"Als een vis naar adem hapt, betekent dat dat hij te weinig zuurstof binnenkrijgt en dat boven water wil aanvullen. Als je een vis op de bodem ziet spartelen, is het waterpeil te laag en kunnen ze niet meer verder zwemmen."
Door het kleine wateroppervlakte en het stilstaande water krijgen vissen snel zuurstoftekort. Dit is te herkennen aan de vissen die naar boven gaan, omdat het water bovenin extra zuurstof bevat. Maar wanneer de vis geen kracht meer heeft door het zuurstoftekort zal de vis op de bodem gaan liggen.
Om snel zuurstof toe te voegen kan men korte tijd ozon met de beluchting mengen met een ozonisator. Heeft men die niet dan kan men ook waterstofperoxyde in de bak toevoegen. Wil men waterstofperoxyde toevoegen zet dan eerst de filter uit en voeg 1 ml van de 3%-oplossing per 4 tot 5 liter water toe.
Zuurstofproblemen uiten zich het meest zichtbaar bij de vissen: ze houden zich boven in het water op, happen naar “lucht” en zijn traag in hun bewegingen. Ze blijven ook rondhangen op de plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval.
Want ook vissen kunnen last hebben van stress en pijn. Het vereist alleen een andere manier van kijken: zo gaan vissen bij stress hyperventileren, houden ze hun kieuwdeksels dicht, veranderen ze van kleur, laten vermijdingsgedrag zien of gaan bijvoorbeeld met hun buik over de bodem schuiven.
Verminder overbevolking door extra vissen naar een nieuwe tank te verplaatsen of een groter aquarium te kopen . Zorg voor extra zuurstof in uw tank door ervoor te zorgen dat er genoeg oppervlakte van het water aan lucht wordt blootgesteld, door een waterval, luchtpomp of levende planten toe te voegen.
Tekenen van gezondheidsproblemen bij uw vissen zijn onder andere kleurverandering, een doffe of aangetaste huid, wonden, samengeknepen of rafelende vinnen, een afwijkende lichaamsvorm en een te langzame, ongecoördineerde of op een andere wijze afwijkende manier van zwemmen.
Tekenen van een laag zuurstofgehalte
Ze zullen minder krachtig zwemmen en zelfs minder vaak eten . Naarmate het zuurstofgehalte verder daalt, kunnen de vissen moeizaam ademhalen en snellere kieuwbewegingen vertonen, omdat ze wanhopig proberen genoeg zuurstof uit het water te halen door meer water over hun kieuwen te laten stromen.
Zuurstofgebrek in de onderste waterlagen kan zich uiten, doordat er een olielaagje op het wateroppervlak verschijnt, veroorzaakt door afgestorven micro-organismen. De oplossing voor zuurstofproblemen is in alle gevallen het aanbrengen van een sterke luchtpomp, die vooral de onderste waterlagen goed in beweging brengt.
Een kaamlaag ontstaat als er teveel eiwitten in het aquarium zitten. Deze verzamelen zich bovenop het wateroppervlakte en ontstaat door voer, overbevolking, dode rottende vissen of slechte filtratie door bacteriesterfte. Door deze oorzaken op te lossen en het water te verversen gaat de laag weer weg.
Door wat oppervlaktebeweging te creëren of een aquariumluchtpomp of vijverbeluchter met een luchtsteen te installeren, worden deze problemen vaak opgelost. Andere redenen waarom vissen boven in het aquarium naar adem happen, zijn hoge ammoniak- of nitrietgehaltes, hoge watertemperatuur, overbevolking en ziektes.
Vissen hebben geen maag zoals wij, wat betekent dat ze kleinere hoeveelheden voer vaker op een dag nodig hebben. Als je vissen actief naar voedsel zoeken, is dit een teken dat ze honger hebben en gevoerd moeten worden.
Het werkt als een soort uitbalanceren van het drijfvermogen.Door deze te ontluchten kunnen ze vervolgens makkelijker bij de bodem zwemmen.
Een andere handige manier van zuurstof verhogen is een diffusor gebruiken. Een diffusor haalt zuurstof uit de lucht en verdeelt deze over het water. Zuurstof is een essentiële voedingsstof voor vissen en is nodig voor hun ademhaling. Voeg meer lucht toe aan je aquarium met behulp van deze diffusor.
Dit komt doordat het water verdampt en doordat de grondwaterstand is gedaald. Het oppervlaktewater warmt zo eerder op en het zuurstofgehalte daalt. Hierdoor kunnen vissen aan de oppervlakte gaan zwemmen, naar lucht gaan happen of stikken.
Vissen die niet actief aan het eten zijn en niet agressief zijn, bijten vaak uit nieuwsgierigheid . Vissen hebben geen handen, dus als ze iets willen bekijken, moeten ze dat met hun mond doen.
Zuurstoftekort is de meest voorkomende oorzaak van vissen die naar lucht happen. Dit kan ontstaan door: Hoge watertemperaturen, wat de zuurstofopname vermindert. Te weinig zuurstofproducerende waterplanten.
Kraanwater bevat minieme deeltjes zware metalen.Deze deeltjes tasten de beschermende slijmlaag van vissen aan, wat kan leiden tot witte stip en een schimmelinfectie.
Een zuurstoftest is de enige betrouwbare manier om te controleren op zuurstofgebrek. Wanneer het zuurstofgehalte begint te dalen, merk je dat zelf niet. In een zuurstofarme omgeving zullen de vissen zich vreemd gaan gedragen. Soms gaan de vissen naar de oppervlakte om naar lucht te happen.
Met een luchtpomp en bruissteentje kan extra zuurstof in het aquarium worden gebracht. Andere methodes zijn om het wateroppervlak meer in beweging te krijgen. Bijvoorbeeld door de uitstroom van het filter anders te richten of iets boven het water uit te laten komen.
Hoewel een opgeloste zuurstof (DO) meter iets duurder kan zijn dan een opgeloste zuurstof testkit, zijn ze de meest nauwkeurige manier om zuurstofniveaus in een aquarium te meten. Een DO meter bevat een zuurstofsonde die de hoeveelheid DO in het water meet. Zuurstof (O2) is een molecuul dat essentieel is voor alle leven, inclusief vissen.
Aquariumzout : Aquariumzout kan therapeutisch zijn voor vissen en kan helpen de symptomen van infectie te verzachten. Temperatuuraanpassing: De voortgang van de levenscyclus van veel externe parasieten kan worden versneld door de temperatuur te verhogen. Medicijnen: Medicijnen kunnen worden gebruikt om specifieke ziekten te behandelen.
Kenmerkend voor bedorven vis is de stank. Stinkende vis wordt niet gegeten. Daarom is bedorven vis nauwelijks een gevaar voor de volksgezondheid. Verder geldt dat eventuele aanwezig bacteriën en virussen tijdens het koken worden gedood.