Slakken houden van een vochtig klimaat. Daarom zijn ze vaak te vinden in oudere, slecht geventileerde woningen en donkere, vochtige kruipruimtes. Als u slakken in uw kruipruimte heeft, is de ruimte vaak bijzonder vochtig.Dit kan komen door lekkages, onvoldoende ventilatie, hoog grondwater of rioolproblemen.
Om dit te voorkomen, kruipen slakken graag in vochtige ruimtes. Denk bijvoorbeeld aan je kruipruimte, badkamer of keuken. Ze kruipen door de kleinste kiertjes en gaatjes met hun flexibele lichaam. Daarom zijn vochtige huizen perfect voor slakken.
Slakken trekken er massaal op uit
Dat komt omdat de omstandigheden heel erg gunstig zijn: het is vochtig, daar houden slakken heel erg van, er is nu volop voedsel en het is warm, daar gedijen ze goed bij. Onder deze omstandigheden kunnen ze snel groeien en komen ze graag tevoorschijn.
Slakken verschuilen zich graag op ruige, donkere, vochtige plekjes en in hoog gras. Vermijd dergelijke schuilplaatsen en vermijd tuinafval. Hang nestkastjes om natuurlijke vijanden aan te trekken. Merels en lijsters hebben slakken op hun menu staan.
Hoe doden? Echte die-hards knippen ze met een scherpe schaar doormidden (ð¤¢). Krijg jij dat echt niet voor elkaar, dan kun je ze ook verdrinken in bier, suikerwater of flink heet water. Of verzamel ze in een bakje met deksel en zet dat in de vriezer.
Zorg voor hindernissen waar slakken niet over heen kunnen, waaronder scherp zand, sparrennaalden, schelpengrit, fijngemaakte eierschalen en schelpen, zaagsel, kaf, houtas, lavagruis, dolomiet, koffieprut (hoe meer cafeïne, hoe beter de werking), zeewier, ongebluste kalk op jouw paadjes, hennepstrooisel of cacaodoppen.
De meeste naaktslakken zijn tweeslachtig, waardoor één naaktslak een paar honderd eitjes per jaar kan leggen! Ze leggen hun eitjes in groepjes van 20 tot 40 op de bodem of onder plantafval. Slechts een paar weken later komt al een nieuwe slak uit het eitje.
De naaktslak is niet schadelijk voor mensen, zolang je hem niet opeet. Welke planten zijn gevoelig?
Landslakken bijten of steken niet en het slijm is gemakkelijk af te wassen (het zou volgens sommige bronnen zelfs geneeskrachtig zijn en tegen rimpels werken). Kleinere exemplaren en naaktslakken kunnen gevangen worden via lokdozen of bierslakkenvallen; die zijn milieuvriendelijk en goedkoop.
Naaktslakken hebben meerdere natuurlijke vijanden. Hierbij kunt u denken aan kippen, diverse vogels, egels en ook padden. Maar er is er nog een natuurlijke vijand die eenvoudig in te zetten is en ook zeer effectief werkt! Deze natuurlijke vijanden zijn nematoden, ook wel aaltjes genoemd.
Slakken kunnen niet tegen zout of azijn en zullen hierdoor ook doodgaan. Wij raden het echter af om deze middelen in je (moes)tuin te gebruiken. Zout en azijn zijn namelijk ontzettend slecht voor de bodem en planten.
Populaire rustplaatsen zijn stukken hout, stenen en bladeren, maar ook spleten in huizen of de bovenkant van buitendeuren. Naaktslakken hebben geen huis om zich in terug te trekken - zij graven zich in. Dat kan tot een meter diep zijn. Slapen doen slakken trouwens vaak in groep, hoewel ze niet in groep leven.
Het slijm zelf heeft al een plakkende functie, maar het schokdempende effect van de substantie zorgt ervoor dat het middel zo goed lijmt. Uit het experiment beschreven in Science blijkt dat de lijm niet giftig is voor "levend weefsel" en bovendien drie keer zo sterk is als andersoortige medische lijm.
Deze slak komt het meest voor in vochtige loofbossen, gemengde bossen, wegbermen, akkers, tuinen, graslanden en bosranden.Ook in de buurt van menselijke activiteiten. Tijdens het kruipen wordt een dikke laag slijm achtergelaten.
Maak een sopje van water met Biotex, breng dit aan op een schone doek en dep hiermee op de vlek om dit eenvoudig weg te halen. Opgedroogde slakkensporen laten een schilferige laag achter op het stoffen oppervlak, die u kunt proberen te verwijderen met een stofzuiger.
Koffiegruis in de tuin
Meng het koffiegruis met evenveel potgrond en strooien maar. Slakken haten cafeïne, strooi dus wat koffiegruis rond je planten om ze weg te houden. Jij bent misschien niet dol op wormen, maar je tuin wel! Strooi wat koffiegruis in je moestuin om ze aan te trekken.
De meest pijnloze manier voor het doden van slakken is door ze in te vriezen. Steek de geraapte slakken in een afsluitbare zak en steek ze in de diepvriezer.
Veel naaktslakken hebben overdag een vaste plek waar ze zich verschuilen. "Bijvoorbeeld onder een steen of boomstronk. Het lijkt voor mensen alsof ze nooit van die plaats afkomen, maar 's nachts leggen ze flinke afstanden af. Daarna volgen ze hun spoor weer terug naar hun schuilplaats."
Maak barrières van kippengaas of plastic flessen, of leg knoflook, koffiedik (met cafeïne), schelpengruis, cacaodoppen of eierschalen om kwetsbare planten heen. Let op: cacaodoppen zijn giftig voor honden. Als het kan, woel de grond in het voorjaar om. Zo breng je slakkeneitjes naar boven, waardoor ze uitdrogen.
Gewassen en kruiden. Hoe dol slakken ook zijn op sla, de rucola in jouw tuin vermijden ze zeker. Hetzelfde geldt voor tomatenplanten. Ook met sterk geurende kruiden zoals munt, lavendel, salie, tijm en knoflook zorg je ervoor dat jouw tuin onaantrekkelijk wordt voor slakken.
En die aanwezige geur is ook precies de reden waarom slakken er zo'n hekel aan hebben. Daarom hebben ze ook een enorme afkeer tegen knoflook en venkel en sterke kruiden zoals bieslook, knoflook, munt, oregano, salie, venkel, munt, oregano en tijm.
Of denk aan de slak: als je zout op een slakje legt, krimpt de slak. Dat komt doordat water de slak uitstroomt; zout trekt dus water aan!
Naaktslakken leven 9 tot 12 maanden. Eén slakje kan tot 500 eitjes leggen. Bij vochtig zomerweer en in afwezigheid van natuurlijke vijanden kan dat tot spectaculaire aangroei leiden. De eitjes zijn klein en wit doorschijnend.