Waarom zitten er lieveheersbeestjes in mijn huis? De kans is groot dat u lieveheersbeestjes in uw huis hebt aangetroffen tijdens de koudere maanden. Dat komt omdat ze in de winter een winterslaap houden, maar in de lente komen ze tevoorschijn als de temperaturen geleidelijk aan warmer worden.
Men zegt dat lieveheersbeestjes de parasieten op planten eten om anderen ertegen te beschermen. Daarom kan het zien van veel lieveheersbeestjes betekenen dat je bescherming nodig hebt. Probeer je muur te laten zakken en laat dierbaren je beschermen.
"Die zijn op zoek naar een plek om te overwinteren." En dus kruipen ze graag door gaatjes en kieren om jouw woning binnen te komen. De beestjes komen van nature niet in ons land voor, maar zijn hier ooit terechtgekomen, omdat ze werden gebruikt in kassen als natuurlijke vijand van bijvoorbeeld bladluizen.
Ze overwinteren in Azië oorspronkelijk in kalkrotsen, hoog in de bergen. In Nederland zijn geen bergen en de beestjes vinden in onze huizen en gebouwen een aardig alternatief.
Ruim bladeren en stengels niet op, voor lieveheersbeestjes is dit de ideale beschutting tijdens de winter. Zorg voor een gevarieerde beplanting in je tuin. Meidoorn, linde en hazelaar zijn populair bij lieveheersbeestjes.
Lieveheersbeestjes zijn dol op bladluizen. En dat weten die laatste maar al te goed. Zodra ze de geur oppikken van hun vijand, weten de bladluizen welke planten ze moeten vermijden.
Laat lieveheersbeestjes zitten
Ze verkiezen licht gekleurde oppervlakken, liefst met wat zonnewarmte erop. Dat kan een berkenboom zijn, maar evengoed een huis of appartementsgebouw. Via gaten en kieren kruipen ze naar binnen, om pas in de lente weer tevoorschijn te komen.
Ei. Eieren worden meestal in groep afgelegd, geel-oranje rechtopstaande eitjes, enkele millimeters groot, in een cluster aan de onderkant van bladeren, in de buurt van bladluizen. Een vrouwelijk lieveheersbeestje kan 20 tot 50 eitjes per dag afleggen.
Zoals bij veel insecten en plaagdieren is het belangrijk om kiertjes, gaatjes en ingangen van buiten naar binnen af te dichten. Voor insecten zoals het lieveheersbeestje zijn het vaak de ruimtes onder de deuren en rond leidingen waardoor zij naar binnen kunnen kruipen.
Op zoek naar kieren en naden. Huizen zijn voor de beestjes een perfecte overwinterplaats, het is er lekker warm en beschut. Tijdens het overwinteren eten de lieveheersbeestjes niks en planten zich ook niet voort. Het grootste deel van de tijd zitten ze stil en teruggetrokken in een hoekje.
Verder zijn de lieveheersbeestjes dol op de pollen van verschillende kruiden, zoals bieslook, dille, knoflook, munt, mosterd en nog veel meer.Maar ook op paardenbloemen en klaprozen. Dit noem je een echte win-winsituatie. Zo heb jij namelijk verse kruiden en de lieveheersbeestjes die de bladluizen eten!
Op zonnige dagen in het najaar (vooral in oktober) gaan volwassen lieveheersbeestjes massaal op de vleugels, op zoek naar plaatsen om te overwinteren. Daarbij landen ze op door de zon beschenen oppervlakken waarbij ze een voorkeur hebben voor lichtgekleurde, hoge gebouwen, in buitengebieden, maar ook in de stad.
Sommigen denken ook dat gele lieveheersbeestjes wel giftig zijn en de rode niet. Maar niets is dus minder waar. Elk lieveheersbeestje is giftig in meer of mindere mate. Er wordt gezegd 'hoe feller de kleur, hoe giftiger het lieveheersbeestje'.
Nee, lieveheersbeestjes zijn niet gevaarlijk. Ze kunnen wel bijten maar doen dit zelden. Steken kunnen ze niet en ze zijn ook niet giftig. De gele vloeistof die ze kunnen afscheiden is wel erg bitter en kan je maar beter van je handen wassen.
Dit is voornamelijk bladluis en schildluis maar andere kleine diertjes zoals kleine larven van andere insecten, bladhaantjes, trips en spintmijten worden eveneens gegeten. Ook eieren van vlinders en jonge rupsen kunnen op het menu staan.
Lieveheersbeestjes staan ook voor vruchtbaarheid en bescherming. Als je net verliefd bent, en je ziet overal lieveheersbeestjes, dan zou dit een teken kunnen zijn dat je je ware liefde hebt gevonden. Ook kan het betekenen dat je binnenkort een potentiële liefde tegen zult komen.
Mieren zijn voor de meeste larven en volwassen lieveheersbeestjes geduchte vijanden.
De meeste lieveheersbeestjes leven ongeveer een jaar. Het aantal stippen zegt dus niets over de leeftijd. De kleur en de vlekken op de dekschilden spelen wel een belangrijke rol bij het op naam brengen van de verschillende soorten lieveheersbeestjes.
De meeste inheemse lieveheersbeestjes overwinteren buiten in de natuur in de strooisellaag, tussen afgestorven plantendelen, in groenblijvende heesters (vb brem, conifeer, skimmia,..) of in spleten in de schors van loofbomen of coniferen, in de bodem, in dood hout, in mos of graspollen, afhankelijk van de soort.
Kantoorgebouwen en woningen vormen welkome overwinterplekken voor één van onze lievelingen: lieveheersbeestjes. Op zoek naar beschutting om de kou te overleven vinden ze altijd wel een plekje waar ze niemand kwaad doen. Als het weer kouder wordt kunnen zij soms wel met honderden tegelijk aangetroffen worden in huis.
Over het lieveheersbeestje
Het lieveheersbeestje is een nuttig diertje, niet alleen voor de natuur, maar ook voor jou! Een lieveheersbeestje is namelijk een bladluiseter. Bladluizen eten namelijk veel van jouw planten en kunnen deze ontdoen van blad, nectar en andere plantensappen.
De zevenstip is een grotere soort (5 tot 8 millimeter). De enige soort die bijna sprekend op het zevenstippelig lieveheersbeestje lijkt, is de zeldzame soort het schitterend lieveheersbeestje.
Het aantal stipjes blijft hun hele leven hetzelfde. Er zijn soorten die 2 stipjes hebben maar ook die er wel 24 op hun schildje hebben. Hoeveel stipjes hebben de lieveheersbeestjes bij jou in de tuin?