Uit onzekerheid en gebrek aan zelfvertrouwen vraag je steeds om goedkeuring en bevestiging en doordat je dat doet groeit jouw onzekerheid.
Zoek je vaak bevestiging van anderen? Dan betekent het meestal dat je niet zoveel zelfvertrouwen hebt. Tijd om daaraan te werken! “De enige manier om je zelfvertrouwen te verbeteren is door je leven op een manier te leven die jou trots maakt.” Doe dus dingen die jou een goed gevoel geven.
Alsmaar een ander nodig hebben voor bevestiging is niet gezond. Dan maak je jezelf te afhankelijk van de mening van een ander. Je eigen kwaliteiten kennen en waarderen is belangrijk, zodat je niet voortdurend afhankelijk bent van anderen voor je eigenwaarde. Geef jezelf 'credits' voor wie je bent en wat je doet.
Wanneer je een histrionische persoonlijkheidsstoornis hebt, uit jij je emoties overdreven uitbundig en wil jij in het middelpunt van de belangstelling staan. Je vraagt continu om aandacht en maakt daarbij vaak gebruik van theatraal/dramatisch gedrag en je uiterlijk.
Focus je niet alleen op jullie relatie, maar ook op je eigen leven. Ga bijvoorbeeld dingen ondernemen met vrienden of ga sporten. Zorg ook dat je afleiding hebt op de momenten dat je onzekerheid (extra) opspeelt. Bijvoorbeeld op het moment dat je partner zonder jou op stap is.
Afgezien van de eerste tijd van verliefdheid, gaat het daarna nooit meer helemaal vanzelf. Je moet er aan werken, er tijd en aandacht aan geven. Alles wat aandacht krijgt wordt groter en daarmee zullen je gevoelens ook weer terugkomen.
Twijfel aan je relatie ontstaat door een samenspel van factoren. Vaak spelen veranderingen in jullie leven samen een rol. Denk hierbij aan het wisselen van baan, werkloosheid, verhuizing, ziekten of psychische problemen.
Mensen met een theatrale persoonlijkheidsstoornis of aandachtsstoornis, houden van veel aandacht. Ze hebben de neiging om hun gevoelens flink aan te dikken en deze op een dramatische manier te brengen. Als ze niet in het middelpunt van de aandacht staan is de teleurstelling groot.
Onzekerheid en onveiligheid in een relatie kan leiden tot emotionele afhankelijkheid. Dit maakt dat het niet de liefde is die de overhand heeft, maar de angst voor afwijzing of er alleen voor komen te staan. Hierdoor ben je meer afhankelijk van de ander en ga je op zoek naar zekerheid en geruststelling van diegene.
1) Bevestigingsdrang
Dit is meestal een sterk aanwezige factor: de drang om jezelf te bewijzen, zowel naar jezelf als naar anderen toe. Het is - net zoals alle andere kenmerken van perfectionisme - een zeer goede eigenschap, want het zorgt ervoor dat je prestaties neerzet en doelen verwezenlijkt.
Als je bindingsangst ervaart vind je het moeilijk om je aan iemand te hechten. Wanneer een contact emotioneel of fysiek gezien te intiem wordt neem je afstand. Contacten blijven vaak oppervlakkig. Je vindt het moeilijk om een commitment aan te gaan en krijgt binnen een relatie al snel een beklemmend gevoel.
Pleasegedrag kan ontstaan om iets te krijgen, bijvoorbeeld aandacht, waardering en/of bevestiging. Pleasegedrag kan ook onbewust worden ingezet om iets te voorkomen, bijvoorbeeld ruzie, afwijzing of verbaal geweld. Of uit angst om iemand kwijt te raken. Of uit schuldgevoel.
In het kort: 'Jij hebt iets wat ik nodig heb. ' Er zijn verschillende vormen van afhankelijkheid: financiële afhankelijkheid, praktische afhankelijkheid en zogenaamde 'emotionele' afhankelijkheid. Financiële afhankelijkheid komt veel voor in relaties waarbij de één werkt en de ander voor de kinderen zorgt.
Waardering is een basisbehoefte die elk van ons nodig heeft om zich goed te voelen. Het geeft ons energie en informatie over hoe we ons werk doen. Het laat ons weten of we goed bezig zijn als professional en als mens en of we bepaalde verwachtingen inlossen. Het draagt bij aan de zingeving van werk.
Hoe ontstaat verlatingsangst? Verlatingsangst raakt vaak thema's rondom hechting, vertrouwen en verbinding. Het kan zijn dat dit voortkomt uit jouw jeugd of kindertijd. Soms heeft dit te maken met onveilige of geen hechting tussen jou en je ouder, waarbij jouw ouder niet aanwezig was als veilig persoon.
Adem bewust en goed in en uit. Je erkent je emoties, staat er even bij stil en geeft ze 'meer lucht'. Ze worden dan minder heftig en zijn beter 'in de hand' te houden. 'Even diep zuchten' is dus nog niet zo gek om je emoties te reguleren.
Bij een persoonlijkheidsstoornis zijn bepaalde eigenschappen erg aanwezig. U bent bijvoorbeeld extreem gevoelig voor kritiek, u heeft heel erge bindingsangst of verlatingsangst, u doet dingen zonder na te denken, u bent erg afhankelijk, perfectionistisch of verlegen.
Paranoia symptomen zijn: Anderen, zonder gegronde redenen, verdenken van uitbuiting, het berokkenen van schade en bedriegen. Twijfel aan de loyaliteit en betrouwbaarheid van vrienden of collega's. Bang om iemand in vertrouwen te nemen vanwege de ongerechtvaardigde vrees dat informatie tegen je gebruikt wordt.
2. Er is geen motivatie meer om aan de relatie te werken. Nog even voortbordurend op bovenstaande punt: je kunt het gesprek met je partner wel aangaan en hij of zij kan verbetering beloven, maar wat als dat niet gebeurt? Volgens psycholoog Mariel Mangold is dat een teken dat de relatie mogelijk geen toekomst heeft.
WAT IS EEN DESTRUCTIEVE RELATIE? Destructieve relaties zijn relaties die je meer kwaad doet dan goed. Ze gaat heel erg op en af. Het gaat goed en alles is fijn totdat er een confrontatie is die uitmondt in een heftige ruzie.