Check altijd de mate van oneffenheden in je basisvloer. Heb je een gladde betonnen vloer, dan kun je volstaan met een dunne ondervloer op rol, eventueel met vochtscherm. Leg je de vloer op een vloer met veel oneffenheden groter dan 2/3 mm, dan kies je voor clickplaten bij oneffenheden.
Bij het kiezen van de juiste ondervloer moet je rekening houden met meerdere aspecten, waaronder wat voor soort vloer je gaat leggen, wat het egaliserend vermogen moet zijn, of het vochtbestendig moet zijn, of het geluidsreducerend moet zijn en of het geschikt moet zijn voor vloerverwarming/-verkoeling.
Zoals eerder gezegd hebben de meeste laminaatvloeren een dikte tussen de 6 mm en 15 mm. Daarbij heb je de keuze uit diverse soorten ondervloeren met een variërende dikte tussen de 1,5 mm en 7 mm. De dikte van laminaat met een ondervloer samen zal dus tussen de 7,5 mm tot 22 mm liggen.
Een egaliserende, isolerende ondervloer mag daarom niet ontbreken! Een vochtwerende en dampdichte ondervloer verlengt de levensduur van je laminaatvloer. De geluiddempende en warmte-isolerende eigenschappen zorgen tegelijkertijd voor meer woonplezier.
In tegenstelling tot echt houten vloeren, is laminaat gemaakt van dun en flexibel materiaal. Je hebt dan ook een ondervloer nodig om de vloer te verstevigen. Bovendien heeft een ondervloer nog extra voordelen, zoals (geluid)demping en betere isolatie.
Wat betreft verminderen van het loopgeluid presteren juist de iets dunnere ondervloeren beter dan de dikkere. PVC, LVT, SPC en vinylvloeren dempen van nature beter het geluid. Het loopgeluid is bij deze vloeren, zelfs zonder ondervloer, veel minder dan op een laminaat- of houten vloer.
Ja, er moet altijd een ondervloer onder een click pvc of laminaatvloer geplaatst worden. Een uitzondering is een PVC klikvloer met aangehechte onderlaag, zoals alle COREtec en Aspecta pvc-vloeren. Een bestaande ondervloer hergebruiken heeft niet onze voorkeur.
Heb je een gladde betonnen vloer, dan kun je volstaan met een dunne ondervloer op rol, eventueel met vochtscherm. Leg je de vloer op een vloer met veel oneffenheden groter dan 2/3 mm, dan kies je voor clickplaten bij oneffenheden. Oneffenheden die groter zijn dan 7 mm, dien je eerst te vullen.
Wij adviseren echter niet om meerdere platen op elkaar te gebruiken omdat er dan teveel vering op de clickverbinding komt.
Isolatie is gewenst tegen de kou en de beste keus is de 6mm XPS ondervloer. XPS ondervloeren isoleren heel goed, maar hebben geen loopgeluid reductie.
De norm van een geluiddempende ondervloer was 10dB. Geeft de ondervloer meer demping dan 10dB, dan nog krijgt de ondervloer een certificatie van 10dB. Het is enorm moeilijk om demping, een stabiele ondervloer die ook egaliseert te produceren. De norm voor appartementen ligt dus hoog met een 10dB norm.
Omdat laminaat is opgebouwd uit hout, zal de vloer uitzetten of krimpen bij verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid. Een ondervloer voor laminaat die vochtwerend en warmte isolerend is kan dit probleem verhelpen. Voor isolerende ondervloeren zonder vochtscherm, kan dit er apart bijgekocht worden.
Warmte isolatie
Indien u wel vloerverwarming heeft is een ondervloer met goede warmte doorlaatbaarheid aan te raden. Denk hierbij aan de Premium Line-R, deze ondervloer heeft de beste warmte geleiding en het minste rendementsverlies.
Gebruik folie als je pakket of (hout) laminaat legt in combinatie met ondervloerplaten. Dit folie is vochtwerend en beschermt je houten vloer.
Een geluiddempende ondervloer kan je leggen onder laminaat, PVC, vinyl of parket. Het grootste voordeel van een geluiddempende ondervloer is dat het contactgeluid aanzienlijk vermindert. Zo ook zijn de voordelen dat het egaliserend, vochtisolerend en geluidsisolerend werkt alsook een thermische isolatie bezit.
Om een mooie laminaatvloer te kunnen leggen, is het noodzakelijk dat de ondervloer mooi glad en even is. In sommige gevallen is het nodig om de ondervloer te egaliseren. Na het egaliseren is de vloer geschikt voor het laten leggen van het nieuwe (klik)laminaat.
Een dampscherm (of vochtscherm) is een kunststof folie (meestal polyethyleen, ook bekend als PE-folie) die voorkomt dat er vocht van de ondergrond in de laminaatvloer terecht komt. Onmisbaar wanneer je laminaat legt op een minerale ondergrond zoals cement of beton.
Bij een appartement raden wij u een ondervloer 10db aan.
Vinyl is een relatief dunne en soepele vloer, wat gunstig is voor de warmteoverdracht. Wel is het van belang dat het vinyl volledig wordt verlijmd op je ondervloer.
Koopt u klik PVC? Dan zijn ondervloerplaten hiervoor uitermate geschikt. U kunt kiezen voor zowel groene platen als Fini platen. Deze ondervloeren egaliseren perfect en zorgen ook voor een goede demping.
Een PVC vloer maakt een stuk minder geluid dan bijvoorbeeld een laminaatvloer. Waarom? PVC vloeren worden direct aan de ondervloer of grond bevestigd: laminaatvloeren worden vaak zwevend gelegd en maken daardoor meer geluid.
Rol de ondervloer uit met de aluminiumkant (Aluline) of gouden zijde (Goldline) naar boven. Laat de ondervloer rondom iets tegen de muren oplopen en snijd het rondom op 1 cm hoogte af. Plak de naden af met aluminiumtape, zodat de ondervloer goed blijft liggen. Aluminiumtape is los te koop bij de bouwmarkt.