De ondergrondse container voor restafval is alleen bestemd voor huishoudelijk restafval. Klein chemisch afval, groente-, fruit- en etensresten (GFE), papier en karton, glas en textiel, elektrische apparaten, bouw- en sloopafval mogen niet in de restafvalcontainer.
In de ondergrondse restafvalcontainer mag u restafval en gft-afval deponeren. Probeer zoveel mogelijk afval te scheiden; zoals papier, verpakkingen, glas, textiel enzovoort. Klein chemisch afval en grof afval mogen bijvoorbeeld niet in de ondergrondse afvalcontainer.
U kunt 10x per maand restafval in de ondergrondse container gooien. Dat is in totaal 120 keer in 2022. Als u minder dan 105 keer afval in de ondergrondse container gooit, krijgt u geld terug. Hoe minder vaak u restafval weggooit, hoe hoger het bedrag dat u terugkrijgt van de BSOB.
Op de kaart die via de groene button hieronder wordt geopend, kunt u opzoeken op welke container u bent aangesloten. Dit doet u door in te zoomen naar uw adres of door linksboven uw adresgegevens in te vullen. Het groene stipje in het gebied waar uw adres in valt, is de plaats van uw container.
Het afval wordt in een ondergrondse container opgeslagen. Deze wordt meestal een à twee keer per week geleegd door deze omhoog te hijsen en de inhoud in een vrachtwagen te storten, of hij wordt in zijn geheel door een lege container vervangen.
Hoewel er nog geen tarieven zijn vastgesteld, zal iemand die een vuilniszak met restafval in een ondergrondse container gooit straks tussen de 1 en de 2,5 euro per keer kwijt zijn.
Voor woningen in de gestapelde bouw met 20 woningen of meer in één gebouw is het inzamelmiddel voor het aanbieden van huishoudelijk restafval een ondergrondse container.
Als het zijn beste tijd gehad heeft, kunt u het inleveren bij een milieustraat. Nu de feestdagen eraan komen gaat u wellicht meer olie of vet gebruiken in de keuken. Wees er in de decembermaand dus extra alert op hoe u hiermee omgaat na het koken. Een lekker eitje gebakken en zit er nog vet in de pan?
Vieze wegwerpluiers gooi je gewoon weg bij het restafval. Soms staat er op de verpakking dat deze in de gft-bak mogen, maar dan nog moet je ze bij het restafval gooien. Dit restafval belandt allemaal tezamen naar een verbrandingsoven.
Je mag dus niet zomaar alles van plastic of metaal in een pmd-container gooien. Globaal geldt: het moet een verpakking zijn van voeding of cosmetica. Zo mag je eetbakjes van bijvoorbeeld lasagne bij het pmd gooien, maar ook slagroombussen of spuitbussen haarlak. De materialen moeten wel gescheiden zijn.
De container mag uitsluitend restafval bevatten. Onder restafval verstaat de bevoegde overheid: De afvalstoffen die ontstaan ten gevolge van een industriële, ambachtelijke of wetenschappelijke activiteit.
60 liter is inmiddels ook de standaardgrootte voor ondergrondse restafvalcontainers. Deze plaatsen we dus ook in nieuwbouwwijken en op plekken waar containers vervangen moeten worden. Ook in andere gemeenten is dit vaak de nieuwe grootte.
Woont u in een bovenwoning, appartement of flat, dan maakt u waarschijnlijk gebruik van verzamelcontainers. Deze kunnen zowel ondergronds als bovengronds zijn. Sommige verzamelcontainers zijn alleen toegankelijk met behulp van een chip/milieupas. Die containers horen bij een aantal daarvoor aangewezen woningen.
het formaat van de container (140 of 240 liter) is hierbij niet van belang. het gebruik van de milieustraten is gratis, met uitzondering van bouw- en sloopafval, schoon puin, grond, dakleer, hout a- en b-kwaliteit, hout c-kwaliteit, schoon gips en restafval.
Voor de plastic en gft container hoeft u niet extra te betalen.
Een GFT-container aanvragen
Elk gezin krijgt een GFT-container van 40 liter of van 140 liter gratis ter beschikking. De container die je gebruikt, blijft eigendom van ILvA en is gekoppeld aan een adres. Bij een verhuis moet hij dus blijven staan.
Ondergrondse afvalcontainers zijn hygiënischer omdat het afval minder snel gaat rotten en gisten doordat de ondergrondse temperatuur lager is. Ondergrondse containers dragen bij aan een mooiere en schonere straat.
Op de nieuwe containers zit aan de zijkant een sticker met barcode waarop staat voor welke afvalsoort de container bedoeld is en bij welk adres de container hoort.
De standaardmaat voor een container voor restafval is ook 140 liter. U kunt tot eind februari een andere maat container aanvragen. Containermaten van links naar rechts: 80 liter, 140 liter (standaard), 180 liter, 240 liter.
Wat is de prijs van een nieuwe milieupas? Alle huishoudens in Eindhoven die afvalstoffenheffing betalen, krijgen de eerste milieupas gratis. Daarna betaalt u € 15,- voor een nieuwe pas in geval van verlies bijvoorbeeld.
Bij supermarkten en parkeerterreinen van winkelcentra vindt u verzamelcontainers voor glas, plastic of PBD en textiel.
♻️ PBD staat voor afval van Plastic, Blik en Drinkpakken, bijvoorbeeld: plastic flessen, drankblikjes, conservenblikken of verpakkingen van melk, yoghurt en fruitsap. → De plekken waar oranje PBD-containers in Eindhoven staan, vind je in de Cure Afval App en op www. cure-afvalbeheer.nl.