Het ontbreken van vruchten aan jouw vijgenboom kan verschillende oorzaken hebben. Het kan te maken hebben met gebrek aan bestuiving, ongeschikte omgevingsomstandigheden, onvoldoende voedingsstoffen en verzorging, of onjuiste snoei.
Als je de mogelijkheid hebt, plant de vijgenboom dan tegen een muur aan de zuidzijde. De muur stopt de koude wind die vaak uit het Noord-Westen of Noorden waait. De zon verwarmt de muur en de muur geeft ook nadat de zon onder is nog warmte af. De vruchten worden nu snel rijp.
Mijn vijgenboom krijgt geen vruchten, hoe kan dat? Dat kan van een aantal dingen afhangen. Te jong, te weinig zon, verkeerd type vijg voor Nederlands klimaat, verkeerde snoeimethode, noem maar op.
Bij het uitkiezen van een vijgenboom moet je vooral letten op de winterhardheid. Daarnaast moeten vijgenbomen genoeg warmte en zon hebben. Voor alle vijgen geldt namelijk: hoe warmer en zonniger de plek, hoe meer vruchten je krijgt en hoe zoeter ze zijn.
Hoe kan het nu komen dat een plant niet bloeit? Verkeerde plek. Voldoende zonlicht is belangrijk voor de ontwikkeling van bloemknoppen. Zet je een plant die veel licht nodig heeft op een donkere plek, dan kunnen de bloemknoppen zich niet ontwikkelen.
Ga je de vijg snoeien? Verwijder dan eerst alle kruisende takken en dood hout. Zorg dat de bovenkant van de plant mooi open is, zo krijgen de vruchten aan de takken voldoende licht om te rijpen. Snoei kleinere takken die te dicht op andere takken groeien ook, zo hebben de vruchten genoeg plek om te groeien.
De vijgenboom op stam moet één keer per jaar gesnoeid worden. De beste periode om de vijg te snoeien is van eind november tot januari. Dan is al het blad van de boom gevallen. Snoei al het dode hout van de vijg weg en zorg dat de gewenste vorm in de boom blijft.
De vrucht begint te groeien in de herfst en is het volgende jaar rijp in augustus-oktober. Soms beginnen er ook in het voorjaar vijgjes te groeien, die een tweede oogst in oktober-november geven. Van binnen zie je het rood/paarse vruchtvlees van dit exotische fruit.
In het algemeen is het aan te raden om de langste takken jaarlijks terug te knippen en zelfs te halveren. Zo zorg je ervoor dat de groei van de vijgenboom niet alleen aan de toppen van de takken plaatsvindt, maar ook dichter bij de stam.
De rijpe vruchten ontstaan in het jaar ervoor en overwinteren aan de boom als groene erwtjes. Als deze vrucht de kou overleeft, ontwikkelt hij zich tot een rijpe vijgenboom in september. De tweede oogst ontwikkelt zich in het groeiseizoen, maar de vruchten zijn in de herfst nog groen.
Mestkorrels (koemestkorrels) zijn een organische meststof die de kwaliteit en structuur van de bodem verbetert. De korrels lossen langzaam op, waardoor de aanwezige voeding geleidelijk vrij komt. Wij raden aan om voor deze meststof te kiezen. Mestkorrels zijn ideaal om te gebruiken voor een vijgenboom.
Vijgenbomen zijn vaak afhankelijk van bestuiving door bepaalde soorten wespen om vruchten te kunnen produceren. Deze wespen zijn zeer klein en vaak niet zichtbaar voor het menselijk oog. Als de vijgenboom niet wordt bestoven door deze specifieke wespen, zullen er geen vruchten groeien.
De vijgenboom staat graag in de volle zon of halfschaduw, het liefst op een beschutte plek tegen een muur bijvoorbeeld. De boom kan zowel in een pot als in de volle grond goed overleven. In de volle grond kan de vijgenboom prima tegen vorst.
Een vijg kan je het best snoeien wanneer de boom niet meer bloeit. Dit is in de wintermaanden, van circa december t/m februari. In de winter mag je de boom behoorlijk terugsnoeien om ervoor te zorgen dat je straks sappige vruchten en mooie, grote bladeren krijgt.
Vijgenbomen groeien ontzettend hard, dus een jaarlijkse snoeibeurt is geen overbodige luxe. Is je vijg toch te groot geworden, dan kun je hem in de winter een flink eind terugsnoeien. Alleen zul je daarmee ook een tijdje geen vruchten krijgen.
Een vijgenboom (Ficus carica) is een wonderlijke kleine boom (of grote struik). Hij produceert namelijk niet één, niet twee, maar zelfs drie keer per jaar bloemen. En dat betekent ook dat hij maar liefst drie keer in een jaar vruchten kan produceren.
Als je te laat snoeit (bijvoorbeeld in de maanden februari of maart) is er een kans aanwezig dat de boom gaat bloeden. Dit wil je te allen tijde voorkomen natuurlijk. In de zomer kun je ook nog takken wegsnoeien, als deze in de weg groeien. Dit bevordert ook de groei van de vijgen.
verwijder het zachte topje van de tak. Snij de tak vlak onder een knop of verdikking af en steek de stek in stekpoeder. Graaf een gat in de tuin en meng wat compost met aarde en plaats de stek tweederde in de grond. Je kunt een vijgenboom ook stekken in het water.
De vijgenboom heeft kleine bloemen. Ze zijn opgesloten in een bijna gesloten bloembodem die vlezig is. De mannelijke bloemen zitten vlak bij de opening. De wilde vijgenboom produceert niet eenmaal, maar driemaal per jaar bloemen en vruchten.
Zowel in een tuin als op een balkon komt de vijgenboom goed tot z'n recht. De boom houdt van een zonnige plek en houdt niet van tocht. Tegen een muur of in een hoek waar veel zon is, staat de boom het beste.
Het hoofdseizoen is van augustus t/m oktober. Maar ze zijn bijna een heel jaar leverbaar. Wat is de houdbaarheid van verse vijgen: Vijgen kunnen het beste bewaard worden in de koelkast.
Tijdens de winter is het belangrijk om de wortels van de vijgenboom te beschermen. Bedek de basis van de boom met mulch of stro om de wortels warm te houden en te voorkomen dat ze bevriezen.
Vijgenbomen hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Geef de boom diep water, zodat de wortels goed kunnen doordringen. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten licht te laten uitdrogen, om wortelrot te voorkomen.
De rupsjes leven onder een webje op vijgenbladeren. Hierdoor krullen de bladeren enigszins op. Ze eten enkel van de bovenzijde van het blad en laten de onderzijde en de nerven intact.