Het lijkt wel alsof er nergens in huis zoveel stof tevoorschijn komt als in de slaapkamer. Of lijkt dat niet alleen zo? Dat dus, want in de slaapkamer ontstaat doorgaans meer stof dan elders in het huis. Dat komt omdat stof deels van je (gedragen) kleding afkomt en het bed vaak ook een grote bron van stof is.
Deze minuscule fijnstofdeeltjes zijn allesbehalve onschadelijk voor de gezondheid. Het gaat om onder andere pollen, mijtuitwerpselen, bacteriën en schimmelsporen. Deze deeltjes kunnen doordringen tot diep in onze longen en de luchtwegen irriteren.
De keuken is zelfs in opgeruimde, schoongemaakte huizen vaak de smerigste plek. Bovendien bevinden zich hier naar verhouding veel bacteriën die mensen ziek kunnen maken, zoals de e. coli-bacterie die u wellicht ook kent als de poepbacterie. Daarvan kunnen mensen onder andere diarree krijgen.
Ruim regelmatig op.
Snuisterijtjes staan misschien gezellig, maar trekken ook veel stof aan en zijn lastig schoon te maken. Spullen die je in afgesloten dozen, laden of dichte kasten bewaart worden lang niet zo snel stoffig. Daarnaast is een opgeruimd huis sneller en makkelijker schoon te maken.
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Keuken: iedere dag na het afwassen, eens per maand grondig. Stofzuigen: iedere dag beneden, eens per week ook boven. Vloer dweilen: om de dag, eens per week boven. Beddengoed verschonen: laatste tijd iedere week, voorheen om de twee weken.
Voor een fris huis moet je elke week afstoffen.
Je herkent het vast wel: als je een stoffige ruimte betreed stinkt het een beetje en wanneer je diep inademt moet je meteen drie keer niezen. Kortom, eens per week afstoffen en je huis is fris als maar wezen kan.
Ook onder het bed stofzuigen is een must. Heb jij opbergboxen of weekendtassen onder je bed liggen die je amper gebruikt of eronder vandaan haalt? Haal deze dan bij het stofzuigen er ook onder vandaan en stof ze af met een vochtige microvezeldoek. Je zult schrikken hoeveel stof erop deze spullen zit.
Door luchtstromen in huis ontstaan stofvlokken, die onderweg steeds meer stof oppikken. Dit hoopt zich vervolgens op, op een plek waar het stof weinig last heeft van luchtstromen of mensen. Daarom liggen er vaak onder de bank of in hoekjes van de kamer meer stofhopen.
Een goede bouwstofzuiger is geschikt om fijn bouwstof mee op te zuigen. Ook kan er gekozen worden om gebruik te maken van een oude stofzuiger. Gebruik liever geen kostbare huishoudstofzuiger, deze kan het zware werk niet aan. Sproei de vloer eerst licht met een plantenspuit.
Ze kunnen bijvoorbeeld kanker veroorzaken, of invloed hebben op je hormonen. Ook zijn er stoffen die bijvoorbeeld irriterend zijn voor je ogen of die kunnen ontploffen. Een stof kan ook gevaarlijk zijn voor het milieu. Planten of dieren kunnen er ziek van worden of doodgaan.
Het beste antwoord
Ik denk door de damp van het hete water, daardoor gaat al het aanwezige stof dwarrelen en door dat alles vochtig word van de stoom, dus deuren plankjes en muren, noem het maar op, blijft het stof plakken en zie je het gewoon erg goed.
De WC moet minimaal eens per week worden schoongemaakt. Afhankelijk van het aantal personen waarmee je in huis woont, moet de WC vaker schoongemaakt worden. Een keer per week is genoeg als je op jezelf woont of met z'n tweeën. Woon je met meer personen, dan adviseer ik de WC twee keer per week schoon te maken.
Hoe vaak schoonmaken? Ons advies is om de badkamer wekelijks een grote schoonmaakbeurt te geven. Na iedere bad- of douchebeurt of het gebruik van de wastafels, is het aan te raden om met een droge schone doek de oppervlakten droog te maken.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
Een schone slaapkamer ziet er aantrekkelijker uit en is bovendien beter voor je gezondheid. Je slaapkamer schoonmaken kun je dus het beste elke week doen. 2 á 3 keer per jaar doe je een grote schoonmaak. Een slaapkamer schoonmaken bestaat uit opruimen, bed verschonen, afstoffen en stofzuigen.
In de zomer wassen veel mensen elke maand hun ramen, terwijl ze dit in de winter elke 2 of 3 maanden doen. Hoe vaak je je ramen zeemt, heeft dus vooral te maken met hoe vies ze zijn en hoe snel jij je stoort aan vlekken en vingerafdrukken. Het is wel aan te raden om minimaal elke 3-4 maanden je ramen schoon te maken.
Grijze of witte pluisjes in de wasmachine kunnen veroorzaakt worden door een zakdoekje dat is achtergebleven in een broekzak, of door een kledingstuk dat van een pluizig materiaal gemaakt is. Deze vezels kunnen zich ook opstapelen in het filter van je wasmachine of droogtrommel.
Eventuele pluizen die achtergebleven zijn in de trommel, kunnen tijdens de volgende wasbeurt loskomen op de kleding. Pluizen in het deurrubber (manchet) kunnen bij een volgende wasbeurt loskomen op de kleding. Wanneer kleding of handdoeken beschadigd zijn, kunnen de vezels op de andere kledingstukken komen.