyndroom (PCOS). Het is raadzaam om medische evaluatie te overwegen als het probleem aanhoudt, vooral als dit samengaat met andere symptomen.
Enkele oorzaken van constante honger zijn eetgedrag, niet genoeg eiwitten of gezonde vetten eten, langdurige stress, vaak meer calorieën verbranden dan je verbruikt, bepaalde medicijnen gebruiken en een onderliggende medische aandoening hebben. Te snel eten kan een hongerig gevoel veroorzaken.
Wanneer ziekte toeslaat, springt ons immuunsysteem in actie, wat extra energie vereist om indringers te bestrijden. Deze verhoogde activiteit leidt vaak tot een toename van onze stofwisselingssnelheid, energiebehoeften en voedingsbehoeften. Zoete lekkernijen en koolhydraten zijn snelle bronnen van energie, die aan deze toegenomen vraag voldoen.
Vaak is de oorzaak van een constant hongergevoel een ongebalanceerde en/of eenzijdige voeding. Zo'n voeding zorgt voor onvoldoende verzadiging én hoge insulinespiegels in het bloed. Hiermee ontstaat een continue vraag naar suikers/koolhydraten om de insuline wat te doen te geven, zodat je constant honger ervaart.
Hoe voelt hyperfagie? De symptomen van hyperfagie zijn anders dan normale hongersignalen die iemand kan ervaren na een paar uur niet gegeten te hebben. Iemand met hyperfagie of polyfagie kan intense of constante honger ervaren, moeite hebben met een vol gevoel na een maaltijd en vaak te veel eten .
Het belangrijkste doel van honger is om je lichaam te voorzien van voedingstoffen en de nodige energie om optimaal te kunnen blijven functioneren. Wanneer je bijvoorbeeld veel sport en te weinig eet, dan zal je meer honger krijgen, omdat je lichaam simpelweg meer energie nodig heeft.
“Als je ziek bent tijdens een beperkte periode, is het vaak makkelijker om de eiwitten, vetten en suikers te bereiken met iets wat normaal gezien als ongezond beschouwd zou worden. Dus bij een acute ziekte, gedurende een korte periode, is een hamburger gezonder dan een salade met tomaat”, licht Dewaele toe.
Cafeïnehoudende dranken: koffie, zwarte thee en frisdrank kunnen je nog meer uitdrogen. Frisdrank bevat bovendien veel suiker. Harde crackers en krokante chips kunnen hoest en keelpijn verergeren. Bewerkte voedingsmiddelen: hoe meer bewerkt voedsel is, hoe minder voedingsstoffen je binnenkrijgt.
Douchen met een verkoudheid? Als je koorts hebt, is het gewoon te laat om het immuunsysteem te versterken met koude douches. In dat geval moet je in het algemeen niet koud douchen. Als je verkouden bent zonder een griepachtige infectie te hebben, moet je douchen bij een aangename temperatuur.
Uw Basal Metabolic Rate (BMR), de calorieën die u moet verbranden om te leven, stijgt met ongeveer 7% voor elke 0,5C of 1,0F boven normaal dat uw lichaamstemperatuur stijgt . Om dat in perspectief te plaatsen, een 2C of 4F boven normale lichaamstemperatuur, kan oplopen tot 623 extra calorieën per dag, voor iemand met een BMR van 2000 calorieën.
Wat de misselijkheid ook kan verminderen, zijn zetmeelrijke voedingsmiddelen.Eet dus crackers, pretzels of naturel chips, als je er trek in hebt.
Normaal gesproken blijft voedsel ongeveer 3 uur in de maag voordat het wordt afgegeven aan de dunne darm. Vetrijk en/of vezelrijk voedsel blijft meestal langer dan 3 uur in de maag.
Ga op zoek naar afleiding en doe iets actiefs dat niets met eten te maken heeft op het moment dat je honger of trek hebt zoals; surfen op het internet, het spelen van een spelletje of het lezen van een boek. Of nog beter; beweeg je lichaam. Dit is een van de beste manieren om van je hongergevoel af te komen.
Als je moe bent kun je meer trek ervaren, je lichaam vraagt om energie. Uit onderzoek blijkt dat wie te weinig slaapt meer hongerhormoon en minder verzadigingshormoon in het bloed heeft.
Een deel van de honger wordt veroorzaakt door een hongersnood, crisis, natuurramp of oorlog: acute honger. Maar meestal is honger chronisch: mensen eten dag in dag uit, jaar na jaar en generatie na generatie te weinig of te eenzijdig.
Mensen met het Prader-Willi-syndroom willen de hele tijd eten omdat ze zich nooit vol voelen. Dit wordt hyperfagie genoemd. Als gevolg hiervan vinden ze het meestal moeilijk om hun gewicht te beheersen. Veel complicaties van het Prader-Willi-syndroom zijn te wijten aan obesitas.
Eetlustremmers kunnen op verschillende manieren werken. Soms gaat het om vezels die in de maag opzwellen (door water) en de maag vullen. Andere stof laten de hersenen geloven dat we geen honger hebben. Weer anderen zorgen voor een langzamere vertering.
De allerbeste oplossing om een hongerklop te verhelpen is het te voorkomen. Je voorkomt een hongerklop door op tijd te eten tijdens de training of wedstrijd. Wanneer de duur langer is dan 75 minuten is het van belang dat je tijdig de koolhydraten gaat aanvullen.
De lichaamshonger is de 'echte' honger. Dat is het biologische signaal vanuit het lichaam dat er de behoefte aan eten is. Je kunt dit bijvoorbeeld herkennen aan een rommelende maag, hoofdpijn, een trillerig gevoel, een misselijk gevoel of een verminderde concentratie.