Langdurig zitten, overgewicht, overbelasting een blessure of een val/trauma kunnen allemaal oorzaken zijn van pijn in de bil. Het kan zijn dat u last heeft van zenuwpijn, spierpijn of een ontsteking. De pijn kan zowel geleidelijk als acuut (door een val of verkeerde beweging) optreden.
Gezond eten en regelmatig bewegen helpen hierbij. Wandelen is heel goed! Je kunt ook zorgen dat de spieren soepel blijven door zelfmassage, warmte en rustige rekoefeningen. De oorzaak van bilpijn ligt meestal bij een ader of een zenuw die onder druk staat.
Symptomen van het piriformis syndroom
Mensen met het piriformis syndroom klagen vaak over een doffe pijn in het diepe bovenste deel van de bil. Lang zitten is pijnlijk en ook het met gestrekte benen voorover hangen kan de pijn oproepen. Vaak is er uitstraling naar been/hamstrings en is er sprake van krachtverlies.
Denk hierbij aan pijn in de bil met een eventuele uitstraling naar de heup en het been of zelfs lage rugklachten. Daarnaast kan het zorgen voor tintelingen in dit gebied, soms wel tot aan de voet. De klachten kunnen toenemen bij bepaalde houdingen en/of bewegingen.
Meestal veroorzaakt door overbelasting of lang zitten zonder vooraf te stretchen. Wat de aanvankelijke oorzaak ook is, behandelmethodes zijn belangrijk om de pijnlijke symptomen van piriformis syndroom te verlichten en te helpen de aandoening te genezen.
Koelen met ijs en niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen (ibuprofen, naproxen) kunnen helpen. Sommige mensen krijgen verlichting van een injectie met corticosteroïden. Daarnaast is rust belangrijk. Dit kan alleen erg lastig zijn omdat het moeilijk is om zitten volledig te vermijden.
Ga zitten en zorg dat de zolen van je voeten elkaar raken. Kruis je armen en laat je handen rusten op het andere been. Druk beide knieën naar beneden in de richting van de vloer totdat je het voelt rekken in de dijen. Houd dit 30 seconden vast, ontspan enkele seconden en herhaal deze oefening maximaal 5 keer.
Wandelen is een goede manier om in beweging te zijn en de spieren rondom bekken en heupen te versterken.
Artrose van de heup begint met stijfheid en pijn bij bewegen. De pijn zit vooral in uw lies, bovenbeen en bil. Soms voelt u het zelfs tot in de knie. De pijn is het ergst wanneer u na rust weer in beweging komt (startpijn of ochtendstijfheid).
Heupklachten zijn vaak het gevolg van een ontsteking van de slijmbeurs en/of de pezen in het heupgewricht. De ontsteking ontstaat doordat de slijmbeurs in de verdrukking raakt. Een ontsteking ontstaat vaak na overbelasting of na een val.
Bij zenuwpijn voelt u een tintelende, prikkelende, branderige pijn. U kunt heftige pijnscheuten hebben. Mensen beschrijven dit ook wel als 'elektrische' of 'schietende' pijn. De pijn blijft vaak lang: weken of maanden.
Piriformis Syndroom behandeling
Met een snelle behandeling zijn de klachten meestal binnen een paar weken weer verdwenen. Als het Piriformis Syndroom in een later stadium wordt vastgesteld, dan kan deze aandoening chronisch worden.
Een zenuw kan tijdelijk uitgeschakeld worden door een verkeerde houding zoals bij een 'slapende' hand of voet of bij een gekneusde zenuw na een harde klap of hoge druk van buitenaf. Deze vormen van zenuwbeschadiging gaan na enige tijd vanzelf weer over.
Bij heuppijn kunt u uitstralende pijn ervaren aan de voorkant en zijkant van uw bovenbeen tot aan de knie. Heupklachten kunnen ook gepaard gaan met liesklachten; meestal is dat een gevolg van belasting. Daarnaast kunt u last hebben van ochtendstijfheid die meestal binnen één uur na het opstaan verdwijnt.
De pijn zit vooral aan de zijkant van uw heup. U voelt het meestal rondom het botuitsteeksel bovenaan de buitenkant van uw bovenbeen. Soms trekt de pijn door naar beneden. U voelt het dan aan de zijkant van uw hele bovenbeen, tot aan de knie of nog lager.
Ischias varieert van een licht zeurende pijn in de bil tot hevig stekende pijn in de bil en het been. Ischias begint vaak in de onderrug en/of bil en wanneer de aandoening verergert, volgt uitstraling naar het been en soms ook naar de kuit en de tenen.
Zo komt het vaker voor bij vrouwen vanaf 45 jaar. Door fit en actief te blijven en ervoor te zorgen dat u niet te zwaar bent, kunt u het risico op artrose zo klein mogelijk houden. Bij reuma of gewrichtsontstekingen is het lastig slijtage van de heup te voorkomen.
In melk zit namelijk calcium, wat de botten en het kraakbeen kan versterken. Ditzelfde geldt voor het eten van kaas, maar bleek niet van toepassing te zijn bij de consumptie van yoghurt. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het American College of Rheumatology [1].
Slechts een half uurtje wandelen per dag doet wonderen voor je gezondheid. Het is goed voor je hart, longen, spieren en botten. Ook zorgt een half uur per dag wandelen voor een lager cholesterolgehalte en een lagere bloeddruk.
Als je elke dag 5 km stapt verbrand je ongeveer 300 calorieën per dag.” Om een kilo lichaamsvet te verliezen moet je zo'n 7.000 calorieën verbranden. Als je dus iedere dag 5 km stapt, verbrand je op een week tijd 2.100 calorieën en op een maand tijd 8.400 calorieën.
Bij het piriformis syndroom, ook wel ischias genoemd, ontstaat er in de bilregio een inklemming van de zenuw die naar de achterzijde van het been loopt (nervus ischiadicus). Bij deze inklemming is meestal de piriformis betrokken.
Het overige neurologisch onderzoek is normaal. Aanvullend onderzoek (MRI-LSWK, MRI bekken en EMG (spieronderzoek), toont een subtiel in omvang toegenomen linker musculus piriformis (diep liggende bilspier).
Regelmatige lichaamsbeweging is dus belangrijk. Wandelen is een uitstekende manier om ischiasklachten te verminderen. Het is ontspannend en heeft daardoor ook weer een positief effect op het herstel. Fietsen wordt minder aangeraden, aangezien fietsen de bilspieren en zenuwen af kan knellen.