Brood kan twee weken in de vriezer worden bewaard. Na ontdooien komt het nog steeds vers over. Naarmate brood langer wordt bewaard in de vriezer gaat het steeds verder uitdrogen. Brood dat malser of vochtiger is, houdt het wat langer uit in de vriezer.
Kan brood in de diepvries beschimmelen? Kan bevroren brood schimmelen? Door de temperatuur in de koelkast kun je schimmels wel voorkomen, maar het brood wordt veel sneller oud. In tegenstelling tot de vriezer tast de koelkast het zetmeelgehalte in het brood aan, waardoor de textuur snel verandert.
“Het dan opeten is dus ideaal, al kan je het op dat moment ook invriezen – in een goede diepvrieszak. Je zal misschien een klein beetje kwaliteitsverlies hebben, maar het is nog altijd beter dan je brood twee, drie à vier dagen te laten liggen en het dan op te eten.”
Brood van de bakker
Als je een volledig brood invriest, kan dat gerust in de broodzak zelf. Vries je maar een deeltje in? Gebruik dan een diepvrieszakje of plastiekfolie.
Brood blijft 2 tot 4 dagen goed in je keukenkastje. In de koelkast wordt het sneller oud. Brood blijft langer vers in een afgesloten broodzak in een goed afsluitbare broodtrommel.
Leg de sneetjes op een bord en zet dit in de magnetron. Zorg ervoor dat de sneetjes niet overlappen. Zet de magnetron 10 tot 15 seconden aan. Laat het brood vooral niet te lang in de magnetron liggen; als het niet ontdooid is, kun je de magnetron altijd nog een paar seconden aanzetten.
De vuistregel is: je kunt voeding ongeveer drie maanden ingevroren bewaren zonder kwaliteitsverlies.
De meeste broodsoorten kun je slechts 1 maand invriezen, denk aan: witbrood, volkorenbrood en bruinbrood. Hoeveel dagen kun je brood buiten de vriezer bewaren? Dat is afhankelijk van het broodsoort. Sommige broden kun je enkele weken bewaren, terwijl andere na een kleine week al beschimmelen.
Een beetje een vreemd idee misschien: een katoenen zak in je vriezer leggen. Maar dit is dé oplossing voor het invriezen van brood. Kies bij voorkeur een broodzak van 100% katoen. Een gesneden brood in een katoenen zak invriezen is handig als je boterhammen per stuk ontdooit.
Reacties. De lucht in een vriezer wordt extra droog gehouden, zodat er zo weinig mogelijk rijp ontstaat. De droge lucht is er de oorzaak van dat het brood een beetje uitdroogt. De vepakking van het brood dient er voor te zorgen dat er geen migratie van vocht door de verpakking plaats kan vinden.
Volgens zeggen bevat vers (warm) brood stoffen die zwaar liggen op de maag o.i.d. en dat zorgt voor een slechtere spijsvertering.
Je kunt brood het best in een plastic zak in een afgesloten broodtrommel bewaren. Op deze manier blijft het het langst zacht en mals. Bewaar het brood in een papieren zak als je de voorkeur hebt voor een krokante korst. Bewaar brood niet in de koelkast.
Brood kan twee weken in de vriezer worden bewaard. Na ontdooien komt het nog steeds vers over. Naarmate brood langer wordt bewaard in de vriezer gaat het steeds verder uitdrogen.
Beschimmeld brood is in zijn geheel niet meer te eten. Gooi het brood direct weg om verdere verspreiding van schimmelsporen te voorkomen. Groene of zwarte broodschimmel bederft het brood, maar is niet gevaarlijk.
Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Verpak het brood zoveel mogelijk luchtdicht, bij voorkeur in plastic broodzakken. Papieren zakken kan ook, dat zijn de zakken van de bakker, maar deze kunnen bij het ontdooien wat nattig worden. Dus uit de zak halen bij het ontdooien.
Je kunt zelfgebakken kerststol heel prima vooruit maken en invriezen. Doe dat dan voordat je ze bestrooit met poedersuiker en nadat ze helemaal zijn afgekoeld. Haal ze dan met Kerst tijdig uit de vriezer, laat op kamertemperatuur ontdooien en piep ze heel kort (een minuut of 5) op, in een voorverwarmde oven (100C).
Deze ongebleekte katoenen broodzak is ideaal om je brood in te bewaren. Door het koordje aan de bovenzijde kun je de broodzak makkelijk dichtmaken. Het (zelfgebakken) brood blijft lekker vers en de broodzak is herbruikbaar en wasbaar. Het brood kun je ook in de katoenen broodzak in de vriezer bewaren.
Polypropyleen kan worden ingevroren, maar is gevoeliger voor breuk bij impact. Indien u de plastic bakjes thuis gaat gebruiken, of voor het verpakken van afhaal- en bezorgmaaltijden, kunt u gerust kiezen voor onze standaard plastic diepvriesbakjes.
Zet je ze te snel in de vriezer dan krijg je last van ijsvorming rond het product. Dat kan de kwaliteit van het product verslechteren en het is ook minder milieuvriendelijk. Kliekjes koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet.
Stokbroden zijn niet geschikt om te bewaren, ze moeten worden opgegeten op de dag dat ze gebakken worden. Mocht je het toch niet kunnen laten, stop ze dan goed luchtdicht verpakt in de vriezer.
Smakelijk is vriesbrand niet, maar u kunt de producten nog gewoon eten. Een kleine kanttekening, want de producten verliezen door de uitdroging wel hun smaak en structuur. Zeker vlees is hier gevoelig voor. Maar gooi ze niet weg, laat de producten rustig ontdooien en bereid ze zoals u gewend bent.
De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen. Doe je het langer, dan gaat het vlees anders smaken.
Rundvlees en kip kunt u het langst bewaren in de vriezer, namelijk tot 9 en 12 maanden.