Laagopgeleide vrouwen, (ex-)rooksters en vrouwen met angst, stress en depressieve klachten lopen ook meer kans op langdurige opvliegers. Bij langdurige klachten dient men ook aan andere oorzaken te denken, zoals overmatig alcoholgebruik, medicatiebijwerkingen of een angst- of paniekstoornis.
Een hysterectomie, roken en drinken zijn voorspellers van het ervaren van opvliegers en nachtzweten op een willekeurig moment. Stress, hysterectomie, depressie, het aantal jaar sinds de laatste menstruatie en een lager opleidingsniveau bleken voorspellers voor zweetaanvallen op dit moment.
De klachten duren vaak wel 8 jaar en 10% van de vrouwen heeft zelfs 12 jaar na de laatste menstruatie nog opvliegers. Het hormonaal behandelen van klachten dient zo kort mogelijk te zijn in verband met bijwerkingen. Het NHG-Standpunt Hormoongebruik in de overgang uit 2006 adviseert een halfjaar na aanvang te stoppen.
Ook kan het overgangsproces versneld worden. Borstkanker is overigens niet de enige ziekte die opvliegers veroorzaakt bij mannen en vrouwen. Mensen met een te snel werkende schildklier (ook wel bekend als hyperthyreoïdie) kunnen als gevolg hiervan last krijgen van warmte-aanvallen.
Opvliegers kunnen vooral 's nachts erg vervelend zijn, maar zijn niet gevaarlijk. Opvliegers zijn plotselinge golven van warmte in je lichaam. Opvliegers kunnen 30 seconden tot enkele minuten duren en komen voor bij vrouwen in de overgang.
Opvliegers kunnen op elk willekeurig moment optreden, maar ook uitgelokt worden door bijvoorbeeld stress of alcohol. Sommige vrouwen hebben er slechts af en toe last van, andere vrouwen hebben ze wel 10 tot 20x per dag.
Als opvliegers heel hinderlijk worden, kan de arts hormonen voorschrijven om de opvliegers te voorkomen. Artsen schrijven clonidine voor aan vrouwen die opvliegers hebben en geen hormonen mogen gebruiken, zoals bij vrouwen met borstkanker.
De overgang is officieel pas voorbij als u een jaar lang geen menstruaties meer hebt gehad. Een kwart van alle vrouwen krijgt tijdens de overgang klachten die het dagelijks leven behoorlijk kunnen verstoren. De overgang is echter een natuurlijke fase in het leven van iedere vrouw.
De darmen worden minder sterk en er worden minder spijsverteringssappen aangemaakt. Ook kan je in de overgang meer vocht vasthouden waardoor je ook het gevoel kan krijgen dat je een opgezette buik hebt.
Het nachtzweten kan worden veroorzaakt doordat je een te warme pyjama draagt tijdens het slapen of dat de ruimte te warm is. Daarnaast kunnen ook bepaalde medicatie en voeding een rol spelen. We horen ook geregeld van vrouwen in de overgang dat zij 's nachts meer transpireren dan ze voorheen deden.
Verergeren van typische overgangsklachten
De klachten kunnen erger worden door het eten van suiker. Het verergert vooral de typische overgangsklachten zoals opvliegers en nachtzweten. Niet alleen heeft suiker invloed op de hevigheid van de opvliegers, maar ook op de frequentie.
Kruiden als duindoorn, aloë vera en zwarte bes bieden hier soelaas. Dan nu de meest vervelende klacht waarmee vrouwen te maken kunnen krijgen tijdens de menopauze: opvliegers. Salie werkt zeer goed tegen opvliegers.
Na de laatste menstruatie kan een vrouw rekenen op nog eens 4,5 jaar hinderlijke opvliegers, terwijl een op de vijf vrouwen er tien jaar last van houdt. Vrouwen die vasomotorische klachten krijgen voordat hun menstruatie onregelmatig wordt, hebben het langst klachten.
Opvliegers komen met name door de daling van het oestrogeen. Je zou bij je huisarts kunnen informeren naar hormoontherapie, hormonale medicijnen, niet-hormonale medicijnen en homeopathische middelen; Let op je ademhaling. Door een rustige ademhaling kun je een opvlieger voorkomen of verminderen.
De postmenopauze is de periode die volgt op de menopauze (je laatste menstruatie). Je eicellen zijn op, je hebt geen menstruaties meer en je eierstokken maken geen hormonen meer aan. Je lichaam heeft de overgang van vruchtbaarheid naar onvruchtbaarheid gemaakt.
Gemiddeld is dat bij vrouwen als ze 51 jaar zijn. De overgang zijn de jaren rondom de laatste ongesteldheid.
Je hypofyse krijgt door de hormoonwisselingen soms een verkeerd signaal binnen, waardoor hij het idee krijgt dat je lichaam oververhit is. Je bloedvaten gaan onmiddellijk wijd open om de warmte kwijt te raken: je hebt een opvlieger.
Opvliegers zijn plotselinge warmteaanvallen die gepaard kunnen gaan met een rood gezicht, rode nek of hals en een koortsig gevoel. Ook kunt u last krijgen van hevig transpireren. Hier leest u meer over de oorzaken van opvliegers en wat u er aan kunt doen.
Eetbuien, verandering eetlust. Meer dorst dan normaal, veel urineren. Vocht vasthouden. Spijsverteringsproblemen, opgeblazen gevoel.
Kunnen opvliegers op oudere leeftijd nog steeds voorkomen? Het antwoord is: ja. Veel vrouwen hebben tot lang ná de overgang nog last van opvliegers. En opvallend: ook mannen kunnen op latere leeftijd last hebben van opvliegers.
Eet dus bij voorkeur tijdens de overgang groenten als bloemkool, broccoli, spruiten, radijs, boerenkool, Chinese kool en witte kool. Ook lijnzaad is rijk aan isoflavonen. Die dit door bijvoorbeeld de yoghurt.
De klachten komen ook voor als bijwerkingen van medicijnen (nitraten, antidepressiva, gosereline bij mannen). Opvliegers komen ook voor bij in de huisartsenpraktijk zelden voorkomende aandoeningen zoals een carcinoïd of feochromocytoom.
De overgang kan heel eenvoudig worden gediagnosticeerd door uw arts. Houd hierbij het volgende in uw achterhoofd. Waarheid #1: Huisartsen kunnen u helpen om vast te stellen dat de overgang is begonnen, op basis van opvliegers, stemmingswisselingen en desgewenst een bloedtest.